I projektet Circular Builders har et partnerskab bestående af ni svenske og danske kommuner og tre organisationer arbejdet med at udvikle, demonstrere og forankre cirkulære løsninger i byggeriet.
I projektet Circular Builders har et partnerskab bestående af ni svenske og danske kommuner og tre organisationer arbejdet med at udvikle, demonstrere og forankre cirkulære løsninger i byggeriet.
Formålet er at reducere byggeriets markante energi- og ressourceforbrug.
Det er sket i 13 konkrete byggeprojekter og genbrugsinitiativer og 18 strategier, vejledninger og procedurer. Partnerne har fået indsigt i og erfaringer med potentialerne og udfordringerne ved at bygge cirkulært.
Projektet er finansieret af Interreg Öks og Region Sjælland.
Dyk ned i erfaringerne
I dette katalog kan du blandt andet læse om konkrete erfaringer med efterspørgsel og med at bygge med genbrugsmaterialer og nedrive selektivt. Og du kan læse om indsatser, der forankrer cirkulære praksisser gennem ejendomsstrategier, planprocesser og klimaplaner.
Partnerskabet har samlet 10 vigtige læringer om at bygge cirkulært.
Samarbejdet på tværs af Øresund
Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, og Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg stad, fortæller her om det dansk-svenske samarbejde.
Partnere
Bornholms Regionskommune, Helsingborg kommun, Køge Kommune, Laholm kommun, Lund Kommuns Fastighedsbolag, Mamlö stad, Odsherred Kommune, Slagelse Kommune, Sustainable Business Hub, Tomelilla kommun
I dag står bygninger for 40 procent af materialeforbrug og 40 procent af energiforbruget i EU, og det indlejrede energiforbrug i bygninger er ofte større end energiforbruget forbundet med driften. Samtidig udgør affald fra byggeri og anlæg en tredjedel af de samlede affaldsmængder i Danmark og Sverige.
Cirkulært byggeri kan mindske energiforbruget, de store affaldsmængder samt reducere behovet for at anvende jomfruelige råstoffer – i flere led af byggeriets værdikæde.
Greater Copenhagen har som region et særligt potentiale for at stimulere og udvikle løsninger for cirkulært byggeri, der kan skaleres til nye forretningsmodeller, arbejdspladser og eksport. Ligheder i regionalpolitiske grønne og cirkulære dagsordner og efterspørgsel, og et marked af en betragtelig størrelse er blandt de faktorer, der kan tilføre udvikling af cirkulære løsninger i byggeriet et momentum.
I projektet Circular Builders vil 9 danske og svenske kommuner på tværs af Øresund derfor udnytte deres efterspørgselskraft og rolle som bygherrer til at teste og accelerere cirkulært byggeri.
Frem mod september 2022 vil projektets partnere skubbe på udviklingen og innovationen af cirkulære løsninger i byggeriet gennem to kerneindsatser:
1. Demonstrationsprojekter
Kommunerne vil teste, udvikle, og forankre cirkulære løsninger i 19 konkrete cases, der spænder over hele byggeriets værdikæde. Ved at bruge sin efterspørgselskraft til at stille cirkulære krav i udbud og gennemførsel af nedrivninger, renovering og nybyg, vil partnerskabet demonstrere cirkulære løsninger og bidrage til at reducere bygningernes indlejrede energiforbrug og anvendelse af jomfruelige råstoffer. Gennem samarbejde og dialog med markeds- og civilsamfundsaktører i de konkrete cases, vil kommunerne skubbe på udviklingen af markedet for brugte byggematerialer og cirkulære løsninger fra både efterspørgsels- og tilbudssiden.
Kommunerne vil bruge deres erfaringer med cirkulært byggeri til at opbygge kompetencer internt og implementere og forankre den cirkulære tankegang i den daglige praksis på tværs kommunernes afdelinger, og i de kommunale strategier.
