Bæredygtig Bundlinje Bornholm har hjulpet mere end 50 små og mellemstore virksomheder med at udvikle grønne forretningsplaner, som kan forbedre deres energi- og ressourceeffektivitet, konkurrenceevne og dermed bundlinje.
Bæredygtig Bundlinje Bornholm har i 2017-2022 arbejdet sammen med mere end 50 virksomheder for at omstille deres forretning i en mere bæredygtig retning.
De små og mellemstore virksomheder — som blandt andet tæller destillerier, kunsthåndværkere, en bærplantage, campingpladser og entreprenører — har dét tilfælles, at de sammen med en rådgiver har identificeret tiltag, som eksempelvis kan spare energi, emballage eller ressourcer, eller gøre deres vognpark grønnere eller madspildet mindre. Arbejdet er mundet ud i en grøn forretningsplan for hver virksomhed.
Forretningsplanerne i Bæredygtig Bundlinje Bornholm viser, at virksomhederne kan spare 3.058 tons CO2, hvis de gennemfører de grønne tiltag.
Gennem projektet har syv virksomheder fået støtte til at investere i nyt udstyr og dermed realisere de kortlagt grønne potentialer. Én af virksomhederne er Borntek Industri A/S. De har blandt andet indkøbt en helt ny maskine, som giver flere gevinster:
”Pladefræseren, som vi har indkøbt, vinder på tre parametre: Vi bruger mindre energi, bruger råvaren bedre, og vi kan genanvende spild og spåner. Det er helt ny teknologi for vores virksomhed, som giver et helt nyt forretningsområde.”
Projektet estimerer at 20 procent af den samlede potentielle CO2-besparelse er — eller er ved at blive — realiseret hos virksomheder, der har fået investeringsstøtte. De har installeret maskiner og udstyr, der gør dem i stand til at spare ressourcer. Desuden forventes det, at yderligere 20 procent er — eller er ved at blive — realiseret. Estimatet baserer sig på partnergruppens viden om og dialog med virksomhederne.
Partnere
Bornholms Affaldsbehandling (BOFA), Bornholms Energi og Forsyning (BEOF), Bornholms Regionskommune, Business Center Bornholm (BCB), Destination Bornholm (DB), Energitjenesten Bornholm, Center for Regional- og Turismeforskning (CRT), Maker’s Island Bornholm, Vækstforum Bornholm
På denne side har vi samlet en række film om øens grønne og driftige virksomheder
Bornholmske virksomheder står sammen om et bæredygtigt Bornholm
Bæredygtig Bundlinje Bornholm har i 2017-2022 arbejdet sammen med mere end 50 virksomheder for at omstille deres forretning i en mere bæredygtig retning. Det har skabt nye grønne tiltag og nye cirkulære værdikædesamarbejder på tværs af øen og symbioser, hvor den enes affald er den andens ressource.
Ved afslutningen af projektet er partnerne gået sammen om denne film – se med og bliv inspireret til et besøg på Bornholm – eller til din egen grønne omstilling.
Hvordan gør vi det nemt at bruge lokale fødevarer?
På Bornholm er mindre end 10 procent af de fødevarer, der bliver spist, lokale. I stedet bliver der importeret i stor stil. Og mange lokalt-producerede fødevarer bliver fragtet væk fra øen. Det vil en række lokale aktører gøre op med.
I et cirkulært designsprint har restauranten Tre Tjenere, Hammersly Økojord, BOFA, Foreningen ØkoBornholm, Gate 21 og Bornholms Regionskommune sammen udforsket mulighederne for at gøre det nemmere at afsætte og købe lokale fødevarer.
Lær mere om indsatsen, der blev faciliteret af CoCreative, i filmen herunder
Bornholm Distillery: ”Vi indtænker bæredygtighed i alt fra flaskens indhold til den emballage, den sælges i.”
