Projektet Klar Parat til 5G har til formål at understøtte udrulningen af 5G igennem fokus på kommunernes udfordringer. Det kan være vejledning til at håndtere antennekrav, adgangen for borgere og virksomhedere eller identificere testcases, som kan fremskynde udrulningen af 5G og dermed styrke grundlaget for en hurtigere digital omstilling i hele Greater Copenhagen.
Klar Parat til 5G-projektet har afholdt fire workshops i løbet af 2021 med det mål at klæde kommunerne på til udrulningen af 5G. Fokus har været på at dele viden og skabe et samtaleforum i øjenhøjde med kommunale medarbejdere. Der er blevet fokuseret på kommunernes forskellige roller inden for 5G som kunde, facilitator og lovgivende myndighed. I februar 2022 præsenterede vi BYERNES 5G-MANIFEST, som tager et første kig på, hvordan du som kommune kan arbejde for at få en samfundsmæssig fornuftig indgang til netværket som kunde, myndighed og facilitator for borgere og virksomheder.
Opsamling: Hvad har vi lært, og hvordan kommer vi videre?
Gennem Klar, Parat 5G projektet har Gate 21 sammen med en række partnere skabt et videns- og samtaleforum med fokus på kommunens rolle i udbygningen af 5G-netværket. I fire workshops er over 30 kommuner blevet klogere på, hvad 5G-netværket er, hvad det kan bruges til, hvilke aktører der indgår i værdikæden for at få det udrullet, og hvilken rolle kommunen spiller.
Den 2. februar 2022 samlede vi kommuner, netværksoperatører og statslige myndigheder for at diskutere, hvad vi er kommet frem til, og hvordan vi kommer videre. Vi præsenterede ”Byernes 5G Manifest”, som tager et første kig på, hvordan du som kommune kan arbejde for at få en samfundsmæssig fornuftig indgang til netværket som kunde, myndighed og facilitator for borgere og virksomheder. Manifestet blev vel modtaget som et gennemarbejdet og inspirerende dokument, som giver indblik i kommunernes rolle og ønsker til en af fremtidens centrale infrastrukturerer.
Kommunerne efterspørger mere viden for at kunne skabe de bedste forudsætninger for borgere og virksomheders netværksadgang, og netværkstekniske termer som oppetid, responstid og slicing bør forstås og implementeres i en større andel af offentlige strategier og politikker. Der er brug for flere uformelle møder mellem kommuner og netværksoperatører for at skabe større forståelse for fremtidens markedsmodeller og mulige partnerskaber og samarbejder om master og antennekapacitet.
Netværksoperatører og styrelser tog godt mod opfordringen om at invitere kommunerne ind i den videre udvikling. Det nye telefonforlig fra december 2021 stadfæster, at mobilnettet stadig skal være et privatiseret marked. Ved at forstå, hvad 5G kan her og nu og i fremtiden kan kommunerne på forskellig vis arbejde for at få den bedst mulige samfundsnytte ud at netværket. Det kan være gennem tiltag som at planlægge for overkapacitet i fibernettet, invitere rejseholdet ind til en snak, eller at bruge tid og kræfter på at bidrage til at demonstrere fremtidens use-cases.
Byernes 5G manifest - eller otte råd til kommunerne om fremtidens digitale infrastruktur
Dette er en miniguide til dig, der sidder med opgaver i kommunen, som droner fremover vil kunne bidrage til at løse. Den kan hjælpe dig med at afdække dine behov og vejlede dig i, hvad du som kommune skal være bevidst om, når det gælder godkendelser og byplanlægning.
Styrket samarbejde på tværs af Greater Copenhagen om udrulning af 5G.
Arrangementer og materialer, der understøtter øget viden omkring 5G til kommuner.
Vidensdeling om konkrete samfundsmæssige behov og modning af projektideer, som kan understøtte 5G-udrulning på tværs af Greater Copenhagen
10 guldkorn til kommunerne om 5G og planlægning
Gate 21 vil med projektet ’Klar parat til 5G’ klæde kommunerne på til udrulningen af 5G-netværket. Det sker blandt andet ved fem events, hvor vi dykker ned i emnet. Den 10. juni havde vi første event – ‘5G Nede på jorden’. Formålet var at give kommunale medarbejdere et bedre grundlag til at inkludere 5G, når de planlægger fremtidens byområder. På baggrund af webinaret har vi samlet 10 gode råd.
I dag bruger mange kommuner droner til at holde opsyn med veje, overvåge og skabe et visuelt overblik over et større område – for eksempel i forbindelse med byggeprojekter. Ny teknologi og lovgivning giver mulighed for at sende en drone afsted uden den sædvanlige droneobservatør. Slagelse Kommune er i gang med at tage hul på de nye muligheder.
I 2021 inviterer Gate 21 og projektet Klar Parat til 5G til en række webinarer, der sætter fokus på kommunernes behov i arbejdet med 5G-netværket. Det første store arrangement d. 10. juni 2021 fokuserede på den fysiske planlægning i kommunen.
Formålet med webinaret var at give kommunale medarbejdere et bedre grundlag til at inkludere 5G, når de planlægger fremtidens byområder. Webinaret startede med at give en kort intro og status på 5G i Danmark og adresserede nogle myter omkring netværket. Der blev også besvaret spørgsmål som:
Hvordan får vi planlagt vores byområder i dag – så vi fremtidssikrer netværksinfrastrukturen i morgen?
Hvordan kan kommunerne facilitere det bedst mulige netværk?
Hvilke opgraderinger og hardware skal der til for at nå hastigheder på flere gigabyte per sekund og responstider på få millisekunder?
Film: 10 gode råd til kommunerne om 5G og planlægning
5G i praksis: Hvilke teknologiske services kan vi forvente hvornår?
Her får vi en kort intro og status på 5G i Danmark. Hvad betyder det egentlig, når teleselskaberne siger, at de har udrullet 5G? Hvilke forbedringer i netværksservicen kan vi forvente? Vi får også en opdatering på, hvilke operatører, der har budt ind på Energistyrelsens nu afsluttede frekvensbåndsauktioner.
Præsentation: Robert Lindgaard, Teamleder, Center for telekommunikation, Energistyrelsen
13:00
Hvad skal vi som kommunale byplanlægger tænke ind i fremtidens 5G allerede i dag?
To konkrete kommunale udviklingsområder;
Antenner og attraktion til Kildedal i Ballerup – hvordan bliver jeg klar parat til ”det rigtige” 5G til vores nye byområde?
Fra fængselsområde til gigabit-samfund i Vridsløselille: den digitale planlægning
Hvordan kan en kommune bedst facilitere udrulning af 5G? Hvordan skal kommunen navigere i at skabe et godt samarbejde mellem operatører? Hvordan kan kommunen arbejde med at attrahere den fulde 5G udrulning i et område? Repræsentanter fra netværksoperatørerne vejleder kommunen i en række strategiske overvejelser om udrulningen af 5G.
