Gate 21
  • Sådan arbejder vi
    • Metoder
    • Fokusområder
  • Partnerskabet
    • Partnerskabet i Gate 21
    • Partnere og medlemmer
    • Bestyrelse
  • Projekter
    • Energi
    • Mobilitet
    • Cirkulær omstilling
    • Bygninger
    • Data
    • Klimaplaner
    • Arealer
    • Trafikstøj
  • Viden og Værktøjer
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Kontakt
    • Medarbejdere
    • Job
    • Presse
    • Kontakt og find vej

Cleantech TIPP

By fie.niebuhr@gate21.dk on 1. februar 2019
/Gennemførte projekter/Cleantech TIPP

Cleantech TIPP

Cleantech TIPP vil fremme udviklingen af innovative løsninger ved at øge matchet imellem intelligent offentlig efterspørgsel og markedets udbud af løsninger.

  • Cleantech TIPP
  • Metode
  • Caseportrætter
  • Værktøjer
  • Videoer

Cleantech TIPP

Cleantech TIPP

Projektet vil udfordre kommunerne til at bruge indkøbsprocessen og offentlige og private samarbejder, som et strategisk redskab der kan støtte op en kommunes samlede udviklingsstrategi. Projektet skal stimulere innovationsprocesser, og konkret styrke indkøb som matcher kommunernes visioner om nye grønne løsninger, samtidig med at det forbedrer virksomheders muligheder for udvikling og afsætning af nye grønne løsninger.

På den måde kobler Cleantech TIPP 3 kommunale dagsordener:

1.    Grøn omstilling (Klima- og ressource målsætninger i kommuner) Der er et stort behov for at skabe nye innovative grønne løsninger inden for en række komplekse områder, hvor kommunerne ikke kan løfte opgaven alene.

2.    Intelligent offentlig efterspørgsel De komplekse områder står kommuner over for at skulle finde løsninger til, og på sigt købe ind til. De er nært forstående, og tidsmæssigt interessante for private aktører at følge og tage del i.

3.    Erhvervsfremme (efterspørgselsdrevet innovation) Der er behov for at yde støtte til virksomheder, som ultimativt skal sikre de nye grønne løsninger på markedet.

Innovation igennem udbud er per definition usikkert, men vi arbejder for at bringe usikkerhedsmomenter ned gennem struktur, dokumentation og kendskab til juridiske faldgrupper.

I projektet fokuserer vi på, at identificere drivkræfter og barrierer for at kommuner kan drive dialog og samarbejde med markedet inden et udbud. Det skal sikre fremkomsten af nye løsninger.

Projektets faser

Cleantech TIPP folder udbudsloven ud på dansk og svensk side og fører ni cases igennem en proces med at:

  • Målrette dialogen med markedet
  • Igangsætte offentlig-private innovationssamarbejder
  • Teste nye løsningsforslag (evt. igennem demonstration og afprøvning i kommuner)
Partnere

Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Høje-Taastrup Kommune, Allerød Kommune, Albertslund Kommune, Malmö stad, Helsingborg stad, Öresundskraft, NSR AB, BOFA, Sysav Utveckling, Sustainable Business Hub, Dansk SymbioseCenter, Hållbar Utveckling Skåne, Länsstyrelsen Skåne,  Aalborg Universitet, Lunds Universitet, Processio og Concito.

Finansiering

Cleantech TIPP har et totalt budget på 4,1 millioner Euros. 50 procent af projektets budget finansieres gennem EU’s grænseregionale Interreg program; Øresund-Kattegat-Skagerrak (Interreg ØKS). ØKS-programmet yder støtte til fælles skandinaviske projekter, som forbedrer samfund i innovation, grøn økonomi, transport og beskæftigelse.

Kontakt

Projektleder

Camilla Raagaard Ernst
camilla.raagaard.ernst@gate21.dk

Varighed

Marts 2016 – februar 2019

Metode

Metode

Projektet vil udfordre kommunerne til at bruge indkøbsprocessen og offentlige-private samarbejder som strategiske redskaber, der kan støtte op om kommunernes udviklingsstrategier. Det skal hjælpe kommunerne til at nå deres målsætninger på klima- og energiområdet.

Det er nyt for mange kommuner og organisationer at tilgå en udbudsproces mere innovativt. Samtidig er der i praksis forskel på dansk og svensk fortolkning af EU’s udbudsdirektiv, hvilket skaber udfordringer med at arbejde grænseregionalt.