Hos det bornholmske destilleri er bæredygtighed blevet en integreret del af virksomheden. Grøn omstilling er nemlig et vigtigt konkurrenceparameter, der styrker virksomhedens brand.
Bornholm Distillery vækster for hvert år og har behov for en større kapacitet for at følge med efterspørgslen og for at kunne udvikle nye produkter, som for eksempel whiskey fremstillet af bornholmsk korn.
Derfor optimerer de deres produktionsprocesser, så de kan producere mere uden at øge energiforbruget. Det sker blandt andet gennem indkøb af et større og dampopvarmet destillationsapparat med en energibesparende forvarmer.
Som en del af den grønne omstilling arbejder virksomheden desuden med at udvinde alkohol fra lokale frugtplantagers overskudsmaterialer.
Brændesgårdshaven: ”Der skal være en balance mellem bæredygtighed og bundlinjen. Ellers er vi her ikke i morgen.”
Hos Brændesgårdshaven vil man gerne den grønne omstilling. Den skal nemlig være med til at fremtidssikre virksomheden. Men det kræver tid og kræfter og det kommer ikke af sig selv.
Forlystelsesparken har fået hjælp til at omsætte nogle deres egne ideer til overkommelige løsninger og fået konkrete forslag til nye grønne indsatser. Brændesgårdshaven har sat ind mange steder og arbejder med alt lige fra at øge biodiversiteten til at reducere deres energiforbrug.
”Vi har allerede plukket nogle af de lavthængende frugter og kommer i fremtiden højere op i træet for at kunne plukke flere. En styrket bundlinje ruster os i konkurrencen fremadrettet og gør at vi kan vækste vores virksomhed og skabe flere arbejdspladser.” fortæller Timmi Nielsen, direktør i Brændesgårdshaven.
Bornholms Mosteri: ”Vi kommer langt, hvis vi tager et fælles ansvar for den grønne omstilling”
Med direktør Nicklas Selmer Rathje i spidsen er Bornholms Mosteri i gang med den grønne omstilling. Han ser omstillingen som et fælles ansvar, der kræver at alle led i værdikæden tænker i nye baner og samarbejder på tværs af sektorer.
Bornholms Mosteri vil udskifte produktionsapparatet, så det kan håndtere nye og mere klimavenlige råvarer på en mere energieffektiv måde end tidligere. Desuden vil mosteriet være fri af fossile brændstoffer og i stedet køre på el så vidt det er muligt.
Blandt de mange grønne fokusområder er også upcycling af restprodukter og emballage.
Bornholms Mosteri står nu overfor store investeringer, der skal sætte handling bag ordene: ”Det er helt afgørende for en virksomhed som vores, at vi har mulighed for at søge økonomisk støtte til vores kommende investeringer. Det gør, at vi hurtigere kommer i gang og kan bidrage til den omstilling, vi sammen står overfor.”
Se mere om Bornholms Mosteris udvikling i videoen her, hvor tidligere direktør Morten Kolind fortæller om indsatserne:
Erhvervsstyrelsen har besøgt glaspuster Pernille Bülow på Bornholm. Pernille Bülow genbruger insulinrør i produktionen. Med støtte fra EU’s Regionalfond har virksomheden udviklet en ny teknik til at genanvende glasset til blandt andet lamper, bordplader og klinker. Denne teknik udleder 45-65 pct. mindre CO2 pr. kilo glas. I perioden 2014-2020 støtter EU’s Regionalfond danske virksomheder med 1,5 mia. kroner.
Virksomhederne får blandt andet hjælp til at omstille deres forretning i en grøn og bæredygtig retning – til gavn for både klimaet og den enkelte virksomhed. Bliv klogere på EU’s Regionalfond, og hør mere om, hvilken forskel hjælpen har gjort for Pernille Bülow på Bornholm.
Tejn Smedeforretning er en af de virksomheder, der i kraft af projektet har fået mulighed for at styrke sin bæredygtige profil med hjælp fra NIRAS’ eksperter.