Deltagere i panelet og præsentationer:
– Søren Nørgaard Madsen Public Affairs Consultant, TDC
– Jakob Willer, Direktør, Tele Industrien
– Robert Lindgaard, Teamleder, Center for telekommunikation, Energistyrelsen
15:00
Tak for i dag
Input fra deltagerne
Nanna Lehm Andersen, Projektleder, Ballerup Kommune
”Før det første spadestik sættes i jorden, findes der mulighed for at planlægge en bydel, der kan blive den fedeste indenfor digital infrastruktur. Som kommune vil vi gerne gøre os interessante. Derfor inviterer jeg telebranchens rejsehold og andre relevante sparringspartnere fra telebranchen med ind til Kildedal for at få deres tanker med ind i den kommunale byplanlægning”
Fotograf: Philip Ørneborg
Maria von Holstein-Rathlou, Byplanlægger, Albertslund Kommune
”Som byplanlægger er jeg mest interesseret i, hvilke eventuelle fysiske tiltag som planlægningen af 5G-netværket medfører. Skal der en anden planlægning omkring master end hidtil, skal der sikres plads i byrummene til nye fysiske installationer eller noget helt tredje, når vi arbejder med nye byudviklingsområder? Jeg ser en mulighed for at skabe stærkere samarbejder i det projekt, jeg sidder med i Vridsløse. At få endnu mere fokus på at få flyttet den type samarbejde ind i projektet, og tage teleindustrien med tidligt i byplanlægningen”.
I 2021 inviterer Gate 21 og projektet Klar Parat til 5G til en række webinarer, der sætter fokus på kommunernes behov i arbejdet med 5G-netværket. I den første af efterårets fire workshops d. 22. september dykkede vi ned i de tekniske grundelementer 5G. Ved hjælp af panel af 5G-eksperter fik vi forklaret, hvad de egentligt betyder, hvad man som kommune skal være opmærksomme på, og hvorfor det er vigtigt.
Kommunen spiller en central rolle i udrulningen af 5G, herunder som nøgleaktør i den efterspørgsel, som driver tempoet i udrulningen. Derfor er det vigtigt at forstå de helt grundlæggende tekniske elementer ved 5G. Med webinaret ’Hvad er 5G – Teknisk viden for ikke teknikere’ blev vi en anelse klogere på de tekniske grundelementer i 5G-nettet. Vi fik snakket om forskellen mellem radio og core udbygning, hvordan båndbredde, responstid, og uplink/downlink alle påvirker hastigheden i nettet, og at man kan købe prioritering i nettet gennem slicing.
Mange tak for den aktive deltagelse og spørgelyst til vores første webinar om de tekniske grundsten i udrulningen af 5G! Nedenfor finder du præsentationerne fra dagen.
Dagens program og præsentationer
09:00
Velkommen og introduktion til Klar-Parat-5G
Vi giver dig en indflyvning med fem ting du skal vide om 5G, og tager hul på nogle myter om netværket. Karolina Huss, Gate 21 & Peter Bjørn Larsen, Smart City Insights
09:10
Introduktion til første workshop og kort intro til tanker om 5G i Frederiksberg Kommune
09:20
Præsentation af 5G udrulningsplan og beskrivelse af de centrale grundelementer i hver fase v/ Anders Saabye Nuuday/TDC
09:40
Spørgsmål til præsentationen fra kommunerne v/ Peter Bjørn Larsen
09:50
Ti ting du bør vide om 5G og andre trådløse kommunikationsnetværk v/ Anders Jacob Madsen, FORCE Technology
10:15
Kort pause
10:25
Et kig ind i fremtiden – 5G i kommunerne i 2029? v/ Karolina Huss
10:40
Paneldiskussion om de tekniske grundelementer i 5G
Opsamling: Fremtidens 5G i praksis – sådan bruges netværket i din kommune
Projektet Klar-Parat til 5G afholdte d. 27. oktober en workshop om fremtidens 5G i praksis.
På workshoppen lærte vi mere om, hvordan droner, robotter og Virtual Reality (VR) kan indgå i den kommunale hverdag. Vi fik også talt om, hvorfor vi ikke udelukkende fortsat kan bruge 4G eller andre lignende netværk, og hvilken specifik udvikling i det trådløse net, fremtidens teknologier har brug for. Derudover kom vi frem til nogle pointer, vi vil gå mere i dybden med til den 3. workshop i rækken d. 17. november. Hvordan bør man fx som kommune sikre sig i fremtiden, så førerrobotter til den blinde, eller droner som fragter blodprøver, har tilstrækkeligt stabilt net? Og er det netværksoperatørerne, kommunen eller en helt tredje aktørs ansvar at den digitale vejbane er i orden?
Tre Use Cases
Til workshoppen præsenterede Holo Air, Khora og Teknologisk Institut tre use cases, som gav os et kig ind i en kommunal hverdag i 2029. Vi blev klogere på droner, virtual reality og robotteknologi. Nedenfor får du tre eksempler på, hvorfor disse teknologier har brug for højere kapacitet i nettet:
Droner: Transport af blodprøver mellem Ærø og Svendborg
Holo Air er lige nu i gang med at teste, hvordan man ved hjælp af droner kan flytte blodprøver mellem Ærø og Svendborg. Man forventer at kunne flytte de første prøver allerede i år, og man regner med, at droner som kan fragte blodprøver og medicinsk udstyr, kommer til at kunne spare sundhedsvæsnet for mange penge i fremtiden. Projektet er et af de mest avancerede droneoperationer i Europa til dato, blandt andet fordi dronen skal kunne interagere med redningsfartøjer i luftrummet.
5G-netværket er afgørende, hvis man skal kunne navigere sikkert i luftrummet uden at medføre en luftfartsrisiko. Der skal nemlig være garanti for en stabil forbindelse, og der må ikke må være forsinkelser på data mellem kommandoenhed nede på jorden og den selvkørende drone. Den digitale 5G-infrastruktur har stor betydning, hvis der i fremtiden skal kunne løses opgaver, som kræver ’Beyond visual line of sight’-teknologi (BVLOS), hvilket betyder, at man kan sende en drone afsted, uden at en droneoperatør styrer den fra landjorden. Det forventes, at kommunen skal kunne levere en vis kvalitet af 5G-netværket.
Virtual Reality-briller i undervisningen
Khora har i samarbejde med Helsingør Kommune udviklet en række virtual reality film, man har implementeret i undervisningen i kommunen. Virtual reality er en teknologi, hvor brugeren gennem et par særlige virtual reality briller og headset kan opleve en digital tredimensionel verden, som de kan bevæge sig rundt i og interagere i. VR-brillerne giver eleverne mulighed for at opleve undervisningsmaterialet på en måde, som ellers kan være svært at forklare på en tavle eller i en almindelig film. Khora har eksempelvis produceret en film om skolevægring og om det ydre rum.
