Projektet udforsker og demonstrerer, hvordan vi kan forebygge affald og finde løsninger for øget genbrug og genanvendelse, så vi sikrer, at langt flere produkter og materialer bevares i kredsløb. Partnerne indsamler og deler viden og erfaringer på tværs af aktører i hele landet.
I 2021 vedtog Folketinget en national handlingsplan for cirkulær økonomi, forebyggelse og håndtering af affald frem mod 2023. Projektet Circular Economy Beyond Waste (CEBW) bidrager til at realisere planen i praksis. I 26 delindsatser udforsker og demonstrerer projektet, hvordan vi kan forebygge affald og finde løsninger for øget genbrug og genanvendelse, så vi sikrer, at langt flere produkter og materialer bevares i kredsløb. Projektet indsamler og deler også viden og erfaringer på tværs af partnere og aktører i hele landet — på sigt i Europa og globalt. Ambitionen er således også at medvirke til ny lovgivning eller incitamenter, der fjerner barrierer for cirkulær økonomi.
I CEBW tænker vi nyt, og vi tænker sammen. Det er nødvendigt for at nå regeringens ambitiøse mål om at reducere de nationale CO2-udledninger med 70 procent i 2030. Samtidig skal vi i Danmark øge genanvendelsen af det husholdningslignende affald til 65 procent i 2035. I dag genanvendes knap halvdelen.
Ideelt set må ingen produkter blive til affald. Materialer skal genbruges og genanvendes. Det er nogle af kodeordene inden for cirkulær økonomi. Det er bare ikke ligetil at skabe cirkulær økonomi. Det kræver, at myndigheder, borgere, virksomheder og vidensinstitutioner arbejder sammen for at ændre vores forbrugs- og produktionskultur.
CEBW er et 8-årigt projekt, der løber fra januar 2022 til december 2029. Projektet støttes af EU’s LIFE IP-program med 75 millioner kroner og har et samlet budget på 125 millioner kroner. Projektet ledes af Region Midtjylland i tæt samarbejde med partnerskabet. Partnerskabet består af 39 aktører på tværs af regioner, kommuner og affaldsselskaber.
Gate 21 bidrager til og er lead på to projekter: Kapacitetsopbygning og Cirkulær omstilling af tekstiler i hospitalssektoren.
Kapacitetsopbygning – viden, læring og netværk
Gate 21 understøtter alle deltageres arbejde gennem tværgående kapacitetsopbyggende aktiviteter. Med afsæt i vores kendskab til den kommunale kontekst og solide erfaringer fra konkret tværkommunalt projekt- og udviklingsarbejde, herunder blandt andet initiativerne i Partnerskab for Cirkulære Kommuner, udvikler og gennemfører vi i samarbejde med Region Midt og Region Hovedstaden inspirerende og fagligt solide videns- og kompetenceudviklende og netværksopbyggende aktiviteter.
For der er behov for at koordinere indsatser, så vi kender til andres afprøvede løsninger, undgår at opfinde den dybe tallerken flere gange, og sikrer, at det er de mest velfungerende cirkulære ‘best practices’, som replikeres og udbredes.
Netværk og videndeling på tværs af partnerskabet er derfor helt centralt for projektet, lige som eksterne interessenter og eksperter inviteres ind på alle niveauer i et kapacitetsopbyggende spor i projektet.
Efterspørgselsdrevet cirkulær omstilling af tekstiler i hospitalssektoren
Enorme mængder tekstil fra den offentlige sektor og fra husholdninger brændes i dag af, hvor det i stedet bør upcycles og genanvendes i nye materialer. For at accelerere den omstilling, kræver det en markant og øget efterspørgsel på genanvendte fibre i nye materialer. Dette delprojekt undersøger mulighederne for at introducere genanvendte flergangstekstiler til brug på hospitaler for både personale og patienter, og identificere konkrete udbudskriterier til at understøtte en cirkulær omstilling af tekstilindustrien i den offentlige sektor. Fokus er, at sikre faktiske CO2-besparelser gennem forebyggelse, levetidsforlængelse og closed-loop genanvendelse af tekstilerne til hospitalssektoren.
