I Bæredygtig Bundlinje 2.0 gik ni kommuner, fem vidensinstitutioner, seks brancheorganisationer og to energirådgivere sammen for at hjælpe op mod 100 små og mellemstore virksomheder i Region Hovedstaden med at udvikle grønne og cirkulære forretningsmodeller.
I Bæredygtig Bundlinje fik op til 100 små og mellemstore virksomheder hjælp med at udvikle grønnere og mere cirkulære forretningsmodeller.
Alle virksomheder blev tilbudt en energiscreening, der afdækkede, hvor virksomheden kunne hente energibesparelser. Derefter kunne virksomhederne vælge mellem flere rådgivningsforløb af mere cirkulær økonomisk karakter – alt efter hvilke indsatser, de ønskede at arbejde videre med. Du kan læse mere om rådgivningstilbuddene her på siden.
Virksomhedsforløb
Virksomhederne havde mulighed for at dykke ned i én eller flere konkrete grønne indsatser. Det kunne være affaldshåndtering, arbejde med miljømærker, reduktion af madspild, biodiversitet, bedre udnyttelse af ressourcer eller optimering af logistik.
Der var også mulighed for at udvikle nye innovative forretningsmodeller i samarbejde med DTU. Studerende tog her fat i konkrete udfordringer virksomhederne stod overfor og kom med forslag til cirkulære løsninger.
Et kerneelement i projektet var samarbejdet med videns- og uddannelsesinstitutionerne. Det betød, at virksomheder kunne få hjælp til at udvikle deres forretning fra studerende fra DTU, AAU, Cphbusiness eller KEA.
Partnere
Ballerup Kommune, Brøndby Kommune, cphbusiness, Dansk Byggeri, Dansk Golf Union, Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC), DTU, Egedal Kommune, Energitjenesten, Gentofte Kommune, IfGO Danmark, HORESTA, Hotel- og Restaurantskolen, Hvidovre Kommune, Københavns Erhvervsakademi (KEA), Københavns Kommune, Miljø- og EnergiCentret i Høje-Taastrup, Rudersdal Kommune, Vallensbæk Kommune, Wonderful Copenhagen, Aalborg Universitet
Bæredygtig Bundlinje 2.0 blev finansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Region Hovedstaden og projektets partnere. Finansieringen blev fordelt således:
Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EU) – 50 procent
Mindre madspild og flere grøntsager giver store CO2-besparelser
Madaffald er en udfordring både på verdensplan og mere lokalt hos den enkelte virksomhed. Gennem Bæredygtig Bundlinje 2.0 har fire virksomheder inden for kantine og restaurationsbranchen taget kampen op og arbejdet målrettet for at nedbringe deres madspild. Rådgivningsforløbet foretaget af Changing Food har primært fokuseret på reduktion af madspild, men også på madretters miljøpåvirkning, menuomlægning, nye fødevarevalg og meget mere. Læs mere i rapporten.
Udskiftning af vognpark kan give årlig besparelse på 757 tons CO2-ækvivalent
I projektet Bæredygtig Bundlinje 2.0 har Fremsyn vurderet 17 virksomheders mulighed for at omstille deres vognparker til mere bæredygtige drivmidler, som for eksempel el, hybrid eller gas. På grund af dette kan virksomhederne samlet set spare 757 tons CO2 årligt. Læs mere om resultaterne i rapporten.
I denne opsamlingsrapport finder du resultaterne fra et emballageprojekt, der havde til hensigt at screene de 27 deltagende virksomheders håndtering af emballage for eventuelle potentialer for at implementere grønne og cirkulære tiltag i virksomhedernes forretningsmodeller.
Hver virksomhed har fået undersøgt, hvor meget emballage de kan spare – og ikke mindst hvordan. Virksomhederne har deltaget i Bæredygtig Bundlinje 2.0 og fået rådgivning af Teknologisk Institut.
I denne rapport finder du resultaterne af energitjek hos 40 små og mellemstore virksomheder. Hver virksomhed har fået undersøgt, hvor meget el og varme, de kan spare – og ikke mindst hvordan. Virksomhederne har deltaget i Bæredygtig Bundlinje 2.0 og fået rådgivning af Energitjenesten og GI Contractor.
Rapporten er sammenlignelig med resultaterne fra Bæredygtig Bundlinje 1.0-projektet, som du finder nederst på siden her.
I Bæredygtig Bundlinje-indsatserne arbejder små og mellemstore virksomheder på at optimere deres forbrug og håndtering af emballager. Og deres erfaringer viser, at der er store besparelser at hente ved at arbejde med emballageforbruget – både økonomisk og miljømæssigt.