2. Erfaringsudveksling og skalering
Udvikling af løsninger for cirkulært byggeri er i dag vanskeligt at løfte alene indenfor den enkelte kommune. Erfaringsudveksling, kompetenceopbygning og vidensproduktion på tværs af kommune- og landegrænser er afgørende for at skalere den cirkulære efterspørgsel og sikre innovation i markedet. Derfor er den anden kerneindsats koncentreret om erfaringsudveksling gennem et stærkt svensk-dansk lærings- erfanetværk for projektledere, udbudskonsulenter og miljøstrateger mfl. der arbejder med at efterspørge cirkulære løsninger indenfor offentligt byggeri. Netværket tæller deltagere fra 25 offentlige organisationer. Gennem studieture til cirkulære demonstrationsprojekter og workshops med fokus på peer-to-peer videndeling, best practice og oplæg fra andre relevante projekter vil projektet sikre udbredelse af viden og værktøjer samt skalering af løsninger.
Når projektet er omme, har partnerskabet bag projektet løftet kompetencer og praktiske erfaringer med at efterspørge og implementere cirkulære løsninger, og det vil være med til at ruste kommunerne til at stille cirkulære krav i fremtidige byggerier.
I dette tema kan du læse om hvordan danske og svenske kommuner arbejder med at udbyde og implementere cirkulære principper i forskellige slags byggerier. Casene giver konkrete eksempler på, hvordan kommunerne arbejder med at bygge med genbrugsmaterialer, mindske spild af ressourcer, forlænge levetid, og designe med mulighed for adskillelse.
Genbrugsmaterialer i nyt maskinskur
Bornholm skal bygge et nyt maskinskur af genbrugsmaterialer. Maskinskuret tegnes fra start med størst mulig grad af cirkulære løsninger og herefter bliver projektmaterialet udsat for ekstern granskning med henblik på yderligere inspiration til, hvordan der kan implementeres cirkulære løsninger.
Der fokuseres på at definere formuleringer til arbejdsbeskrivelsen af genbrugsmaterialer og arbejdsgange for at bygge med disse, der sikrer at bydende entreprenører har lige vilkår i udbuddet. Bygningen tester og demonstrerer brugen af genbrugsmaterialer i praksis.
Casen er udarbejdet af Bornholm Regionskommune
Lokale genbrugsmaterialer til Vig Festival
I Odsherred Kommune undersøger man mulighederne for at basere dele af Vig festivalen på lokale genbrugsmaterialer. I projektet laves forstudie og samarbejdsaftaler. Hvis der er potentiale, implementeres det eventuelt i festivalen i 2022.
Casen er udarbejdet af Odsherred Kommune.
Renovering og udbygning med cirkulære løsninger gør Musikskole mere bæredygtig
Køges Musikskole skal ombygges og udvides og der projekteres to forskellige løsninger: Et ”traditionelt” projekt, og et ”cirkulært udbud” Når der er fundet en rådgiver, gennemføres projektering og der udarbejdes to sæt udbudsmateriale på samme opgave. Der konkurreres bl.a. på design for adskillelse, selektiv nedrivning og brug af ‘grønt’ beton.
I tildelingen vil der være fokus på dels at få implementeret mest muligt fra den ”cirkulære” tilbudsliste, men samtidig vil det være en forudsætning at overholde den samlede økonomiske ramme for projektet.
Casen er udarbejdet af Køge Kommune.
Bygninger ved ny børnehave forsøges bygge af materialer fra lokale nedrivninger
Slagelse kommune vil skabe et cirkulært loop ved at bygge skure og udeområde omkring en ny børnehave af materialer fra lokale selektive nedrivninger. Det er ambitionen at bygningerne designes ud fra tilgængelige genbrugsmaterialer fra samtidige nedrivninger, fremfor at designe bygningerne og derefter finde de (virgine) materialer, der passer til tegningerne. Kort sagt at tænke materialer før design. Et helt centralt element er at opnå erfaringer med, at skabe et lukket, lokalt kredsløb af materialer mellem nedrivning og nybyggeri.
Casen er udarbejdet af Slagelse Kommune.
