Destilleri vil både nidoble deres produktion og spare energi på samme tid
Hvordan kan en ginproduktion blive mere bæredygtig? Og kan man spare på energiforbruget med et nyt destilleringsanlæg? Projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm har givet Wild Distillery flere bud på, hvordan de kan sætte deres CO2-aftryk ned og omstille produktionen til at være mere bæredygtig.
af Dorthe Bach Egemose Agger | 1. december – 2022 | Cirkulær Omstilling
Midt på Bornholm ligger et mikrodestilleri, som satser 100 procent på økologi og brug af lokale bær og andre økologiske ingredienser. Ejer og stifter Henrik Nerst, som tidligere har haft en gourmetrestaurant, startede i 2019 sin egen ginproduktion inspireret af en ginproducent i Tyskland, han havde besøgt.
Han valgte helt fra starten at være økologisk og bruger allerhelst lokale bær fra Bornholm til sin gin, blandt andet vilde enebær, som han har fået lov af Naturstyrelsen til at sanke en mindre mængde af. Henrik Nerst opsøger gerne andre lokale producenter for at styrke det lokale samarbejde og ønsker at skabe flere materiale- og energisymbioser.
Wild Distillery har deltaget i projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm, hvor virksomheden har set på optimering af energiforbruget i produktionen. Destilleriets nuværende apparat har en volumen på 225 liter, så det kan producere enten 65 liter rå gin eller rå vodka per gang, men efterspørgslen er stor, og Henrik Nerst ønsker derfor at øge produktionen. Virksomheden har været igennem to rådgivningsforløb, hvor fokus har været på at finde materiale- og energibesparelser. Et af forslagene var at procesoptimere produktionen med et større anlæg.
Symbioser
I symbioser samarbejder virksomheder om at udveksle restprodukter, for eksempel vand, energi eller materialer. De kan også gå sammen om fælles infrastruktur eller serviceydelser. Virksomhederne ligger typisk inden for samme geografiske område.
Ni gange større produktion
Henrik Nerst har ansøgt om støtte til et destilleringsanlæg på 2.000 liter og vil igennem projektet modtage omkring 50 procent af beløbet i støtte. Anlægget vil på flere måder optimere produktionen, da anlæggets overskudsvarme vil kunne dække 50 procent af varmeforbruget i bygningen via et genvækstanlæg.
Samtidigt vil anlægget i forhold til produktionsoutput også have et mindre materialeforbrug og det vil også kunne anvendes til at lave nye produktioner, herunder råsprit, som kan blive et nyt salgsprodukt.
Henrik Nerst har allerede store forventninger til det nye destilleringsanlæg, fortæller han:
”Jeg er meget spændt på, hvordan anlægget vil fungere og hvor stort el- og vandforbruget reelt bliver, for ideen er at få så meget udbytte ud af anlægget, som man kan med mindst mulig energi.”
Anlægget skal køre i de kolde vintermåneder, hvor varmeforbruget er størst i bygningen. Det kører kun på el og virksomheden har undersøgt, om det kunne kombineres med solceller.
“Vi vil rigtig gerne optimere alle processer og se, hvor bæredygtige vi kan blive hen ad vejen.”
Henrik Nerst, ejer, Wild Distillery
Wild Distillery bruger i øjeblikket 400.000 liter vand om året og Henrik Nerst har også planer om at se på, hvilke vandbesparende tiltag der kan installeres på anlægget.
Om Wild Distillery
Wild Distillery er et mikrodestilleri, der producerer gin med lokale vilde enebær og slåenbær, og vodka lavet på glutenfri og økologisk hvede. Henrik Nerst grundlagde virksomheden i 2018 i Aakirkeby på Bornholm. I dag er der seks ansatte.
Bæredygtighed gennem lokalt samarbejde
Et område som virksomheden gerne vil arbejde på, er at se om der kan være andre muligheder for energibesparelser og effektivisering, og om der i fremtiden måske kunne overføres varme i form af varmt vand fra BEOF (Bornholms Energi & Forsyning), som er destilleriets nabo, eller om virksomheden kan få koblet vedvarende energiløsninger til bygningens energisystem.
