Fællesskabet for Dynamiske Data er primus motor inden for kommunernes og regionernes anvendelse af data i den grønne omstilling og de store velfærdsudfordringer.
Netværket løfter i flok og styrker kommunernes og regionernes opgaveløsning ved at indsamle og anvende dynamiske data.
Fællesskabet for Dynamiske Data’s netværk bidrager til den grønne dagsorden
Fællesskabet for Dynamiske Data sikrer, at data skaber værdi for kommuner og regioner i den grønne omstilling og i de store velfærdsudfordringer.
Netværket udvikler, afprøver og skalerer databaserede løsninger som svar på fælles kommunale og regionale grønne udfordringer – eksempelvis indenfor mobilitet, offentlige bygninger, vand og drift.
Sammen løfter netværket i flok og styrker hinandens viden om data, opgaveløsning, kompetencer og beslutningskraft.
Området er komplekst – og derfor er der fordele ved at gå sammen om arbejdet. Geografisk dækker Fællesskabet Region Sjælland og Region Hovedstaden.
Netværket blev skabt januar 2021 efter indstilling fra tre styregrupper i projekterne Den Regionale Datahub, Sikker og Anvendt Data (SAnD) og Smart City Cybersecurity Lab (SCL). Målet var, at de erfaringer og viden, der var skabt, blev videreført på en ny og projektuafhængig måde.
Fællesskabet sætter fokus på
Med afsæt i konkrete problemstillinger i kommuner og regioner arbejder netværket med at udvikle og afprøve løsninger ved brug af dynamiske data. Der er fokus på løsninger, der understøtter kommunernes og regionernes grønne omstilling i land- og bykommuner. Løsninger som med fordel kan skaleres, så flere kommuner får gavn af dem.
Der er i 2024 igangsat tre cases:
Mobilitet – hvordan kan vi monitorere cykeltrafikken? Der mangler valide data om cykeltrafikken – eksempelvis, hvor mange kører på cykelstierne? Og er der sket en stigning eller et fald? Data kan give et godt beslutningsgrundlag, når eksempelvis nye cykelstrækninger skal planlægges.
Offentlige bygninger – hvordan kan vi bedre benytte vores offentlige bygninger? Der mangler data om brugen af vores offentlige bygninger – eksempelvis, hvor mange der bruger et specifikt område af en bygning. Med data på brugen kan vi udnytte bygningerne klogt.
Klima/vand – hvordan kan vi via data blive klogere på grundvandsstigninger? Der er brug for at monitorere grundvandsspejlet på baggrund af de seneste års store nedbørsmængder. Det kan give kommunerne bedre tid til at varsle borgerne.
Der har tidligere været arbejdet med blandt andet følgende cases:
Vejens vejrforhold, tilstand og udstyr. Vejtemperaturen måles, så glatførebekæmpelsen kan blive mere præcis, unødvendig saltning kan undgås og dermed mindske miljøbelastningen.
Cykelmonitorering. Monitorering af adfærden på cykelstier primært i forhold til cykeltyper og hastighed.
Fælles digital infrastruktur
Fællesskabet arbejder også med at modne kommunerne til arbejdet med IoT. Det understøttes blandt andet med en fælles digital infrastruktur (OS2iot). Her får medlemskommuner rådgivning og en fælles driftsaftale, når de implementerer OS2iot-platformen.
Herudover indgår Fællesskabet fælles indkøbsaftaler om anskaffelse af sensorer og lignende, hvor der kan opnås stordriftsfordele.
Temagrupper
Vi nedsætter også temagrupper om specifikke problemstillinger som blandt andet 3D og digital infrastruktur, samt hvordan man kan give kommunerne et kompetenceløft ved brug af nye teknologier.
Fællesskabet bestræber sig også på at deltage i og bidrage til udviklingen på området på regionalt og nationalt niveau.
Fællesskabets arbejdsopgaver
Test-forsøg med dynamiske data – med fokus på grøn omstilling eksempelvis inden for klimasikring, byplanlægning, mobilitet, bygningsdrift, energiforbrug, affaldssortering, genanvendelse og driftsoptimering.
Skalering af løsninger – så der kan gås fra test til drift.
Implementering af digital infrastruktur – der understøtter nye datakilder og integrationen i organisationerne, eksempelvis med platforme (Chirp stack, OS2IoT-server med flere), tilpasning af sensorer og fælles indkøbsaftaler på hardware).
Vidensdeling – eksempelvis gennem netværksmøder og kurser, en IoTWiki med casebeskrivelser og gennem DOLL Living Lab, hvor en lang række virksomheder fremviser IoT-løsninger.
Sikkerhed og privacy – der skal tænkes ind, når der arbejdes med dynamiske datakilder.
Standarder – der hjælper med at dele data på tværs.