To børnehaver bygges med genbrugsmaterialer
Två förskolor ska byggas med inriktning återbruk och cirkulärt byggande. Staden kommer att prova återbrukat tegel från rivningshus för att bygga delar av nya förskolan. Marksten kommer återbrukas och utemiljön ska anläggas med växlighet och stockar och sten istället för tillverkade lekredskap. Golvmattor från spillbitar från andra projekt kommer användas.
Casen er udarbejdet af Helsingborg Kommun.
Cirkulære løsninger ved udbygning af genbrugsplads
Laholms kommun planerar att göra en upphandling med krav på cirkulära lösningar vid utbyggnaden av en återvinningscentral. Kommunen hoppas kunna genomföra hela eller en del av denna utbyggnad med återbruksmaterial. En grundlig marknadsdialog kommer vara en viktig del i förarbetet till upphandlingen.
I dette tema kan du læse om cases, hvor kommunerne arbejder med nænsom og selektive nedrivninger. Denne tilgang muliggør at materialer kan blive genanvendt og genbrugt i nye projekter, og dermed mindske behovet for jomfruelige råstoffer og materialer.
Potentialer for selektiv nedrivning i kommunen
Odsherred Kommune undersøger potentialerne for at genbruge og cirkulere byggematerialer (uden sundhedsskadelige stoffer) fra nedrivninger. Gennem dialog med lokale håndværkere og nedrivere afdækkes: 1. hvilke materialer, de vurderer egnede til direkte genbrug 2. hvordan materialerne kan sættes i cirkulation. Sideløbende samarbejder kommunens affaldsteam og byggesagsafdeling om at udarbejde tekster, der opfordrer borgere til at cirkulere materialer fra nedrivninger, som er egnede til direkte genbrug. Ideen er, at borgerne møder teksten i forbindelse med nedrivningstilladelsen samt på kommunens hjemmeside og i kommunens trykte selvbetjeningsguide.
Casen er udarbejdet af Odsherred Kommune.
Fire selektive nedrivninger under Byfornyelsespuljen
Slagelse kommune vil i projektet gennemføre op til fire nedrivninger, hvor de stiller krav til selektiv nedrivning og genbrug af materialer. De vil udarbejde nye sagsgange og nye krav og kriterier i udbud ved nedrivninger under Byfornyelsespuljen.
Casen er udarbejdet af Slagelse Kommune.
Potentialer ved genbrug af tegl fra nedrivning til opbygning af rækkehus
LKF har ett pilotprojekt där gamla byggnader ska rivas och nya byggas. I arbetet i projektet ingår för LKFs del analyser för kostnads- och klimatberäkning för återvunnit tegel. Analyserna kommer dels fokusera på hur rivningsprojektet sker på̊ ett sådant sätt att tegel kan återbrukas och dels på att jämföra återbrukat tegel med vanligt tegel i nyproduktion.
Kostnads- och klimatberäkning kommer också göras på caset ”Utvecklingsprojekt Hållbart byggande” ett byggprojekt där LKF kommer jämföra byggnation med återbrukat material jämfört byggnation utan återbrukat material. Inom denna del kommer av projektet kommer nya lösningar testas inom hållbart byggande. En återbruksinventering kopplad till caset kommer också göras för att undersöka vilka delar som är möjliga att återbruka. Material från de byggnader som ska rivas planeras att användas i utvecklingsprojektet.
Casen er udarbejdet af Lunds Kommuns Fastighets AB
Under dette tema kan du læse om cases, hvor en række kommuner arbejder med at udvikle og optimere logistikløsninger for genbrug af byggematerialer. I disse cases fokuserer kommunerne på at finde og etablere de lager- og logistikløsninger, der sikrer, at materialerne føres fra et formål over i et nyt f.eks. fra et byggeri til et nyt.
Brugt flamingo i cirkulære kredsløb
I Odsherred Kommune arbejder man på at udvikle og optimere løsninger til genanvendelse af flamingo (EPS) fra blandt andet byggepladser.