5G kommer fremover til at få betydning for mulighederne i virtual reality. Wifi eller 4G fungerer fx fint, hvis man udelukkende skal afspille en film i en VR-briller. Skal der derimod være en form for interaktion, bliver det mere krævende for netværket, og så har man brug for 5G. 5G kan nemlig være med til at sikre en lav latency, hvilket er afgørende for funktionaliteten i blurred reality. Hvis der er for meget forsinkelse i AR- eller VR-brillen, kan kroppen nemlig mærke, at den flytter sig, mens bevægelsen bliver forsinket i brillen, og det kan resultere i en følelse af søsyge.
Robotteknologi: Blindspot – Robotter som assisterende førerhunde
Ved brug af robotter der kan bevæge sig på fire ben og fx gå på trapper og ujævnt terræn, har Teknologisk Institut undersøgt muligheder med at inspicere hegn og hjælpe blinde i trafikken. Robotterne går under fællesnavnet Spot og kommer fra USA. Blindspot projektet har Spot arbejdet på at udvikle assisterende førerhunde, der kan hjælpe blinde, når de skal færdes på nye steder. Robotten kortlægger ved hjælp af sensorer og termisk kamera det omkringliggende område, hvilket også gør, at den kan interagere med mennesker.
Når den blinde person står ved et vejkryds og på vej over vejen, kan robotten ikke tabe opkobling. 5G sikrer realtidstransport af data, hurtigere reaktionstid og en ubegrænset rækkevidde. Fordi sikkerheden afhænger af netværkets stabilietstabilitet, er 5G derfor helt essentielt for robotter, der som i eksemplet arbejder med mennesker og bevæger sig i trafikken.
Introduktion til vores tekniske kommentator Marianne Riise (TDC/Ericsson 5G Innovation Hub) og de tre use-cases
09:40-10:10
Case 1: Holo Air – Fremtidens brug af droner i kommunen v /Mathias Vinter, leder af Holo Air
I fremtiden bliver mobilitetsplanlægningen i din kommune tredimensionel. Luftrummet åbner sig nu som en mulig vejbane til bæredygtigt effektiv point-to-point logistik, monitorering af vejbaner og naturområder eller en hel tredje mulighed. Hvilken netværkskapacitet kræver en drone, og hvordan kan kommunen være med og skabe mulighed for fartøjer i det jordnære luftrum?
10:10-10:20
Kort pause
10:20-10:50
Case 2: Khora – ’Blurred Reality’ fremtidens teknologier i kommunerne v /Jonathan Komang-Sønderbek, senior business developer, KhoraBlurred
Reality er et udtryk for fremtidens kombination af teknologier som Artificial Intelligence (AI), Internet of Things (IoT) og Virtual & Augmented Reality (VR/AR). Hør mere om hvordan teknologierne bliver anvendt i kommunerne i dag og bliv klogere på fremtiden. De interessante spørgsmål der vil blive berørt, er bl.a. hvordan kommer det til at påvirke vores samfund? Og hvordan kommer det til at påvirke måden vi arbejder på?
10:50-11:20
Case 3: Teknologisk Institut – Robotter som fremtidens hjælpere – muligheder og udfordringer v /Birgitte Østergård Sørensen, forretningsleder, Robotcenteret, Teknologisk Institut
Robotter ses ofte som fremtidens hjælpere indenfor ældre- og sundhedspleje. Telemedicin kan i fremtiden aflaste hospitalerne og gøre det nemmere for borgerne og kommunerne at sikre en bedre service. Men selvom vi længe har talt om robotter, så er det meget begrænset med use-cases. Hvad er mulighederne, og hvad skal der til, før vi kan udnytte potentilet i robotter i f.eks. hjemmeplejen? Og hvilken rolle spiller 5G?
11:20-11:30
Afsluttende kommentarer og tak for i dag
Input fra deltagerne
Marianne Riise, 5G innovation manager, TDC NET & Ericsson 5G innovation hub
Hvordan kommer vi til at købe netværkstjenester som oppetid og svartid af operatørerne i fremtiden?
“I dag er alle mobilabonnementer ”best effort”, altså uden garantier. Med 5G kan mobiloperatørerne tilbyde tjenester hvor man købe sig til en garanteret forbindelse, for eksempel en garanteret hastighed, en garanteret svartid (såkaldt bounded latency), eller en garanteret stabilitet. Jeg tror det kommer til at gå mindst to år før vi ser de her tjenester. Det er både fordi det tekniske ikke er helt klart endnu, men det handler også om helt nye forretningsmodeller som skal på plads. Hvordan skal de her tjenester se ud, hvor skal TDC NET og Ericsson være i værdikæden, hvem er kunden, hvilke partnere skal vi have med? Det er noget af det, vi arbejder på nu.”
Sara Rosager Mortensen, projektleder, Assens Kommune
Hvordan ser du kommunens rolle fremover og samspil med branchen?
“Vi kan ikke undvære 5G, hvis vi vil have det optimale fremtidsscenarie. Som kommune er vi interesserede i at få en sammenhængende dækning, der er tidssvarende og stabil, både ift. droneaktivitet og mange andre ting. Herunder sikre at alle adgangsadresser opnår tidssvarende og stabil dækning. Vi ved jo, at vi har et teleforlig, der baserer sig på markedsvilkår, så det er branchens opgave at udrulle telenet i Danmark, men kommunen har også en rolle ift. at få ting til at ske f.eks. i forhold til landzone og byggetilladelser, samt tale borgernes sag. Derfor har vi brug for mere viden. Jeg er nysgerrig på, hvordan vi bedst kan koordinere og spille rigtigt ind som kommune i samarbejdet med branchen. Det er vigtigt, at vi internt i kommunen, har en god forankring i forhold til vision og målsætning for den digitale infrastruktur, såvel politisk som administrativt,- således at der sikres bred vidensdeling og dermed opbakning i kommunen”.
Opsamling: 5G økonomi og governance: Forretningsmodeller og partnerskaber
I 2021 inviterer Gate 21 og projektet Klar Parat til 5G til en række webinarer, der sætter fokus på kommunernes behov i arbejdet med 5G-netværket. Workshoppen d. 17. november fokuserede på partnerskaber og forretningsmodeller.
I fremtidens virtual reality læringsrum har vi brug for 5 millisekunder responstid, for at eleverne ikke skal blive søsyge. Hvem har ansvar for, at et VR-læringsrum fungerer, er det netværksoperatøren, bygningsejeren eller skolen selv?
I den tredje workshop i projektet Klar-Parat til 5G blev vi klogere på partnerskaber og forretningsmodeller på den rolle du har som kommune i forhold til at få etableret et godt netværk. Vi så nærmere på, hvordan værdikæden ser ud, når vi installerer, drifter og bruger 5G-netværket.
Som udgangspunkt er du som kommune hverken ansvarlig for at etablere, eje eller drifte 5G-netværket, men kan du gøre mere for at sikre dialogen om den digitale infrastruktur? Det centrale for kommunen bliver i høj grad at opnå et vidensniveau og et godt samarbejde med branchen for at sikre den bedste tilgængelighed i netværket for borgere og virksomheder.
