Gate 21
  • Sådan arbejder vi
    • Metoder
    • Fokusområder
  • Partnerskabet
    • Partnerskabet i Gate 21
    • Partnere og medlemmer
    • Bestyrelse
  • Projekter
    • Energi
    • Mobilitet
    • Cirkulær omstilling
    • Bygninger
    • Data
    • Klimaplaner
    • Arealer
    • Trafikstøj
  • Viden og Værktøjer
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Kontakt
    • Medarbejdere
    • Job
    • Presse
    • Kontakt og find vej

Vejen til lavtemperaturfjernvarme i etageboliger

By claus.ascanius@gate21.dk on 2. maj 2025
Gate 21 / Nyheder / Energi / Vejen til lavtemperaturfjernvarme i etageboliger
02. maj 2025

Dansk-svensk samarbejde om lavtemperaturfjernvarme i etageboliger

I takt med at energisystemet elektrificeres, stiger behovet for energioptimeringer og -fleksibilitet. En del af løsningen findes i bygningsmassen og dens varmeforsyning.

af Claus Ascanius 

(Denne artikel er bragt i april-udgaven af magasinet “Teknik og Miljø”. Læs artiklen som pdf)

Danmark har et af verdens mest veludbyggede fjernvarmesystemer, og i de mange akkumuleringstanke, damvarmelagre og rør gemmer sig et betydeligt balanceringspotentiale, hvor den grønne overskydende strøm kan omdannes til varme og lagres til senere brug. Men også i bygningsmassen er der potentiale for at bidrage med energifleksibilitet, og især i etageboliger vil det med den rette styring være muligt at tilpasse energiforbruget i forhold til produktion og efterspørgsel uden at gå på kompromis med beboernes komfort.

Men fjernvarmen er samtidig under forandring, for efterhånden som varmeforsyningen elektrificeres, bliver det svært at opnå de 70-85 °C, som er den typiske fremløbstemperatur i dag. Derfor arbejder mange forsyningsselskaber for øjeblikket på at omstille til lavtemperaturfjernvarme, som kendetegnes ved, at fremløbstemperaturen sænkes til mindst 60 °C. Men især i ældre etageejendomme er der behov for energiforbedringer og opgraderinger af varmesystemer og den tilhørende styring, før bygningerne er klar til at modtage lavtemperaturfjernvarme og byde ind med energifleksibilitet. Derfor samarbejder kommuner, forsyningsselskaber, rådgivere, vidensinstitutioner og bygningsejere på tværs af Danmark og Sverige om at undersøge, hvordan potentialet for energibesparelser og energifleksibilitet i etageboliger kan realiseres.

Projektet hedder Grøn Omstilling i Etageboliger. Og her undersøger man ikke blot de tekniske flaskehalse, men arbejder også på at finde løsninger på de organisatoriske og regulative barrierer samt værktøjer til motivationsskabelse hos bygningsejerne og driftspersonalet. Dette gøres dels ved hjælp af avancerede screeningsværktøjer, men også med videndeling om tekniske og organisatoriske løsninger, der klæder bygningsejere på til at tage strategiske beslutninger og udarbejde prioriterede handlingsplaner. Det fortæller Marcus Finn Lamp, seniorprojektleder i Gate 21 og tovholder på den danske del af projektet:

“At forberede et helt forsyningsområde på lavtemperaturfjernvarme er en kompleks opgave, som ikke blot kræver et stærkt samarbejde mellem kommuner, forsyningsselskaber og bygningsejere, men også en prioriteret kommunikationsindsats rettet mod bygningsejere, beboere og varmemestre, der alle skal forstå behovet for de nødvendige forandringer”, fortæller Marcus Finn Lamp og fortsætter:

”Det gælder ikke mindst for de enkelte varmemestre. For uden opbakning og viden om, hvordan systemerne driftes bedst, vil vi ikke nå i mål. Derfor er det vigtigt at få alle klædt godt på til at forstå de forandringer, hele vores energisystem gennemgår i disse år”.