Casen er udarbejdet af Odsherred Kommune
Lokal dialog om logistikløsninger for overskuds- og brugte byggematerialer
Odsherred kommune arbejder på at udvikle logistikløsninger for genbrug af byggematerialer både på og udenfor genbrugsstationerne. Gennem dialog med håndværkere, nedrivere og interessenter i lokalsamfundet, er der fokus på at ’matche’ materialer med aftagere og skabe nye netværk omkring genbrug af materialer. I samarbejde med Odsherred kommunes affaldsteam og genbrugsvejledere vil muligheden for at udveksle byggematerialer på genbrugsstationerne blive testet.
Casen er udarbejdet af Odsherred Kommune.
Arbejder med affaldsselskaber på model for genbrug af byggematerialer
Sustainable Business Hub kommer involvera avfallsbolagen Sysav, NSR, AffaldPlus och BOFA i ett utvecklingssamarbete om återbruk och återvinning byggmaterial.
I dette tema kan du læse om cases, hvor kommunerne bruger deres erfaringer med cirkulært byggeri, som grundlag for at implementere den cirkulære tankegang både i deres projekter og på tværs af kommunernes mange afdelinger. Kommunerne arbejder for at opbygge en praksis der understøtter værdikædeløsninger i en skala, der kan bringe cirkulært byggeri fra at være enkelt projekter til at blive almen praksis.
Ny ejendomsstrategi med cirkulære principper
Bornholms Regionskommune vil bruge deres erfaringer med cirkulært byggeri, som grundlag for at implementere den cirkulære tankegang i deres næste ejendoms- og udviklingsstrategi, som er under udarbejdelse. Det er et succeskriterium at gøre Bornholms Regionskommune til aftager af genbrugsmaterialer i kommunens egne byggerier. Bornholms Regionskommune kommer til at inddrage deres grønne byggenetværk, som er et netværk af byggeaktører i hele værdikæden, som arbejder med at finde bæredygtige byggeløsninger på Bornholm.
Casen er udarbejdet af Bornholms Regionskommune.
Cirkulære perspektiver styrker lokal arealstrategi
Slagelse Kommune vil inddrage den nye viden de får under Circular Builders kompetencespor og egne erfaringerne fra at arbejde med materialer i et cirkulært loop mellem nedrivninger og nye bygninger i deres kommende areal- og ejendomsstrategi for kommunens byggeportefølje. De vil bruge erfaringerne til at indarbejde fokus på cirkulært byggeri både på det strategiske og operationelle plan.
Casen er udarbejdet af Slagelse Kommune.
Forankring af cirkulær praksis i kommunen
Genom att delta i Circular Builders vill Laholms kommun öka sin kompetens inom cirkulär upphandling, cirkulär konstruktion och cirkulära affärsmodeller. Att nätverka och skaffa sig mer kunskap om hur man som offentlig aktör kan arbeta med cirkulär byggnation är ett annat fokusområde för kommunen. Lärdomarna från projektet hoppas man kunna införliva i en kommande uppdatering av ägardirektivet för det kommunala bostadsbolaget.
Casen er udarbejdet af Laholms Kommun.
Cirkulær praksis med byggeri i en lille kommune
Genom intervjuer med relevanta aktörer kommer kommunen samla kunskap för att ta fram en metod för hur en mindre kommun kan arbeta med cirkularitet och hållbarhet i plan- och exploateringsprocessen. Speciellt intresse finns för hur beräkningar görs för undersöka kostnader för att bygga cirkulärt på lång och kort sikt och hur en arbetsprocess i en mindre kommun kan se ut som stödjer ett cirkulärt byggande.
Circular Builders
Circular Builders
I projektet Circular Builders har et partnerskab bestående af ni svenske og danske kommuner og tre organisationer arbejdet med at udvikle, demonstrere og forankre cirkulære løsninger i byggeriet.
Circular Builders
Partnerskab for cirkulært byggeri
I projektet Circular Builders har et partnerskab bestående af ni svenske og danske kommuner og tre organisationer arbejdet med at udvikle, demonstrere og forankre cirkulære løsninger i byggeriet.