Vi har udviklet en takeaway-emballageguide skal hjælpe dig som restauratør med at træffe et fornuftigt valg af emballage – både i forhold til miljøet og dine behov.
Når du står overfor at skulle vælge den rette emballage, som skal holde maden indbydende og lækker, bør du også tage stilling til, om emballagen er genbrugelig eller om den kan genanvendes i det eksisterende affaldssystem.
Bæredygtig Bundlinje 2.0 står på skuldrene af erfaringer fra det første Bæredygtig Bundlinje-projekt. Vi har samlet resultaterne fra Bæredygtig Bundlinje 1.0 i denne publikation.
Virksomheder får hjælp af studerende til at udvikle nye løsninger
I Bæredygtig Bundlinje 2.0 samarbejder virksomheder og studerende fra Danmarks Tekniske Universitet om at udvikle grønne løsninger på konkrete udfordringer, virksomhederne står med.
I Bæredygtig Bundlinje 2.0 kan virksomheder arbejde med FN’s verdensmål som en del af deres grønne forretningsudvikling. Og det er der mange gode grunde til – udover at bidrage til en bæredygtig fremtid, giver det også gode resultater på bundlinjen
“Hvis vi kan presse vores overskudsgrader op, få tilfredse bygherrer og samtidig udføre en samfundsmæssig fornuftig indsats, så synes jeg, vi alle sammen har vundet,” siger Thomas Kaas Selsø, økonomidirektør i den 110 år gamle entreprenørvirksomhed NHH.
Hvad skal din virksomhed tage med sig ud af coronakrisen?
Vi har sat fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator i stævne hos Sølyst, for at høre hendes bud på, hvad de små og mellemstore virksomheder skal tage med sig ud af coronakrisen – og om hun tror, at den grønne omstilling stadig vil have plads i toppen af virksomhedernes dagsorden, når vi kommer ud på den anden side.
Se også
Fra just in time til just in case: Lokale netværk bliver centrale i arbejdet for at sikre robusthed og forsyningssikkerhed. Se den her
Fra dumme CO2 til kloge CO2: Den teknologiske udvikling buldrer afsted under corona. Hvordan kan virksomheder bruge teknologien til at optimere forretningen? Se den her
Fra samfundssind til samfundsvind: Coronakrisen har givet en mavepuster – efter corona bevæger vi os væk fra buffet til individualiserede tilbud. Se den her
Fra rejsedestination til krigsallieret: Grænserne er lukkede under coronakrisen, men alligevel har det globale udsyn aldrig været større. Se den her
Naturen får plads og insekterne trives hos golfklub
Mange fugle, insekter og planter har det svært i vores moderne samfund og er på tilbagegang. Men ikke hos Hjortespring Golfklub, som har valgt at lave flere vilde områder, hvor ordentlighed må vige pladsen for at planter og dyreliv kan folde sig ud. Det er ikke kun til glæde for biodiversiteten, men også for golfspillerne, som er begyndt at se værdien i de vildere omgivelser, der giver anderledes naturoplevelser.
Leg og hårdt arbejde: Virksomhed vil være foran med den bæredygtige udvikling i deres branche
Som andre brancher mærker legepladsbranchen fremtidens bæredygtighedskrav banke på døren. Endnu er det nyt territorie for mange inden for feltet, men virksomheden Elverdal vil være forberedt på udviklingen og sætter derfor i stigende grad fokus på grøn forretningsudvikling.
Stilladsplast får nyt liv som tasker, poser – og måske telte og luftmadrasser?
Der er et stort spild af plast fra stilladser landet over. Derfor har Dansk Stillads Service sat fokus på øget genanvendelse og har fundet store potentialer inden for cirkulær økonomi. Nu er virksomheden klar til at kaste bolden videre til andre, der vil give plasten nyt liv.
Studerende hjælper børstenbindervirksomhed tættere på bæredygtighedsmål
Hvordan affaldssorterer man, når man er blind? Det er ét af de mange spørgsmål, virksomheden Blindes Arbejde har stillet sig selv i arbejdet med at styrke deres bæredygtighedsprofil. Med hjælp fra studerende og rådgivere har virksomheden dokumenteret deres forbrug og er rykket tættere på målet om at opnå bæredygtighedscertifikat.