DTU bag storskala-screening af bygningsmassen

Som en central del af projektet har DTU Construct i samarbejde med blandt andet Frederiksberg Forsyning udviklet et screeningsværktøj, der kombinerer forbrugsdata med data fra offentlige databaser – herunder energimærkninger, BBR-data og vejrdata. Værktøjet præsenterer derefter resultaterne visuelt, så både forsyningsselskaber og bygningsejere kan få et detaljeret overblik over, hvilke bygninger der er egnede til at køre på lavere temperaturer, og hvor der potentielt kan opstå flaskehalse i fjernvarmenetværket. Værktøjet er blevet brugt til at screene 1330 etageejendomme i Frederiksberg Kommune. Og selvom man fortsat er ved at analysere dataene, er der allerede en række interessante observationer. Det fortæller Donya Sheikh Khan, postdoc ved DTU Construct:

“Screeningen viser, at cirka halvdelen af bygningerne allerede er gearet til at operere ved langt lavere fremløbstemperaturer end nu, idet mange af de ældre ejendomme allerede har gennemgået omfattende renoveringer,” fortæller Donya Sheikh Khan og fortsætter:

“Derfor er der heller ikke noget entydigt billede af, at det er de ældste bygninger, der er dårligst forberedte. Tværtimod ser vi, at mange bygninger opført før 1980’erne er gearet til lavtemperatur grundet en kombination af overdimensionerede radiatorer ved opførelsen og at de efterfølgende har gennemgået energirenoveringer. At halvdelen af bygningerne allerede nu vil kunne operere med en fremløbstemperatur, der er helt ned til 15–20 grader lavere end den nuværende, viser, at der er et kæmpe besparelsespotentiale, hvis vi er opmærksomme på at få løftet de resterende bygninger.”
Donya Sheikh Khan, Post doc, DTU Construct

Projektet forsøger derfor også at opstille en række alternative løsninger for de bygninger, hvor det vil være meget omkostningstungt at forberede dem på traditionel vis til lavtemperaturfjernvarme. Her undersøger man blandt andet muligheden for lokale boosterløsninger, der kan løfte fremløbstemperaturen lokalt i bygningen – f.eks. via elstav eller lignende.

“Isoleret set er det i forhold til energieffektivitet naturligvis ikke en optimal løsning. Men de steder, hvor det vil være uforholdsmæssigt dyrt at udskifte varmesystemerne, eller hvor det er hensigtsmæssigt at vente med gennemgribende energirenoveringer, indtil det kan ske sammen med andre renoveringsbehov, kan det være en måde, hvorpå man kan løse de største flaskehalse i bygningsmassen og hurtigere realisere besparelsespotentialet ved udrulningen af lavtemperaturfjernvarme,” fortæller Marcus Finn Lamp, projektleder i Gate 21.

Nye løsninger – nye udfordringer

Lavtemperaturfjernvarme kræver en større vandgennemstrømning, hvilket gør det essentielt, at varmecentralen driftes og konfigureres, så returvandet afkøles tilstrækkeligt, når lavtemperaturfjernvarmen udrulles. Man er derfor også ved at se på, om man kan gøre brug af såkaldte kaskadeløsninger i nye og eksisterende systemer, hvor vandet recirkulerer i bygningernes varmesystemer og dermed afkøles yderligere, før det sendes retur. Dette undersøges blandt andet ved hjælp af digitale tvillinger og simuleringer blandt nogle af de screenede bygninger. Derudover arbejder man også på at samle bygningsejere og administratorer om værktøjer og tilbud, der motiverer og kvalificerer dem til at foretage investeringer, som kan styrke etageejendommenes potentiale som energiproducenter.

“Der er åbenlyse fordele ved at flytte forbrug og produktion tættere på hinanden, for eksempel ved at etablere flere lokale energifællesskaber og udnytte flere af byens tage til solceller. Vi kan dog se, at der er en række barrierer i etageboliger, som gentager sig, for at etageejendommene fuldt ud kan bidrage som producenter af grøn energi,”
Marcus Finn Lamp, Seniorprojektleder i Gate 21

“Det drejer sig blandt andet om regulatoriske barrierer i forhold til måling og afregning af energiproduktion og -forbrug samt et behov for bedre udnyttelse og integration af energidata. Derfor vil vi også, som led i projektet, formulere en række anbefalinger til, hvordan man som beslutningstagere kan fremme det potentiale – blandt andet ved at lære fra vores svenske naboer, som er meget længere fremme end os på denne dagsorden,” lyder det afslutningsvist fra Marcus Finn Lamp, som bakkes op af Christian Anker Hviid, ekspert i bygningsdata på DTU Construct og tilknyttet projektet:

“Det er åbenlyst, at kvaliteten af offentlige data og forsyningsdata ikke er helt tilstrækkelig. Akkumuleret varmeforbrug på årsbasis er godt nok til afregning, men til optimering og fleksibilitet er det nødvendigt med tidsserier uden for mange huller. Det er også evident, at metadata – altså beskrivelsen af, hvad data er – halter gevaldigt”, fortæller Christian Anker Hviid og fortsætter:
“Det gør det svært at skalere løsningerne, fordi de skal tilpasses nye systemer og nye formater. Her ville en bedre metadatastruktur gøre sammensmeltningen af data på tværs af systemer og domæner nemmere og simpelthen udgøre grundlaget for, at data kan indsamles og anvendes automatisk.”

Om Grøn Omstilling i Etageboliger

”Grøn Omstilling i Etageboliger” er et samarbejde Boligselskabet Sjælland, Danmarks Tekniske Universitet (DTU Construct), Frederiksberg Forsyning, Frederiksberg Kommune, Gentofte Kommune, Gentofte Fjernvarme, HOFOR A/S, Københavns kommune, Sustain Solutions. Aktiebolaget Kristianstadsbyggen, Lunds Universitet, Osbybostäder Aktiebolag, Sustainable Business Hub, Sveriges Allmännytta.

Projektet er støttet af INTEREG ØKS og løber fra august 2023 til august 2026.

Læs mere om projektet her
Cyklen er genbrugt, idéen er ny
15. maj 2025
Mobilitet

Cyklen er genbrugt, idéen er ny

Fra maj får Holbæk en ny delecykelordning med renoverede cykler, som kan bruges af borgere i hele kommunen. Cyklerne kan hentes og afleveres fire steder i byen, men det antal øges ...

Læs mere
Sæt dit præg på årets konference for en cirkulær sundhedssektor
14. maj 2025
Cirkulær Omstilling

Sæt dit præg på årets konference for en cirkulær sundhedssektor

Konferencen om Fremtidens Cirkulære Sundhedssektor vender tilbage – og du kan sætte dit præg på programmet. Vi etablerer en faglig sparringsgruppe, der skaber rammen for konference...

Læs mere
Nyt netværk vil forvandle opskyllet tang og ålegræs til ressource
5. maj 2025
Cirkulær Omstilling

Nyt netværk vil forvandle opskyllet tang og ålegræs til ressource

Et nyt kystnetværk åbner dørene for alle, der arbejder med – eller er nysgerrige på – mulighederne i strandopskyl som tang og ålegræs. Målet er at dele viden, udvikle løsninger og ...

Læs mere
databaserede energibesparelserbygninger
Tema: Energi.
Share
ForrigeNyt netværk vil forvandle opskyllet tang og ålegræs til ressource
NæsteNy sekretariatsleder skal styrke CO₂-indsatsen i Østdanmark 
  • Gate21 Logo
    • Om Gate 21
    • Nyheder
    • Presse
    • Kontakt
    • Job
    • Privatlivs- og cookiepolitik
    • Whistleblowerordning
  • Tilmeld dig Gate 21’s nyhedsbrev

    Bliv inspireret til konkret klimahandling inden for energi, mobilitet, cirkulær omstilling, bygninger, data, arealer, trafikstøj og klimaplaner.

    Tilmeld dig her

  • Gate 21 – Liljens Kvarter 2 – DK-2620 Albertslund
  • CVR: 32 11 28 46
  • Telefon: 3111 4040
  • gate21@gate21.dk
© 2025 Gate 21
  • Sådan arbejder vi
    • Metoder
    • Fokusområder
  • Partnerskabet
    • Partnerskabet i Gate 21
    • Partnere og medlemmer
    • Bestyrelse
  • Projekter
    • Energi
    • Mobilitet
    • Cirkulær omstilling
    • Bygninger
    • Data
    • Klimaplaner
    • Arealer
    • Trafikstøj
  • Viden og Værktøjer
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Kontakt
    • Medarbejdere
    • Job
    • Presse
    • Kontakt og find vej