Formålet er at reducere byggeriets markante energi- og ressourceforbrug.
Det er sket i 13 konkrete byggeprojekter og genbrugsinitiativer og 18 strategier, vejledninger og procedurer. Partnerne har fået indsigt i og erfaringer med potentialerne og udfordringerne ved at bygge cirkulært.
Projektet er finansieret af Interreg Öks og Region Sjælland.
Dyk ned i erfaringerne
I dette katalog kan du blandt andet læse om konkrete erfaringer med efterspørgsel og med at bygge med genbrugsmaterialer og nedrive selektivt. Og du kan læse om indsatser, der forankrer cirkulære praksisser gennem ejendomsstrategier, planprocesser og klimaplaner.
10 konkrete læringer fra projektet
Partnerskabet har samlet 10 vigtige læringer om at bygge cirkulært.
Samarbejdet på tværs af Øresund
Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, og Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg stad, fortæller her om det dansk-svenske samarbejde.
Partnere
Bornholms Regionskommune, Helsingborg kommun, Køge Kommune, Laholm kommun, Lund Kommuns Fastighedsbolag, Mamlö stad, Odsherred Kommune, Slagelse Kommune, Sustainable Business Hub, Tomelilla kommun
Kontakt
Projektleder
Mette Marie Nielsen
mette.marie.nielsen@gate21.dk
Varighed
Juni 2021 – september 2022
Om projektet
I dag står bygninger for 40 procent af materialeforbrug og 40 procent af energiforbruget i EU, og det indlejrede energiforbrug i bygninger er ofte større end energiforbruget forbundet med driften. Samtidig udgør affald fra byggeri og anlæg en tredjedel af de samlede affaldsmængder i Danmark og Sverige.
Cirkulært byggeri kan mindske energiforbruget, de store affaldsmængder samt reducere behovet for at anvende jomfruelige råstoffer – i flere led af byggeriets værdikæde.
Greater Copenhagen har som region et særligt potentiale for at stimulere og udvikle løsninger for cirkulært byggeri, der kan skaleres til nye forretningsmodeller, arbejdspladser og eksport. Ligheder i regionalpolitiske grønne og cirkulære dagsordner og efterspørgsel, og et marked af en betragtelig størrelse er blandt de faktorer, der kan tilføre udvikling af cirkulære løsninger i byggeriet et momentum.
I projektet Circular Builders vil 9 danske og svenske kommuner på tværs af Øresund derfor udnytte deres efterspørgselskraft og rolle som bygherrer til at teste og accelerere cirkulært byggeri.
Frem mod september 2022 vil projektets partnere skubbe på udviklingen og innovationen af cirkulære løsninger i byggeriet gennem to kerneindsatser:
1. Demonstrationsprojekter
Kommunerne vil teste, udvikle, og forankre cirkulære løsninger i 19 konkrete cases, der spænder over hele byggeriets værdikæde. Ved at bruge sin efterspørgselskraft til at stille cirkulære krav i udbud og gennemførsel af nedrivninger, renovering og nybyg, vil partnerskabet demonstrere cirkulære løsninger og bidrage til at reducere bygningernes indlejrede energiforbrug og anvendelse af jomfruelige råstoffer. Gennem samarbejde og dialog med markeds- og civilsamfundsaktører i de konkrete cases, vil kommunerne skubbe på udviklingen af markedet for brugte byggematerialer og cirkulære løsninger fra både efterspørgsels- og tilbudssiden.
Kommunerne vil bruge deres erfaringer med cirkulært byggeri til at opbygge kompetencer internt og implementere og forankre den cirkulære tankegang i den daglige praksis på tværs kommunernes afdelinger, og i de kommunale strategier.