Tekstilindustrien har den fjerde største miljøpåvirkning i verden og lige nu ender en stor andel af det danske og europæiske forbrug af tekstiler på lossepladser og til forbrænding.
Men vi er begyndt at indsamle tekstilaffald fra erhverv og husholdninger og det giver nye muligheder for mere genanvendelse.
Den offentlige sektor i Danmark står for 6-12 procent af alle tekstilindkøb og derfor er der en unik mulighed for, at sektoren kan gå forrest og efterspørge nye materialer med andele af genanvendte fibre. En øget efterspørgsel vil skubbe til markedsinnovation- og investering i nye og bedre teknologier til genanvendelse.
Markedsdialog og test af nye materialer på hospitaler
Gate 21 og Region Hovedstaden arbejder sammen om at demonstrere, implementere og skalere måder, hvor regionen kan introducere nye tekstile materialer på hospitaler. Tekstiler, der er i genanvendte eller mere miljøvenlige materialer, af en vis kvalitet, gør dem i stand til at indgå i lukkede eller delvist lukkede kredsløb.
Udfordringen ved at introducere nye genanvendte fibre i tekstiler er, at der endnu ikke er oparbejdet en fyldestgørende erfaring med tekstilernes styrke og holdbarhed. Hvis de ikke kan holde til samme levetid som den konventionelle vare, vil der ikke være nogle miljømæssige besparelser i at overgå til tekstiler med genanvendte fibre. Tværtimod, kan vi risikere at skabe mere tekstilt affald og øge forbruget. Projektet arbejder derfor med at finde den rette blanding, som både bidrager til øget genanvendelse af tekstile materialer, men også reducerer forbruget og fordrer genbrug.
Projektet udvælger og afprøver nye fiber-sammensætninger med personale og patienter på hospitaler for at vurdere, om de nye materialer er gode nok til et industrielt brug, lever op til de daglige brugskrav fra hospitaler og om de kan opretholde en forventet levetid.
For at skalere løsninger og forankre bredt, er en central del af projektet at involvere interessenter i at kortlægge erfaringer, viden og eksempler på at mindske spild, forlænge levetid og cirkulere tekstiler i lukkede kredsløb. Dette gøres gennem etablering af et netværk af tekstilleverandører, offentlige indkøbere, vaskerier og oparbejdningsvirksomheder, der mødes i dialogmøder og workshops for at udveksle idéer og erfaringer. Projektet skaber grundlag for at udvikle nye udbudskrav for indkøb af mere cirkulære tekstiler igennem den løbende involvering og vidensopbygning omkring test af nye tekstiler.
Vidensdeling og kompetenceopbygning er kerneelementer i projektet. Vi afholder løbende webinarer, som du kan se eller gense her.
Sådan reducerer vi klimaaftrykket fra borgernes forbrug
Klimabelastningen fra forbrug fylder i stigende grad i de kommunale klimaplaner, og for mange kommuner er det et nyt område. Borgernes forbrug udgør mere end 80 procent af Danmarks samlede forbrugsrelaterede udledninger, og det kalder på nye værktøjer og indsatser.
I Circular Economy Beyond Waste har Region Hovedstaden udviklet en pilot-version af en guide, der skal hjælpe kommunerne i deres indsatser rettet mod borgernes forbrug. Guiden indeholder et inspirationskatalog med konkrete tiltag, best practice-eksempler, og en række principper for kvalitativ effektvurdering af indsatserne.
Mange veje til forebyggelse
Der er mange veje til Rom, og mange veje til forebyggelsen af affald. Og vi har brug dem alle. I Danmark har vi et materialeforbrug per indbygger på 24,5 tons, imens de planetære grænser siger at vi maksimalt må bruge 8 tons.
På dette webinar får du på indblik i tre nye tilgange til at reducere forbruget:
David Meyowitsch, som er projektleder i Grønne Data i Erhvervsstyrelsen, præsenterer deres arbejde med EU´s digitale produktpas, som skal gøre det nemmere for forbrugere at finde de klima-, miljø- og ressourcevenlige produkter.