Til workshoppen fik vi besøg af flere af de centrale aktører i værdikæden, herunder TDC og KPR Towers og et indblik i flere kommuners og et forsyningsselskabs arbejde med partnerskaber og forretningsmodeller.
Dagens program og præsentationer
09:00
Velkommen v/ Peter Bjørn Larsen, Smart City Insights
09:05
Introduktion: Hvordan bliver kommunen en god facilitator for 5G løsninger? v/ Karolina Huss, Senior projektleder, Gate 21
Kommunen får en ny faciliterende rolle, når 5G for alvor rulles ud. Hvad bør man som kommune sikre sig i den proces, og hvem skal gøre hvad?
09:15
Hvordan ser værdikæden ud for 5G? v/ Henrik Kamstrup, CEO, HHKAMSTRUP
Vi får et indblik i værdikæden for 5G i dag. Hvilke aktører findes i værdikæden, hvem ejer de enkelte elementer, og hvad er anderledes i arbejdet med 5G i forhold til 4G?
09:30
Tre perspektiver fra kommunerne – Hvad er status og de største udfordringer? v/ Sara Rosager Mortensen, Assens Kommune Frederik Ehlers Feldborg, Fredensborg Kommune Martin Grøntved, HOFOR
To kommuner og et forsyningsselskab fortæller om, hvordan de arbejder med værdikæden og partnerskaber i forbindelse med at etablering af infrastrukturen og en forretningsmodel for 5G. Hvad er status, og hvem taler de med? Hvad er de største udfordringer der bremser udviklingen?
10:00
Hvordan bygger man et kommunikationsnetværk til fremtidens teknologier? v/ Per Kolbech Nielsen, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering
TAPAS projektet i Aarhus Kommune undersøger, hvordan de nyeste teknologier som førerløse kørertøjer, droner og robotter skal anvende kommunikationsnetværk som 5G. Vi får indblik i, hvordan de arbejder med værdikæden og partnerskaber i deres innovationsprojekter som fx deres ’skodrobot’. Hvilke roller spiller de forskellige aktører, og hvad vil de anbefale til andre kommuner?
10:20
Pause
10:30
10.40 ’Broadband over the air’ – Partnere og forretningsmodeller v/ Søren Madsen, Public Affairs Advisor, TDC
TDC giver deres bud på, hvordan kommunerne bedst muligt kan sikre, at der er adgang til ’Broadband over the air’. Vi dykker ned i kommunernes muligheder ift. partnerskaber og forretningsmodeller med konkrete eksempler på samarbejder og god praksis.
11:00
Paneldebat – Hvordan udvikles kommunens 5G infrastruktur, og hvad er forskellen fra i dag?
Vi samler op på dagens input og forsøger sammen med oplægsholderne at skabe en fælles forståelse for kommunernes nye faciliterende rolle i udviklingen af den 5G-infrastruktur, der bliver behov for, hvis nye teknologier skal kunne anvendes til at løse problemer i kommunerne fremover.
11:25
Opsamling og tak for i dag v/ Peter Bjørn Larsen, Smart City Insights og Karolina Huss, Senior projektleder, Gate 21
Byernes 5G-Manifest – Hvad har vi lært, og hvordan kommer vi videre?
Gennem Klar, Parat 5G projektet har Gate 21 sammen med en række partnere skabt et videns- og samtaleforum med fokus på kommunens rolle i udbygningen af 5G-netværket. I fire workshops er over 30 kommuner blevet klogere på, hvad 5G-netværket er, hvad det kan bruges til, hvilke aktører der indgår i værdikæden for at få det udrullet, og hvilken rolle kommunen spiller.
Den 2. februar 2022 samlede vi kommuner, netværksoperatører og statslige myndigheder for at diskutere, hvad vi er kommet frem til, og hvordan vi kommer videre. Vi præsenterede ”Byernes 5G Manifest”, som tager et første kig på, hvordan du som kommune kan arbejde for at få en samfundsmæssig fornuftig indgang til netværket som kunde, myndighed og facilitator for borgere og virksomheder. Manifestet blev vel modtaget som et gennemarbejdet og inspirerende dokument, som giver indblik i kommunernes rolle og ønsker til en af fremtidens centrale infrastrukturerer.
Kommunerne efterspørger mere viden for at kunne skabe de bedste forudsætninger for borgere og virksomheders netværksadgang, og netværkstekniske termer som oppetid, responstid og slicing bør forstås og implementeres i en større andel af offentlige strategier og politikker. Der er brug for flere uformelle møder mellem kommuner og netværksoperatører for at skabe større forståelse for fremtidens markedsmodeller og mulige partnerskaber og samarbejder om master og antennekapacitet.
Netværksoperatører og styrelser tog godt mod opfordringen om at invitere kommunerne ind i den videre udvikling. Det nye telefonforlig fra december 2021 stadfæster, at mobilnettet stadig skal være et privatiseret marked. Ved at forstå, hvad 5G kan her og nu og i fremtiden kan kommunerne på forskellig vis arbejde for at få den bedst mulige samfundsnytte ud at netværket. Det kan være gennem tiltag som at planlægge for overkapacitet i fibernettet, invitere rejseholdet ind til en snak, eller at bruge tid og kræfter på at bidrage til at demonstrere fremtidens use-cases.
Dagens program og præsentationer
13:00
Frokost og netværk.
13:30
Velkommen v/ Peter Bjørn Larsen, Direktør/ejer, Smart City Insights
Paneldiskussion og ‘Byernes 5G-manifest’ Panel bestående af blandt andet Energistyrelsen v. Robert Lindgaard, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering v. Per Kolbech Nielsen, TDC v. Christian Kloch, 3 v. Kim Christensen og Ballerup Kommune v. Nanna Lehm Andersen Milthers
15:20
Opsamling, forslag til næste skridt og tak for i dag
Klar, parat til 5G
Klar, parat til 5G
Projektet Klar Parat til 5G har til formål at understøtte udrulningen af 5G igennem fokus på kommunernes udfordringer. Det kan være vejledning til at håndtere antennekrav, adgangen for borgere og virksomhedere eller identificere testcases, som kan fremskynde udrulningen af 5G og dermed styrke grundlaget for en hurtigere digital omstilling i hele Greater Copenhagen.
Klar, parat til 5G
Byernes 5G-manifest & Droneguide til din kommune
Klar Parat til 5G-projektet har afholdt fire workshops i løbet af 2021 med det mål at klæde kommunerne på til udrulningen af 5G. Fokus har været på at dele viden og skabe et samtaleforum i øjenhøjde med kommunale medarbejdere. Der er blevet fokuseret på kommunernes forskellige roller inden for 5G som kunde, facilitator og lovgivende myndighed. I februar 2022 præsenterede vi BYERNES 5G-MANIFEST, som tager et første kig på, hvordan du som kommune kan arbejde for at få en samfundsmæssig fornuftig indgang til netværket som kunde, myndighed og facilitator for borgere og virksomheder.
