DELTAR
Demokratisk inddragelse af borgere skal bane vejen for grøn omstilling af Danmarks landskaber. DELTAR udvikler en model og en strategi for at inddrage borgerne i kommunernes planer for at omlægge arealerne i forbindelse med Den Grønne Trepart.

Demokratisk Engagement i Lokale Treparter
I takt med at kommunerne i Danmark skal omstille store arealer for at indfri målene i Den Grønne Trepart, vokser behovet for nye modeller for at inddrage borgerne og aktørerne lokalt, så parterne føler sig hørt og involveret i processen.
DELTAR – Demokratisk Engagement i Lokale Treparter – undersøger, hvordan borgernes og lodsejernes stemme og lokale erfaringer kan spille en aktiv rolle i at planlægge fremtidens arealer, hvor både klima, biodiversitet, energiproduktion og vandmiljø skal tænkes sammen.
I DELTAR samles forskere, kommuner og praktikere om at udvikle og afprøve nye former for inddragelse i tæt samspil med lokale borgere og lodsejere. Målet er at skabe velfunderede og legitime beslutningsprocesser, der bygger på åbenhed, dialog og lokal viden – og som kan skaleres til andre kommuner og landskaber i Danmark.
Nye veje til involvering og sameksistens
Projektet arbejder med såkaldte demokratilaboratorier i Lejre, Roskilde og Køge kommuner, hvor forskellige sociale, geografiske og økonomiske forhold afspejler en bred variation i lokal kontekst.
I demokratilaboratorierne vil Københavns Universitet arbejde med aktionsforskning og metodeudvikling, mens Gate 21 står for facilitering og formidling.
HOFOR bringer erfaringer fra vedvarende energi med ind i arbejdet, som understøtter samspillet mellem klimatiltag og arealplanlægning.
Sammen vil partnerne eksperimentere med nye metoder og formater for at inddrage aktørerne. Det skal fremme fælles forståelse og give konkret input til kommunernes omlægningsplaner.
Prototype for inddragelse skal skabe engagement
DELTAR vil resultere i:
- En prototype for at inddrage borgere og lodsejere i arealomlægning baseret på en grundlæggende forståelse for lodsejernes interesser
- En strategi for at arbejde med at involvere borgere i lokale grønne treparter.
- Styrket lokal og tværgående governance, der fremmer samskabelse, styrker samfundsengagement og sikrer politisk effekt.
Projektet sigter mod at løfte samfundets parathed til at gennemføre bæredygtig omlægning af de danske arealer – fra idé til konkret handling – ved at udvikle redskaber, processer og anbefalinger, der understøtter både lokal handling og nationalt ambitionsniveau.
Partnere
Københavns Universitet
Køge Kommune
Lejre Kommune
Roskilde Kommune
HOFOR
Gate 21
Kontakt

Seniorprojektleder
Lotte Lund
lolu@gate21.dk
Varighed
April 2025 – marts 2027
Finansiering
Projektet er støttet af AgriFoodTure.