Jeppe Deleuran Kristensen, Økonomisk Konsulent i Indkøb og Udbud i Aarhus Kommune, fortæller om Klimaafgiften som virkemiddel, samt en lille fortælling om oksekød.
Maria Højholdt Jensen, projektleder på et CEBW projekt i regi af Bæredygtige Hospitaler, Region Midtjylland, om arbejdet med at afsøge, hvad overgangen fra engangskitler til flergangskitler betyder i praksis for miljø og ressourceforbrug, men også for komfort og andre behov.
Håb i klimakrisens tidsalder
Ressourceknaphed, klimakrise og voldsomme CO2-udledninger danner ofte et tungt bagtæppe for vores arbejde med cirkulær økonomi, affaldshåndtering og grøn omstilling. Viden, handling og håb er nyttige greb i arbejdet – og med dette webinar satte vi særligt fokus på håbet. Forfatter, ph.d. og leder af Klimaakademiet Anders Bodin introducerer filosofiske og håbefulde dimensioner af klimakampen.
Webinaret konfronterer både dommedagsprofetier og jubeloptimisme og peger frem mod et håb, som både rummer udfordringer og muligheder, der kan inspirere vores arbejde med cirkulær økonomi og grøn omstilling.
Cirkulær økonomi på tværs
Genbrugsfællesskaber, et skatkammer af rester og cirkulering af brugte møbler på tværs af kommunens forvaltninger og afdelinger. Winie Evers, phD og leder af Plan & Cirkulær Økonomi i Kolding Kommune, fortæller, hvordan man kan bruge designledelse i arbejdet med forebyggelse af affald. I Kolding Kommune bliver 73 procent af affaldet genanvendt, mens kun 1 procent bliver genbrugt. Kommunen vil genbruge mere — og helt forebygge affaldet. Det sker blandt andet gennem tre initiativer med vidt forskellige målgrupper.
Hør om studerende, der istandsætter aflagte møbler, virksomheder, der donerer ting, de ikke selv skal bruge, så foreninger og andre kan få glæde af dem, og om hvordan kommunens egne genbrugte møbler er integreret i indkøbssystemet.
Winie Evers deler også sine erfaringer fra Odense Renovation, hvor et samarbejde med iværksættere viste, at jeans og gamle uniformer skaber god akustik og sikrede virksomheden en pris og en hilsen fra klimaminister Dan Jørgensen.
Mød Thomas Christensen, madspildskoordinator i Københavns Kommune
Hvordan bekæmper man madspild i Danmarks største kommune? Thomas Christensen er madspildskoordinator i Københavns Kommune og til dette webinar fortæller han om indsatsen for at reducere madspildet i kommunens omkring 1000 køkkener.
Køkkenerne — der tæller alt fra madkundskabskøkkenerne i skolerne til to store centralkøkkener, der leverer mad til skoler og plejehjem — producerer hver dag cirka 70.000 måltider. Hør om konkrete initiativer, målsætninger og hvordan man følger op på målene.
Vejledning plastvalg med cirkulær tilgang — mindre forbrug og mindre affald
Aarhus Kommune, Kredsløb A/S og Plastindustrien har sammen udviklet en guide til alle, der efterspørger plast. Guiden er en simpel hjælp til at træffe det rigtige, klimavenlige valg i forbindelse med efterspørgsel af produkter eller emballage, der indeholder plast. Og kan også sætte gang i overvejelser, der er gode at have, når vi sammen skal reducere vores forbrug og affald.
Guiden er et opslagsværktøj, hvor du kan se:
Plasttyper: Hvilke plasttyper du skal efterspørge for at sikre det klimavenlige valg
Livscyklus: Illustration af livscyklus med anbefaling til overvejelser, der skal understøtte den cirkulære proces
Forbrænding/tab: Eksempler på hvordan ressourcerne efter endt brug skal sorteres i de lovgivningsmæssige 10 affaldstyper (2023)
Fakta: En oversigt over de forskellige plasttyper, og betydningen af at anvende de rigtige typer af plast til de givne produkter i den givne situation
I dette webinar giver Mette Egerup Rich, projektleder i Aarhus Kommune, Tom Ellegaard, udviklingsingeniør hos Kredsløb A/S og Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien en introduktion til vejledningen.