Opsamling: Hvad har vi lært, og hvordan kommer vi videre?
Gennem Klar, Parat 5G projektet har Gate 21 sammen med en række partnere skabt et videns- og samtaleforum med fokus på kommunens rolle i udbygningen af 5G-netværket. I fire workshops er over 30 kommuner blevet klogere på, hvad 5G-netværket er, hvad det kan bruges til, hvilke aktører der indgår i værdikæden for at få det udrullet, og hvilken rolle kommunen spiller.
Den 2. februar 2022 samlede vi kommuner, netværksoperatører og statslige myndigheder for at diskutere, hvad vi er kommet frem til, og hvordan vi kommer videre. Vi præsenterede ”Byernes 5G Manifest”, som tager et første kig på, hvordan du som kommune kan arbejde for at få en samfundsmæssig fornuftig indgang til netværket som kunde, myndighed og facilitator for borgere og virksomheder. Manifestet blev vel modtaget som et gennemarbejdet og inspirerende dokument, som giver indblik i kommunernes rolle og ønsker til en af fremtidens centrale infrastrukturerer.
Kommunerne efterspørger mere viden for at kunne skabe de bedste forudsætninger for borgere og virksomheders netværksadgang, og netværkstekniske termer som oppetid, responstid og slicing bør forstås og implementeres i en større andel af offentlige strategier og politikker. Der er brug for flere uformelle møder mellem kommuner og netværksoperatører for at skabe større forståelse for fremtidens markedsmodeller og mulige partnerskaber og samarbejder om master og antennekapacitet.
Netværksoperatører og styrelser tog godt mod opfordringen om at invitere kommunerne ind i den videre udvikling. Det nye telefonforlig fra december 2021 stadfæster, at mobilnettet stadig skal være et privatiseret marked. Ved at forstå, hvad 5G kan her og nu og i fremtiden kan kommunerne på forskellig vis arbejde for at få den bedst mulige samfundsnytte ud at netværket. Det kan være gennem tiltag som at planlægge for overkapacitet i fibernettet, invitere rejseholdet ind til en snak, eller at bruge tid og kræfter på at bidrage til at demonstrere fremtidens use-cases.
Byernes 5G manifest - eller otte råd til kommunerne om fremtidens digitale infrastruktur
Dette er en miniguide til dig, der sidder med opgaver i kommunen, som droner fremover vil kunne bidrage til at løse. Den kan hjælpe dig med at afdække dine behov og vejlede dig i, hvad du som kommune skal være bevidst om, når det gælder godkendelser og byplanlægning.
Få dine kommunale opgaver op i flyvehøjde - en droneguide til din kommune
Partnere
Gate 21, Region Hovedstaden, DOLL Living Lab
Kontakt
Seniorprojektleder
Karolina Huss
karolina.huss@gate21.dk
Varighed
Maj 2020 – December 2021
Se filmen “Kommunen og fremtidens drone”
Projektets arbejdsområder
10 guldkorn til kommunerne om 5G og planlægning
Gate 21 vil med projektet ’Klar parat til 5G’ klæde kommunerne på til udrulningen af 5G-netværket. Det sker blandt andet ved fem events, hvor vi dykker ned i emnet. Den 10. juni havde vi første event – ‘5G Nede på jorden’. Formålet var at give kommunale medarbejdere et bedre grundlag til at inkludere 5G, når de planlægger fremtidens byområder. På baggrund af webinaret har vi samlet 10 gode råd.
Næste skridt for kommunernes brug af droner
I dag bruger mange kommuner droner til at holde opsyn med veje, overvåge og skabe et visuelt overblik over et større område – for eksempel i forbindelse med byggeprojekter. Ny teknologi og lovgivning giver mulighed for at sende en drone afsted uden den sædvanlige droneobservatør. Slagelse Kommune er i gang med at tage hul på de nye muligheder.
5G nede på jorden
Opsamling: 5G nede på jorden
I 2021 inviterer Gate 21 og projektet Klar Parat til 5G til en række webinarer, der sætter fokus på kommunernes behov i arbejdet med 5G-netværket. Det første store arrangement d. 10. juni 2021 fokuserede på den fysiske planlægning i kommunen.
Formålet med webinaret var at give kommunale medarbejdere et bedre grundlag til at inkludere 5G, når de planlægger fremtidens byområder. Webinaret startede med at give en kort intro og status på 5G i Danmark og adresserede nogle myter omkring netværket. Der blev også besvaret spørgsmål som:
Film: 10 gode råd til kommunerne om 5G og planlægning
Dagens program og præsentationer
5G-guldfeber – et skridt tilbage og ned på jorden
Vi giver dig en indflyvning med fem ting du skal vide om 5G, og tager hul på nogle myter om netværket.
Præsentation: Karolina Huss, Senior projektleder, Gate 21
5G i praksis: Hvilke teknologiske services kan vi forvente hvornår?
Her får vi en kort intro og status på 5G i Danmark. Hvad betyder det egentlig, når teleselskaberne siger, at de har udrullet 5G? Hvilke forbedringer i netværksservicen kan vi forvente? Vi får også en opdatering på, hvilke operatører, der har budt ind på Energistyrelsens nu afsluttede frekvensbåndsauktioner.
Præsentation: Robert Lindgaard, Teamleder, Center for telekommunikation, Energistyrelsen
Hvad skal vi som kommunale byplanlægger tænke ind i fremtidens 5G allerede i dag?
To konkrete kommunale udviklingsområder;
Præsentation: Nanna Lehm Andersen Milthers, Projektleder på fiber og digitalisering, Ballerup Kommune
Præsentation: Maria von Holstein-Rathlou, Byplanlægger, Albertslund Kommune
5G Installation – Rådgivningspanel
Skal der flere kabler i jorden, anden planlægning omkring master og gadenære spredningsantenner i Vridsølille og Kildedal? Repræsentanter fra virksomheder, som arbejder med planlægning, gravearbejde og installation af fremtidens netværk, giver råd til kommunen omkring installation af 5G.
Deltagere i panelet og præsentationer:
– Jan Robin Stenmo, Bid Manager, Eltel Networks
– Jens Røgen Kristensen, Forretningsudvikling og Salg, Emtelle
– Henrik Kamstrup, Group CEO, KPR towers
Pause
DOLL og 5G
Hvordan arbejder et urbant living lab med at iscenesætte urbane løsninger, som er klar til 5G?
Præsentation: Teddy Sibbern Axelsen, Seniorprojektleder DOLL Living Lab
5G-strategi – Rådgivningspanel
Hvordan kan en kommune bedst facilitere udrulning af 5G? Hvordan skal kommunen navigere i at skabe et godt samarbejde mellem operatører? Hvordan kan kommunen arbejde med at attrahere den fulde 5G udrulning i et område? Repræsentanter fra netværksoperatørerne vejleder kommunen i en række strategiske overvejelser om udrulningen af 5G.