Om deltagelsen i Bæredygtig Bundlinje Bornholm siger Henrik Nerst:
“Deltagelsen har været en øjenåbner og jeg har fået set på, hvor mange områder der er at arbejde med, når man taler om bæredygtighed. Men da vi er en lille virksomhed, kan vi kun arbejde med et område ad gangen.”
Henrik Nerst, ejer, Wild Distillery
Henrik Nerst arbejder sammen med Bornholms Mosteri og overtager flere af deres restprodukter, herunder presserester fra blandt andet rabarber og hyldeblomst til produktionen af gin og vodka.
Han har også forsøgt at komme af med destilleriets mask (restprodukt fra destilleringsprocessen) til en lokal landmand, men alkoholprocenten var for høj for dyr og marker. I stedet har han undersøgt, om der kunne blive et samarbejde med den lokale bager om at overdrage masken til produktion af grovkiks. Der kan dog være behov for rådgivning om, hvordan materialet skal behandles for at denne materialesymbiose kan komme godt i gang.
Der bliver også tænkt bæredygtighed ind, når Henrik Nerst bestiller varer hjem.
”Jeg køber stort ind hos nogle leverandører og sikrer, at vi får fyldt en hel lastbil ad gangen, så der både kan spares penge og vi kan få et lavere CO2-aftryk på produkterne. Når lastbilen kan fyldes helt og kun bringer varer til Bornholm, kan den tage en kortere vej fra Tyskland med færgen til Bornholm.”
Gode råd fra Wild Distillery
Det er bare om at komme i gang nu – og springe ud i det.
Hvis man ikke får tænkt det ind på en eller anden måde i sin virksomhed i dag, så er man færdig om fem år. Virksomhederne bliver nødt til at have tænkt på, hvordan de vil arbejde med bæredygtighed.
Klimakompasset og virksomhedens klimaaftryk
Wild Distillery er i gang med at få udregnet det samlede klimaaftryk igennem brug af værktøjet Klimakompasset. Værktøjet giver et godt overblik over hele virksomhedens indkøb og forbrug. Forbruget er delt op i sektorer og man kommer igennem alle sektorer og får dykket ned i alle forbrugstal, transport og indkøb. Virksomheden er i den forbindelse begyndt at veje det affald, de genererer og skal køre på genbrugspladsen.
“På et tidspunkt efter vi har fået lavet denne grundige gennemgang og kender vores CO2-udledning og klimaaftryk, kan vi finde ud af, hvad vi kan skrive på vores hjemmeside,” siger Henrik Nerst.
På baggrund af kortlægningen vil Wild Distillery lave en bæredygtighedsprofil, som kan komme på bagsiden af deres flasker, så kunderne kan se CO2-aftrykket for en flaske gin eller vodka.
Er du blevet inspireret?
Du kan blandt andet få hjælp og inspiration til at komme i gang med den grønne omstilling i din egen virksomhed her:
Wild Distillery har været en del af projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Her har mere end 50 bornholmske små og mellemstore virksomheder fået tilbudt uvildig rådgivning, workshops og udvikling af en grøn forretningsplan. De grønne forretningsplaner har kigget på virksomhedernes potentiale for energi- og materialeeffektiviseringer, cirkulær økonomi og grøn forretningsudvikling. Der har i projektet været fokus på virksomheder inden for brancherne turisme, håndværk, fremstilling, byggeri og fødevarer.
Sundhedssektorens enorme forbrug af engangsprodukter var i fokus, da vi i november samlede hele værdikæden til en dag, hvor vi dykkede ned i løsninger, udfordringer og fremtidige s...
Med 24 højbede, hvor halvdelen indeholder en blanding af biokul, grus og muldjord, mens de øvrige fungerer som kontrolbede uden biokul, vil Vallensbæk Kommune teste potentialet ved...