Vi har samlet flere grønne historier fra virksomheder på Bornholm og en film om øens grønne og driftige virksomheder, på denne side.
Med grøn rådgivning og Design Thinking falder brikkerne på plads for at blive en bæredygtig virksomhed
For virksomhederne Miccom DeSign & Creations og CHARLiES ROOM har grøn rådgivning vist, hvordan de kan blive mere bæredygtige. Eksempelvis har et Design Thinking-forløb peget på, at Miccom DeSign & Creations kan reducere spild ved at producere et puslespil af et restprodukt til CHARLiES ROOM.
Bornholmsk destilleri øger produktionskapacitet og styrker lokale samarbejder
Bornholm Distilleryplukker smagene til deres spiritus i denvilde natur på klippeøen, og derfor lå det lige for at styrke virksomhedens fokus på bæredygtighed. Det gør den gennem lokale samarbejder og investering i et nyt, størredestilleringsapparat, som kan spare energi og samtidig øge produktionskapaciteten.
Ny maskine giver bonus på tre bæredygtige bundlinjer
Mindre energi, bedre brug af råvarer og genanvendelse af spild og spåner. Dét er gevinsterne for virksomheden Borntek, efter de har investeret i en ny pladefræser, der kan udskære plastemner. Dermed checker de hele tre bæredygtige bundlinjer af i én og samme investering.
Sol og luft giver grøn energi til Feriestedet Skovly
Turisterne, der besøger Feriestedet Skovly, får dobbeltglæde af Bornholms mange solskinstimer og rene luft. De besøger nemlig et feriested, der har skiftet til varmepumper – og om lidt vil solceller på taget sørge for, at elforbruget til varmepumpernebliver helt grønt.
Genanvendelse af keramik skal sprede sig som ringe i vandet
Keramikproduktion er som udgangspunkt ikke bæredygtigt. Men kan man belaste miljøet mindre ved at knuse kasseret keramik og genanvende det til at lave nye produkter? Det undersøger en virksomhed på Bornholm.
99,9 procent CO2-neutral på egen matrikel – der er mere at hente i værdikæden
Solcelleanlæg og egne rapsfrøskaller til varmeforsyningen er blandt årsagerne til, at virksomheden Lehnsgaard nærmest kan kalde sig CO2-neutral. I hvert fald på egen matrikel. Nu handler det om at finde bæredygtige tiltag i produkternes værdikæde.
Destilleri vil både nidoble deres produktion og spare energi på samme tid
Hvordan kan en ginproduktion blive mere bæredygtig? Og kan man spare på energiforbruget med et nyt destilleringsanlæg? Projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm har givet Wild Distillery flere bud på, hvordan de kan sætte deres CO2-aftryk ned og omstille produktionen til at være mere bæredygtig.
Brugte medicinglas bliver til lamper og vægfliser hos bornholmsk glaspuster
Et cirkulært samarbejde mellem glasvirksomheden Pernille Bülow og medicinalfirmaet Novo Nordisk er resulteret i nye produkter af genbrugsglas – både lamper, glas, vægfliser og tallerkner. For at kunne følge med mængderne har glaspusteriet fundet nye teknikker og investeret i nye ovne.
Bæredygtig bevidsthed skaber nye fødekilder og vaner hos Bornholms Rovfugleshow
Falke, ørne, kaniner og krybdyr nyder godt af, at medarbejderne hos Bornholms Rovfugleshow har fokus på bæredygtighed. Det betyder nemlig frisk, ikke-sprøjtet hø fra egen mark og overskudsfrugt og -grønt fra Kvickly. Men det udfordrer også medarbejdernes arbejdsgange og vaner.
Bornholmsk bærplantage: ”Havtorn inviterer til bæredygtighed”
Danmarks første økologiske havtornplantage har store ambitioner om at bruge både bær og blade i deres produkter, hvilket giver både økonomiske og miljømæssige gevinster.