Deltagere i panelet og præsentationer:
– Søren Nørgaard Madsen Public Affairs Consultant, TDC
– Jakob Willer, Direktør, Tele Industrien
– Robert Lindgaard, Teamleder, Center for telekommunikation, Energistyrelsen
Tak for i dag
Input fra deltagerne
Nanna Lehm Andersen, Projektleder, Ballerup Kommune
”Før det første spadestik sættes i jorden, findes der mulighed for at planlægge en bydel, der kan blive den fedeste indenfor digital infrastruktur. Som kommune vil vi gerne gøre os interessante. Derfor inviterer jeg telebranchens rejsehold og andre relevante sparringspartnere fra telebranchen med ind til Kildedal for at få deres tanker med ind i den kommunale byplanlægning”
Fotograf: Philip Ørneborg
Maria von Holstein-Rathlou, Byplanlægger, Albertslund Kommune
”Som byplanlægger er jeg mest interesseret i, hvilke eventuelle fysiske tiltag som planlægningen af 5G-netværket medfører. Skal der en anden planlægning omkring master end hidtil, skal der sikres plads i byrummene til nye fysiske installationer eller noget helt tredje, når vi arbejder med nye byudviklingsområder? Jeg ser en mulighed for at skabe stærkere samarbejder i det projekt, jeg sidder med i Vridsløse. At få endnu mere fokus på at få flyttet den type samarbejde ind i projektet, og tage teleindustrien med tidligt i byplanlægningen”.
Hvad er 5G? - Teknisk viden for ikke-teknikere
Hvad er 5G? – Teknisk viden for ikke-teknikere
I 2021 inviterer Gate 21 og projektet Klar Parat til 5G til en række webinarer, der sætter fokus på kommunernes behov i arbejdet med 5G-netværket. I den første af efterårets fire workshops d. 22. september dykkede vi ned i de tekniske grundelementer 5G. Ved hjælp af panel af 5G-eksperter fik vi forklaret, hvad de egentligt betyder, hvad man som kommune skal være opmærksomme på, og hvorfor det er vigtigt.
Kommunen spiller en central rolle i udrulningen af 5G, herunder som nøgleaktør i den efterspørgsel, som driver tempoet i udrulningen. Derfor er det vigtigt at forstå de helt grundlæggende tekniske elementer ved 5G. Med webinaret ’Hvad er 5G – Teknisk viden for ikke teknikere’ blev vi en anelse klogere på de tekniske grundelementer i 5G-nettet. Vi fik snakket om forskellen mellem radio og core udbygning, hvordan båndbredde, responstid, og uplink/downlink alle påvirker hastigheden i nettet, og at man kan købe prioritering i nettet gennem slicing.
Mange tak for den aktive deltagelse og spørgelyst til vores første webinar om de tekniske grundsten i udrulningen af 5G! Nedenfor finder du præsentationerne fra dagen.
Dagens program og præsentationer
Velkommen og introduktion til Klar-Parat-5G
Vi giver dig en indflyvning med fem ting du skal vide om 5G, og tager hul på nogle myter om netværket.
Karolina Huss, Gate 21 & Peter Bjørn Larsen, Smart City Insights
Introduktion til første workshop og kort intro til tanker om 5G i Frederiksberg Kommune
Præsentation af 5G udrulningsplan og beskrivelse af de centrale grundelementer i hver fase
v/ Anders Saabye Nuuday/TDC
Spørgsmål til præsentationen fra kommunerne
v/ Peter Bjørn Larsen
Ti ting du bør vide om 5G og andre trådløse kommunikationsnetværk
v/ Anders Jacob Madsen, FORCE Technology
Kort pause
Et kig ind i fremtiden – 5G i kommunerne i 2029?
v/ Karolina Huss
Paneldiskussion om de tekniske grundelementer i 5G
Afsluttende bemærkninger fra oplægsholderne
Opsamling, næste skridt og tak for i dag
Fremtidens 5G i praksis?
Opsamling: Fremtidens 5G i praksis – sådan bruges netværket i din kommune
Projektet Klar-Parat til 5G afholdte d. 27. oktober en workshop om fremtidens 5G i praksis.
På workshoppen lærte vi mere om, hvordan droner, robotter og Virtual Reality (VR) kan indgå i den kommunale hverdag. Vi fik også talt om, hvorfor vi ikke udelukkende fortsat kan bruge 4G eller andre lignende netværk, og hvilken specifik udvikling i det trådløse net, fremtidens teknologier har brug for. Derudover kom vi frem til nogle pointer, vi vil gå mere i dybden med til den 3. workshop i rækken d. 17. november. Hvordan bør man fx som kommune sikre sig i fremtiden, så førerrobotter til den blinde, eller droner som fragter blodprøver, har tilstrækkeligt stabilt net? Og er det netværksoperatørerne, kommunen eller en helt tredje aktørs ansvar at den digitale vejbane er i orden?
Tre Use Cases
Til workshoppen præsenterede Holo Air, Khora og Teknologisk Institut tre use cases, som gav os et kig ind i en kommunal hverdag i 2029. Vi blev klogere på droner, virtual reality og robotteknologi. Nedenfor får du tre eksempler på, hvorfor disse teknologier har brug for højere kapacitet i nettet:
Droner: Transport af blodprøver mellem Ærø og Svendborg
Holo Air er lige nu i gang med at teste, hvordan man ved hjælp af droner kan flytte blodprøver mellem Ærø og Svendborg. Man forventer at kunne flytte de første prøver allerede i år, og man regner med, at droner som kan fragte blodprøver og medicinsk udstyr, kommer til at kunne spare sundhedsvæsnet for mange penge i fremtiden. Projektet er et af de mest avancerede droneoperationer i Europa til dato, blandt andet fordi dronen skal kunne interagere med redningsfartøjer i luftrummet.
5G-netværket er afgørende, hvis man skal kunne navigere sikkert i luftrummet uden at medføre en luftfartsrisiko. Der skal nemlig være garanti for en stabil forbindelse, og der må ikke må være forsinkelser på data mellem kommandoenhed nede på jorden og den selvkørende drone. Den digitale 5G-infrastruktur har stor betydning, hvis der i fremtiden skal kunne løses opgaver, som kræver ’Beyond visual line of sight’-teknologi (BVLOS), hvilket betyder, at man kan sende en drone afsted, uden at en droneoperatør styrer den fra landjorden. Det forventes, at kommunen skal kunne levere en vis kvalitet af 5G-netværket.
Virtual Reality-briller i undervisningen
Khora har i samarbejde med Helsingør Kommune udviklet en række virtual reality film, man har implementeret i undervisningen i kommunen. Virtual reality er en teknologi, hvor brugeren gennem et par særlige virtual reality briller og headset kan opleve en digital tredimensionel verden, som de kan bevæge sig rundt i og interagere i. VR-brillerne giver eleverne mulighed for at opleve undervisningsmaterialet på en måde, som ellers kan være svært at forklare på en tavle eller i en almindelig film. Khora har eksempelvis produceret en film om skolevægring og om det ydre rum.