Målet er, at hele indkøbsprocessen bliver omdannet til at kunne indeholde en innovationsproces, som er et udgangspunkt for, at der kan ske en udvikling af nye løsninger på markedet.

Forventede resultater

Cleantech TIPP vil skabe erfaringer med at drive en målrettet innovationsproces mellem offentlige og private parter, hvor der samarbejdes om opgaveløsningen. Der bliver udviklet nye værktøjer igennem hele processen baseret på fælles erfaringer. På den måde bidrager casene til en større indsigt i drivkræfter og barrierer, som gør sig gældende for denne type af innovationssamarbejder.

De selvstændige OPI-projekter skal samtidig udvikles og evalueres med øje for kommercialisering og skalering for at sikre, at løsningerne er konkurrencedygtige. Test og demonstration kan være en måde at gøre det på. Casene skal afgøre hvilke tests, der skal opstilles for at bekræfte potentialet for skalering og kommercialisering, og hvorvidt løsningen er rentabel.

Caseportrætter

Behovsanpassad Avfallstömning i Nordvästra Skåne

Det kommunala avfallsbolaget NSR (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) avsöker ”ondemand” lösningar för framtidens digitaliserade avfallssektor.

Læs caseportrættet her

Bornholm kobler innovation og udbud

Hvordan håndteres affald i et relativt lille ø-samfund som Bornholm? Kan det forsvares, at fraktioner som plast, metal og organisk affald behandles på øen, eller skal det kildesorterede affald transporteres væk med færgen? Hvordan udbyder vi fremtidens moderne affaldsindsamling og -håndtering samtidig med at vi løbende sikrer innovation?

Læs caseportrættet her

Vems roll är det att lösa ett systemfel som matsvinn?

Malmö stad har undersökt hur kommuner kan stimulera fram en lösning. Det växande samhällsproblemet med matsvinn ligger till stor del hos den privata sektorn, men trots det kan offentliga aktörer ta en aktiv roll i utvecklingen av hållbara lösningar, genom skapandet av en efterfrågan om minskat matsvinn, som katalysator.

Læs caseportrættet her

Bryd din innovationsproces ned

Høje-Taastrup Kommune har en ambition om at mindske brugen af nye materialer, når de bygger nyt. De vil være bedre til at genanvende byggematerialer. Kommunen har både nedrivnings- og byggeprojekter planlagt, så der er både byggematerialer at hente og nybyggeri, de kan bruges i. Men det kræver nytænkning af kommunens processer.

Læs caseportrættet her

Innovationspartnerskaber er katalysator til udvikling

Samarbejdet mellem private firmaer og Frederiksberg Kommune har resulteret i helt nye, innovative løsninger, der mindsker risikoen for oversvømmelser i byen. På 1 ½ år er de gået fra de første markedsdialoger, til udvikling, test, implementering og ikke mindst indvielse.

Læs caseportrættet her

Gør offentlige indkøb innovative

I Danmark køber det offentlige ind for 310 milliarder kroner om året, og de penge kan bruges langt mere innovativt, til gavn for kommunernes bæredygtighedsmål.

Læs artiklen her

Værktøjer

Værktøjer

Her på siden kan du finde de mange værktøjer, som er udviklet i Cleantech TIPP. Du kan blandt andet finde cases, guides og skabeloner, der kan hjælpe dig igang med OPI.

Innovation on Demand

32 sider med artikler og cases om innovation og offentlig-private partnerskaber

Læs magasinet her

Innovation i klimatilpasningen

Innovation er vigtig for klimatilpasningsindsatsen. Den skal sætte os i stand til at møde en klimafremtid, som er markant forskellig fra det, som det moderne menneske hidtil har oplevet. I vores del af verden vil der komme mere vand fra alle sider, mere varme og kraftigere vinde. Der hersker stor usikkerhed om omfanget af disse ændringer på lang sigt, men større risici og øget sårbarhed er vilkår, der skal håndteres.

Læs temabriefet her

Grøn vækst og symbioser

Det gode spørgsmål er: Når symbioser åbner for så markante gevinster, hvorfor er Danmark ikke allerede spækket med symbioser? Og dernæst: Hvordan kan vi lære af Kalundborg og andre og skabe langt flere symbioser, hvor virksomheder går sammen om at bruge hinandens overskydende ressourcer?

Læs temabriefet her

Markedsdialog styrker den grønne omstilling

Få inspiration til hvordan du kan bruge markedsdialog som metode til at skabe overblik over eksisterende løsninger og sammenhæng mellem dine udviklingsopgaver og jeres offentlige indkøb.