2. Erfaringsudveksling og skalering
Udvikling af løsninger for cirkulært byggeri er i dag vanskeligt at løfte alene indenfor den enkelte kommune. Erfaringsudveksling, kompetenceopbygning og vidensproduktion på tværs af kommune- og landegrænser er afgørende for at skalere den cirkulære efterspørgsel og sikre innovation i markedet. Derfor er den anden kerneindsats koncentreret om erfaringsudveksling gennem et stærkt svensk-dansk lærings- erfanetværk for projektledere, udbudskonsulenter og miljøstrateger mfl. der arbejder med at efterspørge cirkulære løsninger indenfor offentligt byggeri. Netværket tæller deltagere fra 25 offentlige organisationer. Gennem studieture til cirkulære demonstrationsprojekter og workshops med fokus på peer-to-peer videndeling, best practice og oplæg fra andre relevante projekter vil projektet sikre udbredelse af viden og værktøjer samt skalering af løsninger.
Når projektet er omme, har partnerskabet bag projektet løftet kompetencer og praktiske erfaringer med at efterspørge og implementere cirkulære løsninger, og det vil være med til at ruste kommunerne til at stille cirkulære krav i fremtidige byggerier.
Cirkulært Byggeri
Cirkulært Byggeri
I dette tema kan du læse om hvordan danske og svenske kommuner arbejder med at udbyde og implementere cirkulære principper i forskellige slags byggerier. Casene giver konkrete eksempler på, hvordan kommunerne arbejder med at bygge med genbrugsmaterialer, mindske spild af ressourcer, forlænge levetid, og designe med mulighed for adskillelse.
Genbrugsmaterialer i nyt maskinskur
Bornholm skal bygge et nyt maskinskur af genbrugsmaterialer. Maskinskuret tegnes fra start med størst mulig grad af cirkulære løsninger og herefter bliver projektmaterialet udsat for ekstern granskning med henblik på yderligere inspiration til, hvordan der kan implementeres cirkulære løsninger.
Der fokuseres på at definere formuleringer til arbejdsbeskrivelsen af genbrugsmaterialer og arbejdsgange for at bygge med disse, der sikrer at bydende entreprenører har lige vilkår i udbuddet. Bygningen tester og demonstrerer brugen af genbrugsmaterialer i praksis.
Casen er udarbejdet af Bornholm Regionskommune
Lokale genbrugsmaterialer til Vig Festival
I Odsherred Kommune undersøger man mulighederne for at basere dele af Vig festivalen på lokale genbrugsmaterialer. I projektet laves forstudie og samarbejdsaftaler. Hvis der er potentiale, implementeres det eventuelt i festivalen i 2022.
Casen er udarbejdet af Odsherred Kommune.
Renovering og udbygning med cirkulære løsninger gør Musikskole mere bæredygtig
Køges Musikskole skal ombygges og udvides og der projekteres to forskellige løsninger: Et ”traditionelt” projekt, og et ”cirkulært udbud” Når der er fundet en rådgiver, gennemføres projektering og der udarbejdes to sæt udbudsmateriale på samme opgave. Der konkurreres bl.a. på design for adskillelse, selektiv nedrivning og brug af ‘grønt’ beton.
I tildelingen vil der være fokus på dels at få implementeret mest muligt fra den ”cirkulære” tilbudsliste, men samtidig vil det være en forudsætning at overholde den samlede økonomiske ramme for projektet.
Casen er udarbejdet af Køge Kommune.
Bygninger ved ny børnehave forsøges bygge af materialer fra lokale nedrivninger
Slagelse kommune vil skabe et cirkulært loop ved at bygge skure og udeområde omkring en ny børnehave af materialer fra lokale selektive nedrivninger. Det er ambitionen at bygningerne designes ud fra tilgængelige genbrugsmaterialer fra samtidige nedrivninger, fremfor at designe bygningerne og derefter finde de (virgine) materialer, der passer til tegningerne. Kort sagt at tænke materialer før design. Et helt centralt element er at opnå erfaringer med, at skabe et lukket, lokalt kredsløb af materialer mellem nedrivning og nybyggeri.
Casen er udarbejdet af Slagelse Kommune.