Bæredygtig Bundlinje Bornholm
Bæredygtig Bundlinje Bornholm
Bæredygtig Bundlinje Bornholm har hjulpet mere end 50 små og mellemstore virksomheder med at udvikle grønne forretningsplaner, som kan forbedre deres energi- og ressourceeffektivitet, konkurrenceevne og dermed bundlinje.
Om projektet
Cirkulær forretningsudvikling på Bornholm
Bæredygtig Bundlinje Bornholm har i 2017-2022 arbejdet sammen med mere end 50 virksomheder for at omstille deres forretning i en mere bæredygtig retning.
De små og mellemstore virksomheder — som blandt andet tæller destillerier, kunsthåndværkere, en bærplantage, campingpladser og entreprenører — har dét tilfælles, at de sammen med en rådgiver har identificeret tiltag, som eksempelvis kan spare energi, emballage eller ressourcer, eller gøre deres vognpark grønnere eller madspildet mindre. Arbejdet er mundet ud i en grøn forretningsplan for hver virksomhed.
Forretningsplanerne i Bæredygtig Bundlinje Bornholm viser, at virksomhederne kan spare 3.058 tons CO2, hvis de gennemfører de grønne tiltag.
Gennem projektet har syv virksomheder fået støtte til at investere i nyt udstyr og dermed realisere de kortlagt grønne potentialer. Én af virksomhederne er Borntek Industri A/S. De har blandt andet indkøbt en helt ny maskine, som giver flere gevinster:
”Pladefræseren, som vi har indkøbt, vinder på tre parametre: Vi bruger mindre energi, bruger råvaren bedre, og vi kan genanvende spild og spåner. Det er helt ny teknologi for vores virksomhed, som giver et helt nyt forretningsområde.”
Projektet estimerer at 20 procent af den samlede potentielle CO2-besparelse er — eller er ved at blive — realiseret hos virksomheder, der har fået investeringsstøtte. De har installeret maskiner og udstyr, der gør dem i stand til at spare ressourcer. Desuden forventes det, at yderligere 20 procent er — eller er ved at blive — realiseret. Estimatet baserer sig på partnergruppens viden om og dialog med virksomhederne.
Partnere
Bornholms Affaldsbehandling (BOFA), Bornholms Energi og Forsyning (BEOF), Bornholms Regionskommune, Business Center Bornholm (BCB), Destination Bornholm (DB), Energitjenesten Bornholm, Center for Regional- og Turismeforskning (CRT), Maker’s Island Bornholm, Vækstforum Bornholm
Kontakt
Seniorprojektleder
Sara Bach
sara.bach@gate21.dk
Støtte
Projektet har et samlet budget på 19,26 millioner kroner.
Bornholms Vækstforum, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s Regionalfond finansierer projektet med 12 millioner kroner.
Varighed
November 2017 – december 2022
Film
Film
På denne side har vi samlet en række film om øens grønne og driftige virksomheder
Bornholmske virksomheder står sammen om et bæredygtigt Bornholm
Bæredygtig Bundlinje Bornholm har i 2017-2022 arbejdet sammen med mere end 50 virksomheder for at omstille deres forretning i en mere bæredygtig retning. Det har skabt nye grønne tiltag og nye cirkulære værdikædesamarbejder på tværs af øen og symbioser, hvor den enes affald er den andens ressource.
Ved afslutningen af projektet er partnerne gået sammen om denne film – se med og bliv inspireret til et besøg på Bornholm – eller til din egen grønne omstilling.
Hvordan gør vi det nemt at bruge lokale fødevarer?
På Bornholm er mindre end 10 procent af de fødevarer, der bliver spist, lokale. I stedet bliver der importeret i stor stil. Og mange lokalt-producerede fødevarer bliver fragtet væk fra øen. Det vil en række lokale aktører gøre op med.