Fokus på værdien af byggematerialer i samfundet stiger. Fra 2023 stilles der nye krav til, at materialer skal genbruges eller genanvendes via større kildesortering ude hos alle virksomhederne. El- og VVS-installatøren Finn L. & Davidsen A/S har gennem et rådgivningsforløb fået et nyt overblik over de affaldsmængder, som virksomheden genererer. Det gavner både miljø og økonomi.
Miljøbuketter kan være med til at stoppe blomsterspild
Blomsterbranchen har i mange år skabt store miljømæssige udfordringer. Der har været brugt store mængder kunstgødning, pesticider og vand til produktionen af de fine langstilkede blomster, som vi binder buketter af. Ofte bliver mange blomster smidt ud i butikkerne eller hos grossisten, allerede inden de når ud til kunden, fordi holdbarheden er kort. Det vil Flowering ændre. Virksomheden arbejder for at give blomsterne et længere liv og sænke CO2-aftrykket.
Bæredygtighed i historiske rammer: ”Jeg er overrasket over, hvor nemt det er”
På Sølyst, det historiske selskabssted og skydebane, sigter de hele tiden efter at blive mere bæredygtige. Seneste skud på stammen er en række naturindsatser og ansættelse af medarbejdere, der skal have en frisk start på arbejdsmarkedet. Dermed har Sølyst øje for både den miljømæssige, den økonomiske og den sociale bæredygtighed.
Plast er til tider et udskældt materiale. Men materialet har mange nyttige egenskaber, og det handler derfor om at holde det i brug så længe som muligt. Blandt andet ved at genbruge det. Virksomheden Plastmontøren genbruger plastrør, men det kræver et bredere samarbejde mellem både producent, rørlægger og entreprenør at få det til at lykkes.
Bæredygtig Bundlinje 2.0
Bæredygtig Bundlinje 2.0
I Bæredygtig Bundlinje 2.0 gik ni kommuner, fem vidensinstitutioner, seks brancheorganisationer og to energirådgivere sammen for at hjælpe op mod 100 små og mellemstore virksomheder i Region Hovedstaden med at udvikle grønne og cirkulære forretningsmodeller.
Om projektet
Cirkulære forretningsmodeller
I Bæredygtig Bundlinje fik op til 100 små og mellemstore virksomheder hjælp med at udvikle grønnere og mere cirkulære forretningsmodeller.
Alle virksomheder blev tilbudt en energiscreening, der afdækkede, hvor virksomheden kunne hente energibesparelser. Derefter kunne virksomhederne vælge mellem flere rådgivningsforløb af mere cirkulær økonomisk karakter – alt efter hvilke indsatser, de ønskede at arbejde videre med. Du kan læse mere om rådgivningstilbuddene her på siden.
Virksomhedsforløb
Virksomhederne havde mulighed for at dykke ned i én eller flere konkrete grønne indsatser. Det kunne være affaldshåndtering, arbejde med miljømærker, reduktion af madspild, biodiversitet, bedre udnyttelse af ressourcer eller optimering af logistik.
Der var også mulighed for at udvikle nye innovative forretningsmodeller i samarbejde med DTU. Studerende tog her fat i konkrete udfordringer virksomhederne stod overfor og kom med forslag til cirkulære løsninger.
Et kerneelement i projektet var samarbejdet med videns- og uddannelsesinstitutionerne. Det betød, at virksomheder kunne få hjælp til at udvikle deres forretning fra studerende fra DTU, AAU, Cphbusiness eller KEA.
Partnere
Ballerup Kommune, Brøndby Kommune, cphbusiness, Dansk Byggeri, Dansk Golf Union, Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC), DTU, Egedal Kommune, Energitjenesten, Gentofte Kommune, IfGO Danmark, HORESTA, Hotel- og Restaurantskolen, Hvidovre Kommune, Københavns Erhvervsakademi (KEA), Københavns Kommune, Miljø- og EnergiCentret i Høje-Taastrup, Rudersdal Kommune, Vallensbæk Kommune, Wonderful Copenhagen, Aalborg Universitet
Kontakt
Chefkonsulent
Anne Vestrup
anne.vestrup@gate21.dk
Varighed
Marts 2019 – februar 2023
Støtte
Bæredygtig Bundlinje 2.0 blev finansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Region Hovedstaden og projektets partnere. Finansieringen blev fordelt således:
Partnere
Viden og resultater
Viden og resultater
Mindre madspild og flere grøntsager giver store CO2-besparelser
Madaffald er en udfordring både på verdensplan og mere lokalt hos den enkelte virksomhed. Gennem Bæredygtig Bundlinje 2.0 har fire virksomheder inden for kantine og restaurationsbranchen taget kampen op og arbejdet målrettet for at nedbringe deres madspild. Rådgivningsforløbet foretaget af Changing Food har primært fokuseret på reduktion af madspild, men også på madretters miljøpåvirkning, menuomlægning, nye fødevarevalg og meget mere. Læs mere i rapporten.