To børnehaver bygges med genbrugsmaterialer
Två förskolor ska byggas med inriktning återbruk och cirkulärt byggande. Staden kommer att prova återbrukat tegel från rivningshus för att bygga delar av nya förskolan. Marksten kommer återbrukas och utemiljön ska anläggas med växlighet och stockar och sten istället för tillverkade lekredskap. Golvmattor från spillbitar från andra projekt kommer användas.
Casen er udarbejdet af Helsingborg Kommun.
Cirkulære løsninger ved udbygning af genbrugsplads
Laholms kommun planerar att göra en upphandling med krav på cirkulära lösningar vid utbyggnaden av en återvinningscentral. Kommunen hoppas kunna genomföra hela eller en del av denna utbyggnad med återbruksmaterial. En grundlig marknadsdialog kommer vara en viktig del i förarbetet till upphandlingen.
Casen er udarbejdet af Laholms Kommun
Cirkulær Nedrivning
Cirkulær Nedrivning
I dette tema kan du læse om cases, hvor kommunerne arbejder med nænsom og selektive nedrivninger. Denne tilgang muliggør at materialer kan blive genanvendt og genbrugt i nye projekter, og dermed mindske behovet for jomfruelige råstoffer og materialer.
Potentialer for selektiv nedrivning i kommunen
Odsherred Kommune undersøger potentialerne for at genbruge og cirkulere byggematerialer (uden sundhedsskadelige stoffer) fra nedrivninger. Gennem dialog med lokale håndværkere og nedrivere afdækkes: 1. hvilke materialer, de vurderer egnede til direkte genbrug 2. hvordan materialerne kan sættes i cirkulation. Sideløbende samarbejder kommunens affaldsteam og byggesagsafdeling om at udarbejde tekster, der opfordrer borgere til at cirkulere materialer fra nedrivninger, som er egnede til direkte genbrug. Ideen er, at borgerne møder teksten i forbindelse med nedrivningstilladelsen samt på kommunens hjemmeside og i kommunens trykte selvbetjeningsguide.
Casen er udarbejdet af Odsherred Kommune.
Fire selektive nedrivninger under Byfornyelsespuljen
Slagelse kommune vil i projektet gennemføre op til fire nedrivninger, hvor de stiller krav til selektiv nedrivning og genbrug af materialer. De vil udarbejde nye sagsgange og nye krav og kriterier i udbud ved nedrivninger under Byfornyelsespuljen.
Casen er udarbejdet af Slagelse Kommune.
Potentialer ved genbrug af tegl fra nedrivning til opbygning af rækkehus
LKF har ett pilotprojekt där gamla byggnader ska rivas och nya byggas. I arbetet i projektet ingår för LKFs del analyser för kostnads- och klimatberäkning för återvunnit tegel. Analyserna kommer dels fokusera på hur rivningsprojektet sker på̊ ett sådant sätt att tegel kan återbrukas och dels på att jämföra återbrukat tegel med vanligt tegel i nyproduktion.
Kostnads- och klimatberäkning kommer också göras på caset ”Utvecklingsprojekt Hållbart byggande” ett byggprojekt där LKF kommer jämföra byggnation med återbrukat material jämfört byggnation utan återbrukat material. Inom denna del kommer av projektet kommer nya lösningar testas inom hållbart byggande. En återbruksinventering kopplad till caset kommer också göras för att undersöka vilka delar som är möjliga att återbruka. Material från de byggnader som ska rivas planeras att användas i utvecklingsprojektet.
Casen er udarbejdet af Lunds Kommuns Fastighets AB
Cirkulær Logistik
Cirkulær Logistik
Under dette tema kan du læse om cases, hvor en række kommuner arbejder med at udvikle og optimere logistikløsninger for genbrug af byggematerialer. I disse cases fokuserer kommunerne på at finde og etablere de lager- og logistikløsninger, der sikrer, at materialerne føres fra et formål over i et nyt f.eks. fra et byggeri til et nyt.
