Super Smart Charging Hubs
Projektet Super Smart Charging Hubs (SSCH) er et internationalt samarbejde, som demonstrerer, hvordan tovejsopladning til elbiler kan understøtte indpasning af mere vedvarende energi i energisystemet, mindske belastningen af elnettet og dermed reducere omkostninger til netforstærkning.

Produktionen af vedvarende energi stiger markant, hvilket ifølge EU-kommissionen kræver investeringer i netforstærkning på op til 584 milliarder euro frem mod 2030. En af årsagerne er at den grønne omstilling af energisystemet øger behovet for at skabe bedre balance mellem energiproduktion og -forbrug, fordi den vedvarende energi i højere grad produceres efter vind og vejr i modsætning til den fossile energi, hvor man i højere grad kan skrue op for elproduktionen efter behov.
Samtidig forventes strømforbruget til elbiler at stige fra 9 TWh i 2021 til 165 TWh i 2030 på tværs af EU, hvilket stiller store krav til at elbilernes opladning integreres hensigtsmæssigt i energisystemet – for eksempel ved at etablere “Super Smart Charging Hubs”
Fordelene ved et Super Smart Charging Hub
Et Super Smart Charging Hub (SSCH) har til formål at mindske behovet for at flytte elektriciteten over lange afstande, ved at holde den i lokalområdet indtil den skal forbruges. Disse oplandningshubs kan derfor potentielt reducere behovet for investeringer i netforstærkning, ved at samtænke lokal energiproduktion og forbrug med intelligente opladnings- og lagringsteknologier samt balancering af elsystemet via elbiler.
Det kan blandt andet være ved at kombinere:
- Lokal vedvarende energiproduktion (eksempelvis solceller)
- Vehicle to Grid (Hvor elbiler oplader og aflader intelligent)
- Lokale lagringsmuligheder (For eksempel i form af storskala batterilagre)
SSCH – et potentiale for nye forretningsmuligheder
Udover at aflaste elnettet repræsenterer disse ”Super Smart Charging Hubs” nye forretningsmuligheder. Begge dele forudsætter en hurtig markedsmodning, hvilket ikke blot kræver udvikling af standarder, men også at ladeinfrastruktur, bil og elnet designes til at understøtte teknologien, og ikke mindst at rammevilkår udformes på en måde, der sikrer at potentialet udnyttes.
Projektet SSCH hjælper cirka 25 SMV’er (små og mellemstore virksomheder) med at udvikle innovative løsninger til disse opladningshubs. Som led i projektet vil der blive oprettet tre Living Labs til at demonstrere konkrete løsninger, støtte udviklingen og identificere nogle af de teknologiske og regulatoriske barrierer, der i øjeblikket hindrer udbredelse.
Fra "smart" til "supersmart"
Eksempel: En elbilist kommer hjem kl. 16, har 50% strøm på batteriet, sætter bilen til opladning og har et fuldt opladet batteri næste morgen. Afhængig af opladningsteknologi kan processen være meget forskellig:
Almindelig opladning: Opladningen begynder når bilen tilkobles ladeboksen. Opladningen stopper når bilen er fuldt opladet. Ulempen er, at opladningen belaster elnettet i den såkaldte ”kogespids”, hvor husholdningsapparater som ovn, komfur etc i forvejen belaster elnettet.
Smart Charging/Intelligent opladning: Selv om elbilen tilkobles ladeboksen på samme tidspunkt som i ovenstående eksempel vil opladningen typisk vente med at begynde til senere på aftenen, og måske pauses et par gange i løbet af natten, hvis der er er perioder med høj belastning eller begrænset elproduktion.
Super Smart Charging: Som i ovenstående eksempel. Men derudover vil elbilernes batteri også kunne bruges til at balancere udbud og efterspørgsel på strøm. Elbilbatterierne vil derfor ikke kun belaste elnettet, men kan også bruges til at levere strøm, hvis der er behov for det – eller omvendt: Lagre eftermiddagens sidste solstråler til senere brug. For eksempel under den såkaldte kogespids, hvorefter opladning genoptages.
Projektets hovedaktiviteter:
- Oprettelse af fire Living Labs, der demonstrerer løsninger til smart opladning og balancering af produktion og forbrug af vedvarende energi.
- Udvikling af teknologiske løsninger, herunder algoritmer for smart opladning.
- Arbejde med regulering og standardisering på tværs af landegrænser.
- Udbredelse af viden om SSCH-løsninger gennem workshops og møder.
Danske leverancer:
Den danske del af projektet varetages i et samarbejde mellem Sustain Solutions og Gate 21. Dette omfatter blandt andet at:
- Udarbejde definitioner på Super Smart Charging Hubs.
- Udarbejde feasibility studies på tre potentielle Super Smart Charging Hubs
- Understøtte Fælledby med at etablere et fuldt livinglab på baggrund af deres feasibility study. (Fælledby er en ny bydel i København, som foruden et SSCH også arbejder med etablering af energifælleskaber, intelligente belysningsteknolgier og meget mere. Læs mere om aktiviteterne i Fælledby
Visualisering af et potentielt Super Smart Charging Hub ved Fælledby
Partnere
Danske partnere
Gate 21 og Sustain
Internationale partnere
Province of Zeeland and subpartner city of Vlissingen (NL), Agrisnellaad (NL), ASTER Flanders (BE), Hub Park (SE), GreenFlux (NL), VUB MOBI Electromobility Research Centre (BE)
Kontakt
Seniorprojektleder
Marcus Finn Lamp
marcus.finn.lamp@gate21.dk
Varighed
Juni 2024 – Juli 2027
Støtte
Projektet er finansieret med støtte fra Interreg North Sea. Læs mere på projektets internationale hjemmeside