Gate 21
  • Sådan arbejder vi
    • Metoder
    • Fokusområder
  • Partnerskabet
    • Partnerskabet i Gate 21
    • Partnere og medlemmer
    • Bestyrelse
  • Projekter
    • Energi
    • Mobilitet
    • Cirkulær omstilling
    • Bygninger
    • Data
    • Klimaplaner
    • Arealer
    • Trafikstøj
  • Viden og Værktøjer
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Kontakt
    • Medarbejdere
    • Job
    • Presse
    • Kontakt og find vej

Studerende hjælper børstenbindervirksomhed tættere på bæredygtighedsmål

By developer on 7. december 2022
Gate 21 / Nyheder / Cirkulær Omstilling / Studerende hjælper børstenbindervirksomhed tættere på bæredygtighedsmål
07. december 2022

Studerende hjælper børstenbindervirksomhed tættere på bæredygtighedsmål

Hvordan affaldssorterer man, når man er blind? Det er ét af de mange spørgsmål, virksomheden Blindes Arbejde har stillet sig selv i arbejdet med at styrke deres bæredygtighedsprofil. Med hjælp fra studerende og rådgivere har virksomheden dokumenteret deres forbrug og er rykket tættere på målet om at opnå bæredygtighedscertifikat.
Direktør Kristin Espedal (tv.) og studerende Mie Gerlach (th.) viser én af vævene, hvor medarbejderne producerer kludetæpper af restmaterialer fra vaskeriet Elis Danmark (tidligere Berendsen Textil Service). Det sker som et led i kampagnen #sammenomrensamvittighed. Foto: Gate 21.

af Sofie Hougaard Nielsen | 7. december – 2022 | Cirkulær Omstilling

En gammel værkstedsbygning i det københavnske Nordvest-kvarter er arbejdsplads for 26 medarbejdere, som hver dag binder børster, fletter sæder på stole og væver viskestykker. Her har virksomheden Blindes Arbejde nemlig hovedkvarter.

Størstedelen af medarbejderne hos Blindes Arbejde er blinde eller stærkt svagsynede, og virksomheden er dermed med til at skabe arbejdspladser til borgere, som ellers kan have svært ved at finde sig til rette på arbejdsmarkedet.

”Vi har en stærk social profil, men vi er ikke kommet i gang med miljødelen. Vi tænker over almindelige ting, men der er ikke noget, der er registreret eller systematiseret,” siger Kristin Espedal, som er direktør i Blindes Arbejde.

Derfor har virksomheden deltaget i projektet Bæredygtig Bundlinje 2.0 og sammen med rådgivere og studerende gennemgået hele forretningsmodellen for at finde ud af, hvor den kan blive forbedret på det miljømæssige aspekt.

Affaldssortering er en udfordring

Hos Blindes Arbejde har de endevendt deres virksomhed for at finde potentialer for forbedring. De har fået kortlagt deres energiforbrug, affaldsproduktion og sortiment af kemikalier. De har undersøgt, om deres fragt kan leveres med eldrevne køretøjer, om de kan tage brugte produkter af træ tilbage til genanvendelse, og om de kan afsætte resterne af børstehår til andre.

Særligt affald – og udfordringerne med at affaldssortere korrekt – har optaget virksomheden, fortæller Kristin Espedal.

“Affaldssortering er en svær størrelse for os af flere årsager. Når en stor del af vores medarbejdere har et synshandikap, er det rigtig svært bare at kigge på nogle ikoner og sortere rigtigt.”
Kristin Espedal, direktør, Blindes Arbejde

Virksomhedens afdeling i Horsens har fået taktile skilte fra kommunen med punktskrift og fysisk fremhævet almindelig tekst. På hovedkontoret i København bliver der sandsynligvis tale om et system med beholdere i forskellige højder eller med forskellige udformninger i låget.

”Men det har også været en udfordring for os at få vores udlejer til at være med på sorteringen og stille forskellige beholdere til rådighed i gården. Vi har for eksempel en butik i en gammel bygning i indre København, hvor det er svært for renovationsmedarbejderne at komme til at tømme affald, fordi det er kroget og kringlet, og de skal ned ad en masse trin. Og derfor siger vores udlejer, at de ikke kan få renovationsmedarbejderne til at tage alle de mange fraktioner,” forsætter Kristin Espedal.

Udfordringerne med sortering og reduktion af affald er ikke løst helt, så det er noget, Blindes Arbejde fortsat vil arbejde på.

”Vi kan ikke være de eneste, der har den udfordring. Der må simpelthen være noget, man kan gøre bedre,” mener hun.

For at sikre fortsat opmærksom på de forskellige områder, er virksomheden i gang med at udvikle en miljø- og bæredygtighedspolitik.

Om Blindes Arbejde

Blindes Arbejde er en erhvervsdrivende fond, der skaber arbejdspladser til borgere, der er blinde eller stærkt svagsynede. Medarbejderne fremstiller børster, tekstiler og andre produkter, som sælges online og i fondens butikker i København, Århus, Horsens og Odense.