Brugt flamingo i cirkulære kredsløb
I Odsherred Kommune arbejder man på at udvikle og optimere løsninger til genanvendelse af flamingo (EPS) fra blandt andet byggepladser.
Casen er udarbejdet af Odsherred Kommune
Lokal dialog om logistikløsninger for overskuds- og brugte byggematerialer
Odsherred kommune arbejder på at udvikle logistikløsninger for genbrug af byggematerialer både på og udenfor genbrugsstationerne. Gennem dialog med håndværkere, nedrivere og interessenter i lokalsamfundet, er der fokus på at ’matche’ materialer med aftagere og skabe nye netværk omkring genbrug af materialer. I samarbejde med Odsherred kommunes affaldsteam og genbrugsvejledere vil muligheden for at udveksle byggematerialer på genbrugsstationerne blive testet.
Casen er udarbejdet af Odsherred Kommune.
Arbejder med affaldsselskaber på model for genbrug af byggematerialer
Sustainable Business Hub kommer involvera avfallsbolagen Sysav, NSR, AffaldPlus och BOFA i ett utvecklingssamarbete om återbruk och återvinning byggmaterial.
Casen er udarbejdet af Sustainable Business Hub.
Cirkulær Praksis
Cirkulær Praksis
I dette tema kan du læse om cases, hvor kommunerne bruger deres erfaringer med cirkulært byggeri, som grundlag for at implementere den cirkulære tankegang både i deres projekter og på tværs af kommunernes mange afdelinger. Kommunerne arbejder for at opbygge en praksis der understøtter værdikædeløsninger i en skala, der kan bringe cirkulært byggeri fra at være enkelt projekter til at blive almen praksis.
Ny ejendomsstrategi med cirkulære principper
Bornholms Regionskommune vil bruge deres erfaringer med cirkulært byggeri, som grundlag for at implementere den cirkulære tankegang i deres næste ejendoms- og udviklingsstrategi, som er under udarbejdelse. Det er et succeskriterium at gøre Bornholms Regionskommune til aftager af genbrugsmaterialer i kommunens egne byggerier. Bornholms Regionskommune kommer til at inddrage deres grønne byggenetværk, som er et netværk af byggeaktører i hele værdikæden, som arbejder med at finde bæredygtige byggeløsninger på Bornholm.
Casen er udarbejdet af Bornholms Regionskommune.
Cirkulære perspektiver styrker lokal arealstrategi
Slagelse Kommune vil inddrage den nye viden de får under Circular Builders kompetencespor og egne erfaringerne fra at arbejde med materialer i et cirkulært loop mellem nedrivninger og nye bygninger i deres kommende areal- og ejendomsstrategi for kommunens byggeportefølje. De vil bruge erfaringerne til at indarbejde fokus på cirkulært byggeri både på det strategiske og operationelle plan.
Casen er udarbejdet af Slagelse Kommune.
Forankring af cirkulær praksis i kommunen
Genom att delta i Circular Builders vill Laholms kommun öka sin kompetens inom cirkulär upphandling, cirkulär konstruktion och cirkulära affärsmodeller. Att nätverka och skaffa sig mer kunskap om hur man som offentlig aktör kan arbeta med cirkulär byggnation är ett annat fokusområde för kommunen. Lärdomarna från projektet hoppas man kunna införliva i en kommande uppdatering av ägardirektivet för det kommunala bostadsbolaget.
Casen er udarbejdet af Laholms Kommun.
Cirkulær praksis med byggeri i en lille kommune
Genom intervjuer med relevanta aktörer kommer kommunen samla kunskap för att ta fram en metod för hur en mindre kommun kan arbeta med cirkularitet och hållbarhet i plan- och exploateringsprocessen. Speciellt intresse finns för hur beräkningar görs för undersöka kostnader för att bygga cirkulärt på lång och kort sikt och hur en arbetsprocess i en mindre kommun kan se ut som stödjer ett cirkulärt byggande.
Casen er udarbejdet af Tomelilla Kommun.
Partnerne bag projektet