I et cirkulært designsprint har restauranten Tre Tjenere, Hammersly Økojord, BOFA, Foreningen ØkoBornholm, Gate 21 og Bornholms Regionskommune sammen udforsket mulighederne for at gøre det nemmere at afsætte og købe lokale fødevarer.
Lær mere om indsatsen, der blev faciliteret af CoCreative, i filmen herunder
Bornholm Distillery: ”Vi indtænker bæredygtighed i alt fra flaskens indhold til den emballage, den sælges i.”
Hos det bornholmske destilleri er bæredygtighed blevet en integreret del af virksomheden. Grøn omstilling er nemlig et vigtigt konkurrenceparameter, der styrker virksomhedens brand.
Bornholm Distillery vækster for hvert år og har behov for en større kapacitet for at følge med efterspørgslen og for at kunne udvikle nye produkter, som for eksempel whiskey fremstillet af bornholmsk korn.
Derfor optimerer de deres produktionsprocesser, så de kan producere mere uden at øge energiforbruget. Det sker blandt andet gennem indkøb af et større og dampopvarmet destillationsapparat med en energibesparende forvarmer.
Som en del af den grønne omstilling arbejder virksomheden desuden med at udvinde alkohol fra lokale frugtplantagers overskudsmaterialer.
Hør mere i videoen her
Brændesgårdshaven: ”Der skal være en balance mellem bæredygtighed og bundlinjen. Ellers er vi her ikke i morgen.”
Hos Brændesgårdshaven vil man gerne den grønne omstilling. Den skal nemlig være med til at fremtidssikre virksomheden. Men det kræver tid og kræfter og det kommer ikke af sig selv.
Forlystelsesparken har fået hjælp til at omsætte nogle deres egne ideer til overkommelige løsninger og fået konkrete forslag til nye grønne indsatser. Brændesgårdshaven har sat ind mange steder og arbejder med alt lige fra at øge biodiversiteten til at reducere deres energiforbrug.
”Vi har allerede plukket nogle af de lavthængende frugter og kommer i fremtiden højere op i træet for at kunne plukke flere. En styrket bundlinje ruster os i konkurrencen fremadrettet og gør at vi kan vækste vores virksomhed og skabe flere arbejdspladser.” fortæller Timmi Nielsen, direktør i Brændesgårdshaven.
Hør mere i videoen her
Bornholms Mosteri: ”Vi kommer langt, hvis vi tager et fælles ansvar for den grønne omstilling”
Med direktør Nicklas Selmer Rathje i spidsen er Bornholms Mosteri i gang med den grønne omstilling. Han ser omstillingen som et fælles ansvar, der kræver at alle led i værdikæden tænker i nye baner og samarbejder på tværs af sektorer.
Bornholms Mosteri vil udskifte produktionsapparatet, så det kan håndtere nye og mere klimavenlige råvarer på en mere energieffektiv måde end tidligere. Desuden vil mosteriet være fri af fossile brændstoffer og i stedet køre på el så vidt det er muligt.
Blandt de mange grønne fokusområder er også upcycling af restprodukter og emballage.
Bornholms Mosteri står nu overfor store investeringer, der skal sætte handling bag ordene: ”Det er helt afgørende for en virksomhed som vores, at vi har mulighed for at søge økonomisk støtte til vores kommende investeringer. Det gør, at vi hurtigere kommer i gang og kan bidrage til den omstilling, vi sammen står overfor.”
Se mere om Bornholms Mosteris udvikling i videoen her, hvor tidligere direktør Morten Kolind fortæller om indsatserne:
EU gør Bornholm grønnere
Erhvervsstyrelsen har besøgt glaspuster Pernille Bülow på Bornholm. Pernille Bülow genbruger insulinrør i produktionen. Med støtte fra EU’s Regionalfond har virksomheden udviklet en ny teknik til at genanvende glasset til blandt andet lamper, bordplader og klinker. Denne teknik udleder 45-65 pct. mindre CO2 pr. kilo glas. I perioden 2014-2020 støtter EU’s Regionalfond danske virksomheder med 1,5 mia. kroner.