Circular Economy Beyond Waste
Circular Economy Beyond Waste
Projektet udforsker og demonstrerer, hvordan vi kan forebygge affald og finde løsninger for øget genbrug og genanvendelse, så vi sikrer, at langt flere produkter og materialer bevares i kredsløb. Partnerne indsamler og deler viden og erfaringer på tværs af aktører i hele landet.
Om projektet
En fremtid uden affald
I 2021 vedtog Folketinget en national handlingsplan for cirkulær økonomi, forebyggelse og håndtering af affald frem mod 2023. Projektet Circular Economy Beyond Waste (CEBW) bidrager til at realisere planen i praksis. I 26 delindsatser udforsker og demonstrerer projektet, hvordan vi kan forebygge affald og finde løsninger for øget genbrug og genanvendelse, så vi sikrer, at langt flere produkter og materialer bevares i kredsløb. Projektet indsamler og deler også viden og erfaringer på tværs af partnere og aktører i hele landet — på sigt i Europa og globalt. Ambitionen er således også at medvirke til ny lovgivning eller incitamenter, der fjerner barrierer for cirkulær økonomi.
I CEBW tænker vi nyt, og vi tænker sammen. Det er nødvendigt for at nå regeringens ambitiøse mål om at reducere de nationale CO2-udledninger med 70 procent i 2030. Samtidig skal vi i Danmark øge genanvendelsen af det husholdningslignende affald til 65 procent i 2035. I dag genanvendes knap halvdelen.
Ideelt set må ingen produkter blive til affald. Materialer skal genbruges og genanvendes. Det er nogle af kodeordene inden for cirkulær økonomi. Det er bare ikke ligetil at skabe cirkulær økonomi. Det kræver, at myndigheder, borgere, virksomheder og vidensinstitutioner arbejder sammen for at ændre vores forbrugs- og produktionskultur.
CEBW er et 8-årigt projekt, der løber fra januar 2022 til december 2029. Projektet støttes af EU’s LIFE IP-program med 75 millioner kroner og har et samlet budget på 125 millioner kroner. Projektet ledes af Region Midtjylland i tæt samarbejde med partnerskabet. Partnerskabet består af 39 aktører på tværs af regioner, kommuner og affaldsselskaber.
Gate 21 bidrager til og er lead på to projekter: Kapacitetsopbygning og Cirkulær omstilling af tekstiler i hospitalssektoren.
Kapacitetsopbygning – viden, læring og netværk
Gate 21 understøtter alle deltageres arbejde gennem tværgående kapacitetsopbyggende aktiviteter. Med afsæt i vores kendskab til den kommunale kontekst og solide erfaringer fra konkret tværkommunalt projekt- og udviklingsarbejde, herunder blandt andet initiativerne i Partnerskab for Cirkulære Kommuner, udvikler og gennemfører vi i samarbejde med Region Midt og Region Hovedstaden inspirerende og fagligt solide videns- og kompetenceudviklende og netværksopbyggende aktiviteter.
For der er behov for at koordinere indsatser, så vi kender til andres afprøvede løsninger, undgår at opfinde den dybe tallerken flere gange, og sikrer, at det er de mest velfungerende cirkulære ‘best practices’, som replikeres og udbredes.
Netværk og videndeling på tværs af partnerskabet er derfor helt centralt for projektet, lige som eksterne interessenter og eksperter inviteres ind på alle niveauer i et kapacitetsopbyggende spor i projektet.