Blindes Arbejde blev stiftet i 1929 og har i dag 65 ansatte.

Med deltagelsen i projekt Bæredygtig Bundlinje 2.0 har Blindes Arbejde fokuseret på arbejdet med miljøcertificeringen B Corp.

Nye, friske øjne på tingene

Som et led i deltagelsen i Bæredygtig Bundlinje 2.0 har Blindes Arbejde haft et samarbejde med en lille gruppe studerende fra Cphbusiness’ miljøteknologlinje. De studerende har været med til at kortlægge energi- og materialeforbrug og er kommet med forslag til ændringer på forskellige områder.

”Det giver nye, friske øjne på vores arbejde. Når man fortæller dem om noget, kommer der altid tre spørgsmål tilbage,” siger Kristin Espedal.

De studerende har også stor gavn af samarbejdet, fortæller Mie Gerlach, som har haft sin faste gang hos Blindes Arbejde siden foråret 2022 og har kunnet afprøve sin teori fra studiet i praksis – hvilket indimellem kan være udfordrende.

“Når man kommer ud i virkeligheden, ser man, at den er meget mere omfattende end man troede.”
Mie Gerlach, studerende, Cphbusiness

Både virksomheden og de studerende må nogle gange sande, at en god idé kan være svær at udføre i praksis. Det gælder for eksempel i forhold til afsætning af restmaterialer eller affaldssortering.

Mens de studerende har været hos Blindes Arbejde, er de kommet tæt på medarbejderne i produktionen og har fået en god fornemmelse af hverdagspraksis på arbejdspladsen, mener Kristin Espedal.

Med kortlægningsmaterialet fra de studerende kan virksomheden gå videre med konkrete tiltag, som kan gøre den mere bæredygtig.

Gode råd fra Blindes Arbejde

  • Gør jer klart, hvad I vil fokusere på. Få afdækket det, I tænker er den største miljøudfordring, og start så dér.
  • Få kompetencer på miljøområdet. Send gerne én eller flere medarbejdere på miljøledelseskursus – det betyder noget for forandringen og fastholdelse af forandringen.
  • Brug kurser, for eksempel i ISO-certificering, til inspiration. Certificeringer koster penge og arbejde, så I kan blive inspireret uden at I behøver blive certificeret.

Certificering stiller høje krav

Nogle af bæredygtighedstiltagene er mere ligetil end andre. Blindes Arbejde bruger derfor kortlægningen af deres forbrug til at sætte mål, som de på længere sigt kan arbejde sig hen mod. Det hjælper også virksomheden på vej mod at opnå en B Corp-certificering.

Certificering uddeles til virksomheder, som lever op til en række høje krav inden for miljø og social bæredygtighed.

”Vi synes jo, vi er mega bæredygtige, men hvis vi ikke har dokumentationen for det og på en ordentlig måde forklarer til kunderne, at det er det her, vi gør, så kan det tendere greenwashing, eller at det bare er en god fortælling. Med en certificering kan vi stå på mål for, hvad vi melder ud til kunder og samarbejdspartnere,” fortæller Kristin Espedal.

Mie Gerlach har fulgt Blindes Arbejdes proces med at svare på de mange spørgsmål til B Corp-certificeringen tæt og mener, det har sat nogle gode rammer for arbejdet med bæredygtighed.

”I har fået mere struktur på tingene. I har fået lavet et miljøledelsessystem, som gør, at man kan måle på tingene og se en udvikling,” siger hun henvendt til Kristin Espedal, som nikker.

“Når man er en produktionsvirksomhed, er man bedre til at handle end at måle og dokumentere. Vi er gået og har haft nogle fornemmelser, men nu bliver det meget mere konkret. B Corp sætter en ramme og en retning.”
Kristin Espedal, direktør, Blindes Arbejde

Blindes Arbejde er endnu ikke i mål med certificeringen. Det tager tid – også at vedligeholde efter certificeringen er på plads.

”Der ligger mange timers arbejde i at svare på spørgsmålene til certificeringen. Og det er ikke endelige svar, for det er et værktøj til at vedligeholde arbejdet. Man skal blive ved med at indrapportere og gøre det bedre end sidste gang,” forklarer Mie Gerlach.

Børstenbinderne laver børster til forskellige formål: rens af svampe, opvask, massage, skopudsning, fejning, bad og afstøvning. Hårene kommer typisk fra hestehaler. Når virksomheden har besøg af skoleklasser, der kommer som en del af deres undervisning i faget håndværk og design, får de resterne af børstehår med hjem, så de kan prøve kræfter med børstebinding. Fotos: Gate 21.

B Corporation

B Corporation (B Corp) er en certificering af virksomheder, som viser hvordan de lever op til en række høje krav i forhold til miljømæssig og social bæredygtighed. Certificeringen tildeles af den globale nonprofitorganisation B Lab, som blev stiftet i USA i 2006. På verdensplan er der mere end 5.600 B Corp-certificerede virksomheder (september 2022).

I Danmark er der per marts 2022 40 B Corp-certificerede virksomheder (Kilde: Merkur Andelskasse).