Vandspild kan være både svært at opdage og en stor økonomisk byrde for kommunerne, men med hjælp fra datadrevne indsigter kan problemerne opdages hurtigt og billigt. Dette er kerne...
Destilleri vil både nidoble deres produktion og spare energi på samme tid
Destilleri vil både nidoble deres produktion og spare energi på samme tid
Hvordan kan en ginproduktion blive mere bæredygtig? Og kan man spare på energiforbruget med et nyt destilleringsanlæg? Projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm har givet Wild Distillery flere bud på, hvordan de kan sætte deres CO2-aftryk ned og omstille produktionen til at være mere bæredygtig.
af Dorthe Bach Egemose Agger | 1. december – 2022 | Cirkulær Omstilling
Midt på Bornholm ligger et mikrodestilleri, som satser 100 procent på økologi og brug af lokale bær og andre økologiske ingredienser. Ejer og stifter Henrik Nerst, som tidligere har haft en gourmetrestaurant, startede i 2019 sin egen ginproduktion inspireret af en ginproducent i Tyskland, han havde besøgt.
Han valgte helt fra starten at være økologisk og bruger allerhelst lokale bær fra Bornholm til sin gin, blandt andet vilde enebær, som han har fået lov af Naturstyrelsen til at sanke en mindre mængde af. Henrik Nerst opsøger gerne andre lokale producenter for at styrke det lokale samarbejde og ønsker at skabe flere materiale- og energisymbioser.
Wild Distillery har deltaget i projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm, hvor virksomheden har set på optimering af energiforbruget i produktionen. Destilleriets nuværende apparat har en volumen på 225 liter, så det kan producere enten 65 liter rå gin eller rå vodka per gang, men efterspørgslen er stor, og Henrik Nerst ønsker derfor at øge produktionen. Virksomheden har været igennem to rådgivningsforløb, hvor fokus har været på at finde materiale- og energibesparelser. Et af forslagene var at procesoptimere produktionen med et større anlæg.
Symbioser
I symbioser samarbejder virksomheder om at udveksle restprodukter, for eksempel vand, energi eller materialer. De kan også gå sammen om fælles infrastruktur eller serviceydelser. Virksomhederne ligger typisk inden for samme geografiske område.
Ni gange større produktion
Henrik Nerst har ansøgt om støtte til et destilleringsanlæg på 2.000 liter og vil igennem projektet modtage omkring 50 procent af beløbet i støtte. Anlægget vil på flere måder optimere produktionen, da anlæggets overskudsvarme vil kunne dække 50 procent af varmeforbruget i bygningen via et genvækstanlæg.
Samtidigt vil anlægget i forhold til produktionsoutput også have et mindre materialeforbrug og det vil også kunne anvendes til at lave nye produktioner, herunder råsprit, som kan blive et nyt salgsprodukt.
Henrik Nerst har allerede store forventninger til det nye destilleringsanlæg, fortæller han:
”Jeg er meget spændt på, hvordan anlægget vil fungere og hvor stort el- og vandforbruget reelt bliver, for ideen er at få så meget udbytte ud af anlægget, som man kan med mindst mulig energi.”
Anlægget skal køre i de kolde vintermåneder, hvor varmeforbruget er størst i bygningen. Det kører kun på el og virksomheden har undersøgt, om det kunne kombineres med solceller.
Wild Distillery bruger i øjeblikket 400.000 liter vand om året og Henrik Nerst har også planer om at se på, hvilke vandbesparende tiltag der kan installeres på anlægget.
Om Wild Distillery
Wild Distillery er et mikrodestilleri, der producerer gin med lokale vilde enebær og slåenbær, og vodka lavet på glutenfri og økologisk hvede. Henrik Nerst grundlagde virksomheden i 2018 i Aakirkeby på Bornholm. I dag er der seks ansatte.