Efterspørgselsdrevet cirkulær omstilling af tekstiler i hospitalssektoren
Enorme mængder tekstil fra den offentlige sektor og fra husholdninger brændes i dag af, hvor det i stedet bør upcycles og genanvendes i nye materialer. For at accelerere den omstilling, kræver det en markant og øget efterspørgsel på genanvendte fibre i nye materialer. Dette delprojekt undersøger mulighederne for at introducere genanvendte flergangstekstiler til brug på hospitaler for både personale og patienter, og identificere konkrete udbudskriterier til at understøtte en cirkulær omstilling af tekstilindustrien i den offentlige sektor. Fokus er, at sikre faktiske CO2-besparelser gennem forebyggelse, levetidsforlængelse og closed-loop genanvendelse af tekstilerne til hospitalssektoren.
Tekstilindustrien har den fjerde største miljøpåvirkning i verden og lige nu ender en stor andel af det danske og europæiske forbrug af tekstiler på lossepladser og til forbrænding.
Men vi er begyndt at indsamle tekstilaffald fra erhverv og husholdninger og det giver nye muligheder for mere genanvendelse.
Den offentlige sektor i Danmark står for 6-12 procent af alle tekstilindkøb og derfor er der en unik mulighed for, at sektoren kan gå forrest og efterspørge nye materialer med andele af genanvendte fibre. En øget efterspørgsel vil skubbe til markedsinnovation- og investering i nye og bedre teknologier til genanvendelse.
Markedsdialog og test af nye materialer på hospitaler
Gate 21 og Region Hovedstaden arbejder sammen om at demonstrere, implementere og skalere måder, hvor regionen kan introducere nye tekstile materialer på hospitaler. Tekstiler, der er i genanvendte eller mere miljøvenlige materialer, af en vis kvalitet, gør dem i stand til at indgå i lukkede eller delvist lukkede kredsløb.
Udfordringen ved at introducere nye genanvendte fibre i tekstiler er, at der endnu ikke er oparbejdet en fyldestgørende erfaring med tekstilernes styrke og holdbarhed. Hvis de ikke kan holde til samme levetid som den konventionelle vare, vil der ikke være nogle miljømæssige besparelser i at overgå til tekstiler med genanvendte fibre. Tværtimod, kan vi risikere at skabe mere tekstilt affald og øge forbruget. Projektet arbejder derfor med at finde den rette blanding, som både bidrager til øget genanvendelse af tekstile materialer, men også reducerer forbruget og fordrer genbrug.
Projektet udvælger og afprøver nye fiber-sammensætninger med personale og patienter på hospitaler for at vurdere, om de nye materialer er gode nok til et industrielt brug, lever op til de daglige brugskrav fra hospitaler og om de kan opretholde en forventet levetid.
For at skalere løsninger og forankre bredt, er en central del af projektet at involvere interessenter i at kortlægge erfaringer, viden og eksempler på at mindske spild, forlænge levetid og cirkulere tekstiler i lukkede kredsløb. Dette gøres gennem etablering af et netværk af tekstilleverandører, offentlige indkøbere, vaskerier og oparbejdningsvirksomheder, der mødes i dialogmøder og workshops for at udveksle idéer og erfaringer. Projektet skaber grundlag for at udvikle nye udbudskrav for indkøb af mere cirkulære tekstiler igennem den løbende involvering og vidensopbygning omkring test af nye tekstiler.
Støttet af
EU’s LIFE-program
Kontakt
Projektleder på arbejdspakken C1
Sine Beuse Fauerby
sine.beuse.fauerby@gate21.dk
+45 30 54 94 36
Kontakt
Projektleder på arbejdspakken C8
Sara Bach
sara.bach@gate21.dk
+45 28 18 08 86
Varighed
Januar 2022 – januar 2029
Webinarer
Webinarer
Vidensdeling og kompetenceopbygning er kerneelementer i projektet. Vi afholder løbende webinarer, som du kan se eller gense her.
Sådan reducerer vi klimaaftrykket fra borgernes forbrug
Klimabelastningen fra forbrug fylder i stigende grad i de kommunale klimaplaner, og for mange kommuner er det et nyt område. Borgernes forbrug udgør mere end 80 procent af Danmarks samlede forbrugsrelaterede udledninger, og det kalder på nye værktøjer og indsatser.