Virksomhederne får blandt andet hjælp til at omstille deres forretning i en grøn og bæredygtig retning – til gavn for både klimaet og den enkelte virksomhed. Bliv klogere på EU’s Regionalfond, og hør mere om, hvilken forskel hjælpen har gjort for Pernille Bülow på Bornholm.
Tejn Smedeforretning
Tejn Smedeforretning er en af de virksomheder, der i kraft af projektet har fået mulighed for at styrke sin bæredygtige profil med hjælp fra NIRAS’ eksperter.
Byg Grønt styrker sin indsats for bæredygtighed
Niras hjælper Ole Almeborg A/S med at blive bæredygtig
Mød de grønne virksomheder
Mød de grønne virksomheder
Vi har samlet flere grønne historier fra virksomheder på Bornholm og en film om øens grønne og driftige virksomheder, på denne side.
Med grøn rådgivning og Design Thinking falder brikkerne på plads for at blive en bæredygtig virksomhed
For virksomhederne Miccom DeSign & Creations og CHARLiES ROOM har grøn rådgivning vist, hvordan de kan blive mere bæredygtige. Eksempelvis har et Design Thinking-forløb peget på, at Miccom DeSign & Creations kan reducere spild ved at producere et puslespil af et restprodukt til CHARLiES ROOM.
Bornholmsk destilleri øger produktionskapacitet og styrker lokale samarbejder
Bornholm Distillery plukker smagene til deres spiritus i den vilde natur på klippeøen, og derfor lå det lige for at styrke virksomhedens fokus på bæredygtighed. Det gør den gennem lokale samarbejder og investering i et nyt, større destilleringsapparat, som kan spare energi og samtidig øge produktionskapaciteten.
Ny maskine giver bonus på tre bæredygtige bundlinjer
Sol og luft giver grøn energi til Feriestedet Skovly
Turisterne, der besøger Feriestedet Skovly, får dobbeltglæde af Bornholms mange solskinstimer og rene luft. De besøger nemlig et feriested, der har skiftet til varmepumper – og om lidt vil solceller på taget sørge for, at elforbruget til varmepumperne bliver helt grønt.
Genanvendelse af keramik skal sprede sig som ringe i vandet
Keramikproduktion er som udgangspunkt ikke bæredygtigt. Men kan man belaste miljøet mindre ved at knuse kasseret keramik og genanvende det til at lave nye produkter? Det undersøger en virksomhed på Bornholm.
99,9 procent CO2-neutral på egen matrikel – der er mere at hente i værdikæden
Destilleri vil både nidoble deres produktion og spare energi på samme tid
Brugte medicinglas bliver til lamper og vægfliser hos bornholmsk glaspuster
Et cirkulært samarbejde mellem glasvirksomheden Pernille Bülow og medicinalfirmaet Novo Nordisk er resulteret i nye produkter af genbrugsglas – både lamper, glas, vægfliser og tallerkner. For at kunne følge med mængderne har glaspusteriet fundet nye teknikker og investeret i nye ovne.
Bæredygtig bevidsthed skaber nye fødekilder og vaner hos Bornholms Rovfugleshow
Falke, ørne, kaniner og krybdyr nyder godt af, at medarbejderne hos Bornholms Rovfugleshow har fokus på bæredygtighed. Det betyder nemlig frisk, ikke-sprøjtet hø fra egen mark og overskudsfrugt og -grønt fra Kvickly. Men det udfordrer også medarbejdernes arbejdsgange og vaner.
Bornholmsk bærplantage: ”Havtorn inviterer til bæredygtighed”
Danmarks første økologiske havtornplantage har store ambitioner om at bruge både bær og blade i deres produkter, hvilket giver både økonomiske og miljømæssige gevinster.