Større tryghedsbehov

Når der skal gennemføres forandringer på en arbejdsplads, er det afgørende, at medarbejderne er med. Det gælder i særdeleshed i en virksomhed, hvor 70 procent af de ansatte har et synshandikap, og der er andre krav til for eksempel belysning og kommunikation om affaldssortering.

Ifølge Kristin Espedal har de ansatte taget godt imod idéen om at blive mere bæredygtige. Flere af dem savner også en god måde at sortere affald på derhjemme, så hvis det lykkes at finde nogle gode principper for det, kan de tage idéen med hjem.

Både hende og Mie Gerlach peger på, at det er vigtigt ikke kun at tænke i standardløsninger, men at tage højde for de forskellige behov hos de mennesker, der arbejder i virksomheden.

“Vi har nok en lidt længere modningsproces end andre steder. Det er ikke en forandringsmodstand, men det er med til at gøre noget andet end man plejer. Der er et større tryghedsbehov, når man har medarbejdere med synshandikap. Det er ikke det samme som at det ikke sker – det sker bare i et andet tempo.”
Kristin Espedal, direktør, Blindes Arbejde
Til produktion af fejekoste bruges en kraftig type strå, som blandt andet kommer fra Brasilien. Fotos: Gate 21.

Er du blevet inspireret?

Du kan blandt andet få hjælp og inspiration til at komme i gang med den grønne omstilling i din egen virksomhed her:

  • De tværkommunale erhvervshuse
  • DTU
  • CPH Business
  • Virksomhedsguiden
  • Dansk Industri
  • Klimakompasset

Bæredygtig Bundlinje 2.0

Bæredygtig Bundlinje er et EU-støttet projekt, der har 21 aktører, heriblandt ni kommuner i hovedstadsområdet, DTU, Aalborg Universitet og fire brancheorganisationer.

Projektet er støttet med 1,9 millioner kroner fra EU’s Regionalfond, som har til formål at støtte aktiviteter i Danmark. Fra 2021-2027 er der særligt fokus på at udvikle små og mellemstore virksomheder, der skaber vækst og arbejdspladser.

Målet med Bæredygtig Bundlinje 2.0 er at hjælpe 100 små og mellemstore virksomheder i Region Hovedstaden med at udvikle grønne og cirkulære forretningsmodeller.

Nyt netværk vil forvandle opskyllet tang og ålegræs til ressource
5. maj 2025
Cirkulær Omstilling

Nyt netværk vil forvandle opskyllet tang og ålegræs til ressource

Et nyt kystnetværk åbner dørene for alle, der arbejder med – eller er nysgerrige på – mulighederne i strandopskyl som tang og ålegræs. Målet er at dele viden, udvikle løsninger og ...

Læs mere
Hørsholm beskytter kysten med naturens egne midler
10. april 2025
Cirkulær Omstilling

Hørsholm beskytter kysten med naturens egne midler

Det lugter, ligger i vejen og forstyrrer badegæsternes adgang til vandet. Men i stedet for at se tangen som affald, har Hørsholm Kommune valgt en ny tilgang: at bruge den som en ak...

Læs mere
Gentofte Kommune integrerer nyt beslutningsværktøj
19. marts 2025
Cirkulær Omstilling

Gentofte Kommune integrerer nyt beslutningsværktøj

Gentofte Kommune har udviklet og integreret et nyt beslutningsværktøj, der sikrer, at både grønne og sociale aspekter bliver tænkt ind, når der skal træffes en beslutning. Værktøje...

Læs mere
energieffektiviseringklimaregnskabgenanvendelsegrønne drivmidlercirkulær forretningsudviklingbioøkonomicirkulært byggeri
Tema: Cirkulær Omstilling.
Share
ForrigeKøkkenproducent om bæredygtighed: ”Det stopper aldrig – det er en evig rejse mod forbedring”
NæsteStilladsplast får nyt liv som tasker, poser – og måske telte og luftmadrasser?
  • Gate21 Logo
    • Om Gate 21
    • Nyheder
    • Presse
    • Kontakt
    • Job
    • Privatlivs- og cookiepolitik
    • Whistleblowerordning
  • Tilmeld dig Gate 21’s nyhedsbrev

    Bliv inspireret til konkret klimahandling inden for energi, mobilitet, cirkulær omstilling, bygninger, data, arealer, trafikstøj og klimaplaner.

    Tilmeld dig her

  • Gate 21 – Liljens Kvarter 2 – DK-2620 Albertslund
  • CVR: 32 11 28 46
  • Telefon: 3111 4040
  • gate21@gate21.dk
© 2025 Gate 21
  • Sådan arbejder vi
    • Metoder
    • Fokusområder
  • Partnerskabet
    • Partnerskabet i Gate 21
    • Partnere og medlemmer
    • Bestyrelse
  • Projekter
    • Energi
    • Mobilitet
    • Cirkulær omstilling
    • Bygninger
    • Data
    • Klimaplaner
    • Arealer
    • Trafikstøj
  • Viden og Værktøjer
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Kontakt
    • Medarbejdere
    • Job
    • Presse
    • Kontakt og find vej