Udskiftning af vognpark kan give årlig besparelse på 757 tons CO2-ækvivalent
I projektet Bæredygtig Bundlinje 2.0 har Fremsyn vurderet 17 virksomheders mulighed for at omstille deres vognparker til mere bæredygtige drivmidler, som for eksempel el, hybrid eller gas. På grund af dette kan virksomhederne samlet set spare 757 tons CO2 årligt. Læs mere om resultaterne i rapporten.
Miljøoptimeret emballage
I denne opsamlingsrapport finder du resultaterne fra et emballageprojekt, der havde til hensigt at screene de 27 deltagende virksomheders håndtering af emballage for eventuelle potentialer for at implementere grønne og cirkulære tiltag i virksomhedernes forretningsmodeller.
Hver virksomhed har fået undersøgt, hvor meget emballage de kan spare – og ikke mindst hvordan. Virksomhederne har deltaget i Bæredygtig Bundlinje 2.0 og fået rådgivning af Teknologisk Institut.
Energitjek hos 40 SMV’er
I denne rapport finder du resultaterne af energitjek hos 40 små og mellemstore virksomheder. Hver virksomhed har fået undersøgt, hvor meget el og varme, de kan spare – og ikke mindst hvordan. Virksomhederne har deltaget i Bæredygtig Bundlinje 2.0 og fået rådgivning af Energitjenesten og GI Contractor.
Rapporten er sammenlignelig med resultaterne fra Bæredygtig Bundlinje 1.0-projektet, som du finder nederst på siden her.
Mindre emballage giver store gevinster
I Bæredygtig Bundlinje-indsatserne arbejder små og mellemstore virksomheder på at optimere deres forbrug og håndtering af emballager. Og deres erfaringer viser, at der er store besparelser at hente ved at arbejde med emballageforbruget – både økonomisk og miljømæssigt.
Få hjælp til at vælge din takeaway-emballage
Vi har udviklet en takeaway-emballageguide skal hjælpe dig som restauratør med at træffe et fornuftigt valg af emballage – både i forhold til miljøet og dine behov.
Når du står overfor at skulle vælge den rette emballage, som skal holde maden indbydende og lækker, bør du også tage stilling til, om emballagen er genbrugelig eller om den kan genanvendes i det eksisterende affaldssystem.
100 gode erfaringer
Bæredygtig Bundlinje 2.0 står på skuldrene af erfaringer fra det første Bæredygtig Bundlinje-projekt. Vi har samlet resultaterne fra Bæredygtig Bundlinje 1.0 i denne publikation.
Film
Film
Virksomheder får hjælp af studerende til at udvikle nye løsninger
I Bæredygtig Bundlinje 2.0 samarbejder virksomheder og studerende fra Danmarks Tekniske Universitet om at udvikle grønne løsninger på konkrete udfordringer, virksomhederne står med.
FN’s verdensmål kan være en god forretning
I Bæredygtig Bundlinje 2.0 kan virksomheder arbejde med FN’s verdensmål som en del af deres grønne forretningsudvikling. Og det er der mange gode grunde til – udover at bidrage til en bæredygtig fremtid, giver det også gode resultater på bundlinjen
Entreprenørvirksomheden NHH vil være grønnere
“Hvis vi kan presse vores overskudsgrader op, få tilfredse bygherrer og samtidig udføre en samfundsmæssig fornuftig indsats, så synes jeg, vi alle sammen har vundet,” siger Thomas Kaas Selsø, økonomidirektør i den 110 år gamle entreprenørvirksomhed NHH.
Hvad skal din virksomhed tage med sig ud af coronakrisen?
Vi har sat fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator i stævne hos Sølyst, for at høre hendes bud på, hvad de små og mellemstore virksomheder skal tage med sig ud af coronakrisen – og om hun tror, at den grønne omstilling stadig vil have plads i toppen af virksomhedernes dagsorden, når vi kommer ud på den anden side.