5G kommer fremover til at få betydning for mulighederne i virtual reality. Wifi eller 4G fungerer fx fint, hvis man udelukkende skal afspille en film i en VR-briller. Skal der derimod være en form for interaktion, bliver det mere krævende for netværket, og så har man brug for 5G. 5G kan nemlig være med til at sikre en lav latency, hvilket er afgørende for funktionaliteten i blurred reality. Hvis der er for meget forsinkelse i AR- eller VR-brillen, kan kroppen nemlig mærke, at den flytter sig, mens bevægelsen bliver forsinket i brillen, og det kan resultere i en følelse af søsyge.
Robotteknologi: Blindspot – Robotter som assisterende førerhunde
Ved brug af robotter der kan bevæge sig på fire ben og fx gå på trapper og ujævnt terræn, har Teknologisk Institut undersøgt muligheder med at inspicere hegn og hjælpe blinde i trafikken. Robotterne går under fællesnavnet Spot og kommer fra USA. Blindspot projektet har Spot arbejdet på at udvikle assisterende førerhunde, der kan hjælpe blinde, når de skal færdes på nye steder. Robotten kortlægger ved hjælp af sensorer og termisk kamera det omkringliggende område, hvilket også gør, at den kan interagere med mennesker.
Når den blinde person står ved et vejkryds og på vej over vejen, kan robotten ikke tabe opkobling. 5G sikrer realtidstransport af data, hurtigere reaktionstid og en ubegrænset rækkevidde. Fordi sikkerheden afhænger af netværkets stabilietstabilitet, er 5G derfor helt essentielt for robotter, der som i eksemplet arbejder med mennesker og bevæger sig i trafikken.
Dagens program og præsentationer
Velkommen og opsamling fra første webinar
v/ Karolina Huss, Senior projektleder, Gate 21 & Peter Bjørn Larsen, Smart City Insights
Hvordan arbejder kommunerne med 5G? – et eksempel fra Slagelse
v /Anne Fiber, bredbåndskonsulent og politiker
Introduktion til vores tekniske kommentator Marianne Riise (TDC/Ericsson 5G Innovation Hub) og de tre use-cases
Case 1: Holo Air – Fremtidens brug af droner i kommunen
v /Mathias Vinter, leder af Holo Air
I fremtiden bliver mobilitetsplanlægningen i din kommune tredimensionel. Luftrummet åbner sig nu som en mulig vejbane til bæredygtigt effektiv point-to-point logistik, monitorering af vejbaner og naturområder eller en hel tredje mulighed. Hvilken netværkskapacitet kræver en drone, og hvordan kan kommunen være med og skabe mulighed for fartøjer i det jordnære luftrum?
Kort pause
Case 2: Khora – ’Blurred Reality’ fremtidens teknologier i kommunerne
v /Jonathan Komang-Sønderbek, senior business developer, KhoraBlurred
Reality er et udtryk for fremtidens kombination af teknologier som Artificial Intelligence (AI), Internet of Things (IoT) og Virtual & Augmented Reality (VR/AR). Hør mere om hvordan teknologierne bliver anvendt i kommunerne i dag og bliv klogere på fremtiden. De interessante spørgsmål der vil blive berørt, er bl.a. hvordan kommer det til at påvirke vores samfund? Og hvordan kommer det til at påvirke måden vi arbejder på?
Case 3: Teknologisk Institut – Robotter som fremtidens hjælpere – muligheder og udfordringer
v /Birgitte Østergård Sørensen, forretningsleder, Robotcenteret, Teknologisk Institut
Robotter ses ofte som fremtidens hjælpere indenfor ældre- og sundhedspleje. Telemedicin kan i fremtiden aflaste hospitalerne og gøre det nemmere for borgerne og kommunerne at sikre en bedre service. Men selvom vi længe har talt om robotter, så er det meget begrænset med use-cases. Hvad er mulighederne, og hvad skal der til, før vi kan udnytte potentilet i robotter i f.eks. hjemmeplejen? Og hvilken rolle spiller 5G?
Afsluttende kommentarer og tak for i dag
Input fra deltagerne
Marianne Riise, 5G innovation manager, TDC NET & Ericsson 5G innovation hub
Hvordan kommer vi til at købe netværkstjenester som oppetid og svartid af operatørerne i fremtiden?
“I dag er alle mobilabonnementer ”best effort”, altså uden garantier. Med 5G kan mobiloperatørerne tilbyde tjenester hvor man købe sig til en garanteret forbindelse, for eksempel en garanteret hastighed, en garanteret svartid (såkaldt bounded latency), eller en garanteret stabilitet. Jeg tror det kommer til at gå mindst to år før vi ser de her tjenester. Det er både fordi det tekniske ikke er helt klart endnu, men det handler også om helt nye forretningsmodeller som skal på plads. Hvordan skal de her tjenester se ud, hvor skal TDC NET og Ericsson være i værdikæden, hvem er kunden, hvilke partnere skal vi have med? Det er noget af det, vi arbejder på nu.”
Sara Rosager Mortensen, projektleder, Assens Kommune
Hvordan ser du kommunens rolle fremover og samspil med branchen?
“Vi kan ikke undvære 5G, hvis vi vil have det optimale fremtidsscenarie. Som kommune er vi interesserede i at få en sammenhængende dækning, der er tidssvarende og stabil, både ift. droneaktivitet og mange andre ting. Herunder sikre at alle adgangsadresser opnår tidssvarende og stabil dækning. Vi ved jo, at vi har et teleforlig, der baserer sig på markedsvilkår, så det er branchens opgave at udrulle telenet i Danmark, men kommunen har også en rolle ift. at få ting til at ske f.eks. i forhold til landzone og byggetilladelser, samt tale borgernes sag. Derfor har vi brug for mere viden. Jeg er nysgerrig på, hvordan vi bedst kan koordinere og spille rigtigt ind som kommune i samarbejdet med branchen. Det er vigtigt, at vi internt i kommunen, har en god forankring i forhold til vision og målsætning for den digitale infrastruktur, såvel politisk som administrativt,- således at der sikres bred vidensdeling og dermed opbakning i kommunen”.
5G økonomi og governance
Opsamling: 5G økonomi og governance: Forretningsmodeller og partnerskaber
I 2021 inviterer Gate 21 og projektet Klar Parat til 5G til en række webinarer, der sætter fokus på kommunernes behov i arbejdet med 5G-netværket. Workshoppen d. 17. november fokuserede på partnerskaber og forretningsmodeller.
I fremtidens virtual reality læringsrum har vi brug for 5 millisekunder responstid, for at eleverne ikke skal blive søsyge. Hvem har ansvar for, at et VR-læringsrum fungerer, er det netværksoperatøren, bygningsejeren eller skolen selv?
I den tredje workshop i projektet Klar-Parat til 5G blev vi klogere på partnerskaber og forretningsmodeller på den rolle du har som kommune i forhold til at få etableret et godt netværk. Vi så nærmere på, hvordan værdikæden ser ud, når vi installerer, drifter og bruger 5G-netværket.