I Circular Economy Beyond Waste har Region Hovedstaden udviklet en pilot-version af en guide, der skal hjælpe kommunerne i deres indsatser rettet mod borgernes forbrug. Guiden indeholder et inspirationskatalog med konkrete tiltag, best practice-eksempler, og en række principper for kvalitativ effektvurdering af indsatserne.
Mange veje til forebyggelse
Der er mange veje til Rom, og mange veje til forebyggelsen af affald. Og vi har brug dem alle. I Danmark har vi et materialeforbrug per indbygger på 24,5 tons, imens de planetære grænser siger at vi maksimalt må bruge 8 tons.
På dette webinar får du på indblik i tre nye tilgange til at reducere forbruget:
Håb i klimakrisens tidsalder
Ressourceknaphed, klimakrise og voldsomme CO2-udledninger danner ofte et tungt bagtæppe for vores arbejde med cirkulær økonomi, affaldshåndtering og grøn omstilling. Viden, handling og håb er nyttige greb i arbejdet – og med dette webinar satte vi særligt fokus på håbet. Forfatter, ph.d. og leder af Klimaakademiet Anders Bodin introducerer filosofiske og håbefulde dimensioner af klimakampen.
Webinaret konfronterer både dommedagsprofetier og jubeloptimisme og peger frem mod et håb, som både rummer udfordringer og muligheder, der kan inspirere vores arbejde med cirkulær økonomi og grøn omstilling.
Cirkulær økonomi på tværs
Genbrugsfællesskaber, et skatkammer af rester og cirkulering af brugte møbler på tværs af kommunens forvaltninger og afdelinger. Winie Evers, phD og leder af Plan & Cirkulær Økonomi i Kolding Kommune, fortæller, hvordan man kan bruge designledelse i arbejdet med forebyggelse af affald. I Kolding Kommune bliver 73 procent af affaldet genanvendt, mens kun 1 procent bliver genbrugt. Kommunen vil genbruge mere — og helt forebygge affaldet. Det sker blandt andet gennem tre initiativer med vidt forskellige målgrupper.
Hør om studerende, der istandsætter aflagte møbler, virksomheder, der donerer ting, de ikke selv skal bruge, så foreninger og andre kan få glæde af dem, og om hvordan kommunens egne genbrugte møbler er integreret i indkøbssystemet.
Winie Evers deler også sine erfaringer fra Odense Renovation, hvor et samarbejde med iværksættere viste, at jeans og gamle uniformer skaber god akustik og sikrede virksomheden en pris og en hilsen fra klimaminister Dan Jørgensen.
Mød Thomas Christensen, madspildskoordinator i Københavns Kommune
Hvordan bekæmper man madspild i Danmarks største kommune? Thomas Christensen er madspildskoordinator i Københavns Kommune og til dette webinar fortæller han om indsatsen for at reducere madspildet i kommunens omkring 1000 køkkener.
Køkkenerne — der tæller alt fra madkundskabskøkkenerne i skolerne til to store centralkøkkener, der leverer mad til skoler og plejehjem — producerer hver dag cirka 70.000 måltider. Hør om konkrete initiativer, målsætninger og hvordan man følger op på målene.
Vejledning plastvalg med cirkulær tilgang — mindre forbrug og mindre affald
Aarhus Kommune, Kredsløb A/S og Plastindustrien har sammen udviklet en guide til alle, der efterspørger plast. Guiden er en simpel hjælp til at træffe det rigtige, klimavenlige valg i forbindelse med efterspørgsel af produkter eller emballage, der indeholder plast. Og kan også sætte gang i overvejelser, der er gode at have, når vi sammen skal reducere vores forbrug og affald.
Guiden er et opslagsværktøj, hvor du kan se:
I dette webinar giver Mette Egerup Rich, projektleder i Aarhus Kommune, Tom Ellegaard, udviklingsingeniør hos Kredsløb A/S og Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien en introduktion til vejledningen.