Se også
Fra just in time til just in case: Lokale netværk bliver centrale i arbejdet for at sikre robusthed og forsyningssikkerhed. Se den her
Fra dumme CO2 til kloge CO2: Den teknologiske udvikling buldrer afsted under corona. Hvordan kan virksomheder bruge teknologien til at optimere forretningen? Se den her
Fra samfundssind til samfundsvind: Coronakrisen har givet en mavepuster – efter corona bevæger vi os væk fra buffet til individualiserede tilbud. Se den her
Fra rejsedestination til krigsallieret: Grænserne er lukkede under coronakrisen, men alligevel har det globale udsyn aldrig været større. Se den her
EMBACO og Gasoline Grill samarbejder om mere bæredygtig emballage
Tre virksomheders arbejde med grøn omstilling
Cock’s and Cows mindsker madspildet
Schæffergården omlægger til økologi uden at det koster mere
Grøn omstilling hos Sv. Michelsen i Hvidovre Kommune
Bæredygtig Bundlinje udvikler kommunernes lokale erhvervsliv
Mød de grønne virksomheder
Mød de grønne virksomheder
Naturen får plads og insekterne trives hos golfklub
Mange fugle, insekter og planter har det svært i vores moderne samfund og er på tilbagegang. Men ikke hos Hjortespring Golfklub, som har valgt at lave flere vilde områder, hvor ordentlighed må vige pladsen for at planter og dyreliv kan folde sig ud. Det er ikke kun til glæde for biodiversiteten, men også for golfspillerne, som er begyndt at se værdien i de vildere omgivelser, der giver anderledes naturoplevelser.
Leg og hårdt arbejde: Virksomhed vil være foran med den bæredygtige udvikling i deres branche
Som andre brancher mærker legepladsbranchen fremtidens bæredygtighedskrav banke på døren. Endnu er det nyt territorie for mange inden for feltet, men virksomheden Elverdal vil være forberedt på udviklingen og sætter derfor i stigende grad fokus på grøn forretningsudvikling.
Stilladsplast får nyt liv som tasker, poser – og måske telte og luftmadrasser?
Der er et stort spild af plast fra stilladser landet over. Derfor har Dansk Stillads Service sat fokus på øget genanvendelse og har fundet store potentialer inden for cirkulær økonomi. Nu er virksomheden klar til at kaste bolden videre til andre, der vil give plasten nyt liv.
Studerende hjælper børstenbindervirksomhed tættere på bæredygtighedsmål
Hvordan affaldssorterer man, når man er blind? Det er ét af de mange spørgsmål, virksomheden Blindes Arbejde har stillet sig selv i arbejdet med at styrke deres bæredygtighedsprofil. Med hjælp fra studerende og rådgivere har virksomheden dokumenteret deres forbrug og er rykket tættere på målet om at opnå bæredygtighedscertifikat.
VVS-virksomhed vælger ambitiøs kildesortering
Fokus på værdien af byggematerialer i samfundet stiger. Fra 2023 stilles der nye krav til, at materialer skal genbruges eller genanvendes via større kildesortering ude hos alle virksomhederne. El- og VVS-installatøren Finn L. & Davidsen A/S har gennem et rådgivningsforløb fået et nyt overblik over de affaldsmængder, som virksomheden genererer. Det gavner både miljø og økonomi.
Miljøbuketter kan være med til at stoppe blomsterspild
Blomsterbranchen har i mange år skabt store miljømæssige udfordringer. Der har været brugt store mængder kunstgødning, pesticider og vand til produktionen af de fine langstilkede blomster, som vi binder buketter af. Ofte bliver mange blomster smidt ud i butikkerne eller hos grossisten, allerede inden de når ud til kunden, fordi holdbarheden er kort. Det vil Flowering ændre. Virksomheden arbejder for at give blomsterne et længere liv og sænke CO2-aftrykket.
Bæredygtighed i historiske rammer: ”Jeg er overrasket over, hvor nemt det er”
På Sølyst, det historiske selskabssted og skydebane, sigter de hele tiden efter at blive mere bæredygtige. Seneste skud på stammen er en række naturindsatser og ansættelse af medarbejdere, der skal have en frisk start på arbejdsmarkedet. Dermed har Sølyst øje for både den miljømæssige, den økonomiske og den sociale bæredygtighed.
Gode plastrør kan have flere liv
Plast er til tider et udskældt materiale. Men materialet har mange nyttige egenskaber, og det handler derfor om at holde det i brug så længe som muligt. Blandt andet ved at genbruge det. Virksomheden Plastmontøren genbruger plastrør, men det kræver et bredere samarbejde mellem både producent, rørlægger og entreprenør at få det til at lykkes.