Læs publikationen her

Innovationspartnerskaber

Gode råd og erfaringer med gennemførelse af innovative udviklingspartnerskaber i forbindelse med udbud

Læs publikationen her

Virksomhedernes erfaringer og perspektiv

Erfaringer og perspektiv på OPI-samarbejder fra de virksomheder, der har deltaget i Cleantech TIPP

Læs publikationen her

OPI-håndbog - dansk

Denne håndbog er til offentlig myndigheder, som har valgt eller overvejer at igangsætte et offentlig-privat innovationssamarbejde (OPI) sammen med private virksomheder og/eller vidensinstitutioner.

Læs håndbogen her

Videoer

Videoer

Cleantech TIPP har lavet en række videoer omkring arbejdet med OPI.

Her kan du finde inspiration og erfaringer fra cases, gode argumenter og helt konkrete juridiske svar og guidelines.

Innovation i udbud

Lene Stolpe Meyer, projektleder, Frederiksberg Kommune

Våga, testa, göra

Christina Zoric Persson, samhällsstrateg, Helsingborg Stad

Greater Copenhagen Mission Innovation

Perspektiv: Det offentlige som lead på innovation?

Renée Mohlkert, Seniorrådgivare och avdelningschef i Helsingborgs stad
Frank E. Andersen, kommunaldirektør, Slagelse Kommune
Tom Heron, direktør for miljø, energi, vand og informatik, Niras

Game changer: Offentlige udbud, den oversete muskel?

Marianne Larsson, chef for Nya branscher och innovation, Innovation Skåne
Jakob Scharff, branchedirektør, Dans Industri
Martin Manthorpe, direktør for Strategi, Forretningsudvikling og Public Affairs, NCC

Inspiration fra en iværksætter

Matias Møl Dalsgaard, CEO og Co-Founder, GoMore

Perspektiv: En livline til fremtiden?

Connie Hedegaard, formand for CONCITO
Steen Christiansen, formand for Gate 21 og borgmester i Albertslund Kommune

Action: Nye muligheder i praksis

Søren Hilbert, advokat og partner, Lundgrens
Niklas Tideklev, seniorkonsult och delägare, Dialogmakarna

Move: Hvem skaber forandringerne hvordan?

Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune
Maria Pagel Fray
, miljø- og klimarådgiver i Københavns Kommune

Juridiske rammer for OPI

Modellen for udbudsfri OPI
Søren Hilbert, advokat og partner i Lundgrens

CASE: En virksomheds erfaringer med et udbudsfrit OPI

Hvad fik vi som virksomhed ud af at deltage og hvordan skabes det gode samarbejde?
Massimo Forti, administrerende direktør i Ragn-Sells Danmark A/S

How to: Hvordan gennemfører man udbudsfri OPI i praksis?

Rikke Bastholm Clausen, indehaver af INNOBA

Hvorfor er OPI en god idé – også i Sverige?

Ulf Djurberg, advokat, Setterwalls

OPI styrker erhvervslivet – hør hvordan

Rikke Bastholm Clausen, indehaver af INNOBA

Første skridt for offentlige organisationer – sådan får du mere innovation

Rikke Bastholm Clausen, indehaver af INNOBA

Share
ForrigeBæredygtig Produktion 3.0
NæsteLighting Metropolis
  • Gate21 Logo
    • Om Gate 21
    • Nyheder
    • Presse
    • Kontakt
    • Job
    • Privatlivs- og cookiepolitik
    • Whistleblowerordning
  • Tilmeld dig Gate 21’s nyhedsbrev

    Bliv inspireret til konkret klimahandling inden for energi, mobilitet, cirkulær omstilling, bygninger, data, arealer, trafikstøj og klimaplaner.

    Tilmeld dig her

  • Gate 21 – Liljens Kvarter 2 – DK-2620 Albertslund
  • CVR: 32 11 28 46
  • Telefon: 3111 4040
  • gate21@gate21.dk
© 2025 Gate 21
  • Sådan arbejder vi
    • Metoder
    • Fokusområder
  • Partnerskabet
    • Partnerskabet i Gate 21
    • Partnere og medlemmer
    • Bestyrelse
  • Projekter
    • Energi
    • Mobilitet
    • Cirkulær omstilling
    • Bygninger
    • Data
    • Klimaplaner
    • Arealer
    • Trafikstøj
  • Viden og Værktøjer
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Kontakt
    • Medarbejdere
    • Job
    • Presse
    • Kontakt og find vej