Som udgangspunkt er du som kommune hverken ansvarlig for at etablere, eje eller drifte 5G-netværket, men kan du gøre mere for at sikre dialogen om den digitale infrastruktur? Det centrale for kommunen bliver i høj grad at opnå et vidensniveau og et godt samarbejde med branchen for at sikre den bedste tilgængelighed i netværket for borgere og virksomheder.
Til workshoppen fik vi besøg af flere af de centrale aktører i værdikæden, herunder TDC og KPR Towers og et indblik i flere kommuners og et forsyningsselskabs arbejde med partnerskaber og forretningsmodeller.
Dagens program og præsentationer
Velkommen
v/ Peter Bjørn Larsen, Smart City Insights
Introduktion: Hvordan bliver kommunen en god facilitator for 5G løsninger?
v/ Karolina Huss, Senior projektleder, Gate 21
Kommunen får en ny faciliterende rolle, når 5G for alvor rulles ud. Hvad bør man som kommune sikre sig i den proces, og hvem skal gøre hvad?
Hvordan ser værdikæden ud for 5G?
v/ Henrik Kamstrup, CEO, HHKAMSTRUP
Vi får et indblik i værdikæden for 5G i dag. Hvilke aktører findes i værdikæden, hvem ejer de enkelte elementer, og hvad er anderledes i arbejdet med 5G i forhold til 4G?
Tre perspektiver fra kommunerne – Hvad er status og de største udfordringer?
v/ Sara Rosager Mortensen, Assens Kommune
Frederik Ehlers Feldborg, Fredensborg Kommune
Martin Grøntved, HOFOR
To kommuner og et forsyningsselskab fortæller om, hvordan de arbejder med værdikæden og partnerskaber i forbindelse med at etablering af infrastrukturen og en forretningsmodel for 5G. Hvad er status, og hvem taler de med? Hvad er de største udfordringer der bremser udviklingen?
Hvordan bygger man et kommunikationsnetværk til fremtidens teknologier?
v/ Per Kolbech Nielsen, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering
TAPAS projektet i Aarhus Kommune undersøger, hvordan de nyeste teknologier som førerløse kørertøjer, droner og robotter skal anvende kommunikationsnetværk som 5G. Vi får indblik i, hvordan de arbejder med værdikæden og partnerskaber i deres innovationsprojekter som fx deres ’skodrobot’. Hvilke roller spiller de forskellige aktører, og hvad vil de anbefale til andre kommuner?
Pause
10.40 ’Broadband over the air’ – Partnere og forretningsmodeller
v/ Søren Madsen, Public Affairs Advisor, TDC
TDC giver deres bud på, hvordan kommunerne bedst muligt kan sikre, at der er adgang til ’Broadband over the air’. Vi dykker ned i kommunernes muligheder ift. partnerskaber og forretningsmodeller med konkrete eksempler på samarbejder og god praksis.
Paneldebat – Hvordan udvikles kommunens 5G infrastruktur, og hvad er forskellen fra i dag?
Vi samler op på dagens input og forsøger sammen med oplægsholderne at skabe en fælles forståelse for kommunernes nye faciliterende rolle i udviklingen af den 5G-infrastruktur, der bliver behov for, hvis nye teknologier skal kunne anvendes til at løse problemer i kommunerne fremover.
Opsamling og tak for i dag
v/ Peter Bjørn Larsen, Smart City Insights og Karolina Huss, Senior projektleder, Gate 21
Hvad har vi lært, og hvordan kommer vi videre?
Byernes 5G-Manifest – Hvad har vi lært, og hvordan kommer vi videre?
Gennem Klar, Parat 5G projektet har Gate 21 sammen med en række partnere skabt et videns- og samtaleforum med fokus på kommunens rolle i udbygningen af 5G-netværket. I fire workshops er over 30 kommuner blevet klogere på, hvad 5G-netværket er, hvad det kan bruges til, hvilke aktører der indgår i værdikæden for at få det udrullet, og hvilken rolle kommunen spiller.
Den 2. februar 2022 samlede vi kommuner, netværksoperatører og statslige myndigheder for at diskutere, hvad vi er kommet frem til, og hvordan vi kommer videre. Vi præsenterede ”Byernes 5G Manifest”, som tager et første kig på, hvordan du som kommune kan arbejde for at få en samfundsmæssig fornuftig indgang til netværket som kunde, myndighed og facilitator for borgere og virksomheder. Manifestet blev vel modtaget som et gennemarbejdet og inspirerende dokument, som giver indblik i kommunernes rolle og ønsker til en af fremtidens centrale infrastrukturerer.
Kommunerne efterspørger mere viden for at kunne skabe de bedste forudsætninger for borgere og virksomheders netværksadgang, og netværkstekniske termer som oppetid, responstid og slicing bør forstås og implementeres i en større andel af offentlige strategier og politikker. Der er brug for flere uformelle møder mellem kommuner og netværksoperatører for at skabe større forståelse for fremtidens markedsmodeller og mulige partnerskaber og samarbejder om master og antennekapacitet.
Netværksoperatører og styrelser tog godt mod opfordringen om at invitere kommunerne ind i den videre udvikling. Det nye telefonforlig fra december 2021 stadfæster, at mobilnettet stadig skal være et privatiseret marked. Ved at forstå, hvad 5G kan her og nu og i fremtiden kan kommunerne på forskellig vis arbejde for at få den bedst mulige samfundsnytte ud at netværket. Det kan være gennem tiltag som at planlægge for overkapacitet i fibernettet, invitere rejseholdet ind til en snak, eller at bruge tid og kræfter på at bidrage til at demonstrere fremtidens use-cases.
Dagens program og præsentationer
Frokost og netværk.
Velkommen
v/ Peter Bjørn Larsen, Direktør/ejer, Smart City Insights
Præsentation af Byernes 5G-manifest
v/ Karolina Huss, Seniorprojektleder, Gate 21
Kan kommunen købe responstid på SKI-aftaler i fremtiden?
v/ Anne Fiber, Bredbåndskonsulent, Slagelse Kommune
Hvor er vi i dag, og hvordan kan kommunerne bedst muligt drage nytte af 5G?
v/ Robert Lindgaard, Teamleder, Energistyrelsen
Hvordan arbejder Hi3G med 5G og ‘Broadband over the Air’?
v/ Kim Christensen, CTO, Hi3G
Inspiration fra udlandet
v/ Henrik Johanson, Direktør, AKiLAY
Paneldiskussion og ‘Byernes 5G-manifest’
Panel bestående af blandt andet Energistyrelsen v. Robert Lindgaard, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering v. Per Kolbech Nielsen, TDC v. Christian Kloch, 3 v. Kim Christensen og Ballerup Kommune v. Nanna Lehm Andersen Milthers
Opsamling, forslag til næste skridt og tak for i dag
Netværk