Bæredygtighed gennem lokalt samarbejde
Et område som virksomheden gerne vil arbejde på, er at se om der kan være andre muligheder for energibesparelser og effektivisering, og om der i fremtiden måske kunne overføres varme i form af varmt vand fra BEOF (Bornholms Energi & Forsyning), som er destilleriets nabo, eller om virksomheden kan få koblet vedvarende energiløsninger til bygningens energisystem.
Om deltagelsen i Bæredygtig Bundlinje Bornholm siger Henrik Nerst:
Henrik Nerst arbejder sammen med Bornholms Mosteri og overtager flere af deres restprodukter, herunder presserester fra blandt andet rabarber og hyldeblomst til produktionen af gin og vodka.
Han har også forsøgt at komme af med destilleriets mask (restprodukt fra destilleringsprocessen) til en lokal landmand, men alkoholprocenten var for høj for dyr og marker. I stedet har han undersøgt, om der kunne blive et samarbejde med den lokale bager om at overdrage masken til produktion af grovkiks. Der kan dog være behov for rådgivning om, hvordan materialet skal behandles for at denne materialesymbiose kan komme godt i gang.
Der bliver også tænkt bæredygtighed ind, når Henrik Nerst bestiller varer hjem.
”Jeg køber stort ind hos nogle leverandører og sikrer, at vi får fyldt en hel lastbil ad gangen, så der både kan spares penge og vi kan få et lavere CO2-aftryk på produkterne. Når lastbilen kan fyldes helt og kun bringer varer til Bornholm, kan den tage en kortere vej fra Tyskland med færgen til Bornholm.”
Gode råd fra Wild Distillery
Klimakompasset og virksomhedens klimaaftryk
Wild Distillery er i gang med at få udregnet det samlede klimaaftryk igennem brug af værktøjet Klimakompasset. Værktøjet giver et godt overblik over hele virksomhedens indkøb og forbrug. Forbruget er delt op i sektorer og man kommer igennem alle sektorer og får dykket ned i alle forbrugstal, transport og indkøb. Virksomheden er i den forbindelse begyndt at veje det affald, de genererer og skal køre på genbrugspladsen.
“På et tidspunkt efter vi har fået lavet denne grundige gennemgang og kender vores CO2-udledning og klimaaftryk, kan vi finde ud af, hvad vi kan skrive på vores hjemmeside,” siger Henrik Nerst.
På baggrund af kortlægningen vil Wild Distillery lave en bæredygtighedsprofil, som kan komme på bagsiden af deres flasker, så kunderne kan se CO2-aftrykket for en flaske gin eller vodka.
Er du blevet inspireret?
Du kan blandt andet få hjælp og inspiration til at komme i gang med den grønne omstilling i din egen virksomhed her:
Bæredygtig Bundlinje Bornholm
Wild Distillery har været en del af projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm. Her har mere end 50 bornholmske små og mellemstore virksomheder fået tilbudt uvildig rådgivning, workshops og udvikling af en grøn forretningsplan. De grønne forretningsplaner har kigget på virksomhedernes potentiale for energi- og materialeeffektiviseringer, cirkulær økonomi og grøn forretningsudvikling. Der har i projektet været fokus på virksomheder inden for brancherne turisme, håndværk, fremstilling, byggeri og fødevarer.
Næste skridt for Fremtidens Cirkulære Sundhedssektor
Sundhedssektorens enorme forbrug af engangsprodukter var i fokus, da vi i november samlede hele værdikæden til en dag, hvor vi dykkede ned i løsninger, udfordringer og fremtidige s...
Kan biokul binde CO2 i højbede?
Med 24 højbede, hvor halvdelen indeholder en blanding af biokul, grus og muldjord, mens de øvrige fungerer som kontrolbede uden biokul, vil Vallensbæk Kommune teste potentialet ved...
Datadrevet indsigt stopper dyre vandspild i kommuner
Vandspild kan være både svært at opdage og en stor økonomisk byrde for kommunerne, men med hjælp fra datadrevne indsigter kan problemerne opdages hurtigt og billigt. Dette er kerne...