Værktøjer – der hjælper til at samarbejde på tværs af kommuner, eksempelvis LoRaWan Radioplanlægningsværktøj
Fællesskabet for Dynamiske Data er primus motor inden for kommunernes og regionernes anvendelse af data i den grønne omstilling og de store velfærdsudfordringer.
Mission
Fællesskabet for Dynamiske Data løfter i flok og styrker kommunernes og regionernes opgaveløsning ved indsamling og anvendelse af dynamiske data.
I et Synspunkt i Ingeniørens Building Tech medie skriver Gate 21s seniorprojektledere Bjørn Henrichsen og Lise Søderberg, om hvordan vi kan bruge data til at løfte klimamålsætninger for ejendomsområdet, april 2024.
FORCE Technology har lavet en podcast-serie om Digitalisering og Grønne Teknologier i 2024.
I det 2. afsnit af 5 afsnit i alt interviewes Lise Søderberg fra Fællesskabet for Dynamiske Data om IoT i bæredygtighedsinitiativer, februar 2024.
Smart City Cybersecurity Labs har udgivet en håndbog i smart city sikkerhed, som er et dialogværktøj til kommuner og virksomheder. Udgivelsen er finansieret af Region Hovedstaden.
Af Morten Koed Rasmussen // Nyt samarbejde mellem Fællesskabet for Dynamiske Data, INSTALL og GovTech Midtjylland skal hjælpe hjælpe kommuner med at udrulle digital infrastruktur, ...
Af Christian Helring Andersen Greisik, GIS- og dataspecialist, // I en verden, der er mere forbundet end nogensinde før, står vi over for udfordringer, der kræver samarbejde på tvæ...
Af Jens Emil Syrach Brehmer og Bjørn Hallberg Nielsen // På toppen af Høje-Taastrups nye rådhus – højt oppe over 9. sal – gemmer sig to uanselige hvide plastik kasser på størrelse ...
Af Birger Andersen, professor // Vi indsamler flere og flere data med IoT i vores stræben efter bæredygtige løsninger og effektivisering af drift. Hvor er det bedst at opbevare dis...
Af Oskar Mule, GIS- og datakonsulent // Når nu man som kommune er klar til at tage skridtet videre, så skal man have styr på hele IoT-datainfrastrukturen. Så data kan bringes fra s...
Af Ole Dittmer Andersen, leder af TM Data // Mange spændende initiativer er sat i gang under Fællesskabet for Dynamiske Data. Fælles for dem er, at de peger hen mod, at vi bliver m...
Af Bjørn Hallberg Nielsen, mobilitetsplanlægger // Vi er mange der er stødt på data-evangelisterne, som priser det hellige data som guld for enden af regnbuen. En teknologi-optimis...
Af Morten Winge, kommunaldirektør // Den 6. september var der indvielse af INSTALL – kommunernes nye one-stop-shop for IoT. INSTALL – og nogle af de projekter, som kommer lige i hæ...
Af Kristine Klæbel, Direktør for By, Kultur, Miljø & Beskæftigelse // Byudviklingen buldrer frem i de danske kommuner. I store dele af landet dukker der nye villakvarterer, børneha...
Af Marie Gottlieb Danneskiold-Samsøe, IT- og digitaliseringschef // Kalder alle klima-ninjaer! Vi er på jagt efter de gode klimaprojekter, som kan gennemføres i en kommune – altså ...
Af Danny Morck Jensen, GIS, IoT og Data // IoT i kommunerne. Vi vil have det ind i biksen. Og det skal stå klar i morgen. Vi kræver også høj kvalitet fra sensor til endeligt dataou...
INSTALL er et nyt fælleskommunalt IoT-varehus, der er sat i verdenen for at gøre IoT let for kommuner, uanset om kommunen har stor eller ingen erfaring med at arbejde med sensorer og værdien, de kan tilføre. INSTALL er altså kommunernes genvej til IoT.
Vores mål er, at det skal være lettere for kommuner at anvende, omsætte og formidle sensordata, så forvaltningerne hurtigt kan høste værdien af dataene. Derfor tilbyder vi i INSTALL rådgivning, udlån og opsætning af sensorer og IoT-lånekasser, der kan sættes til med det samme, så kommuner hurtigt og omkostningsfrit kan komme i gang med at prøve teknologien af.
INSTALL blev lanceret i september 2022 og tilbyder i første omgang:
udlån af sensorer til fire udvalgte brugssituationer og
click & collect service.
Brugssituationerne vil i takt med efterspørgslen udvides, så INSTALL altid er det naturlige sted at starte, når en kommune skal i gang med et nyt IoT-projekt. For mere information kan du læse vores folder om lånepakker eller se vores præsentation nedenfor.
INSTALL er for kommuner, der er medlem af Fællesskabet for Dynamiske Data.
IoT-løsninger der tilbydes i INSTALL
Indeklima og energioptimering
Køleskabe og egenkontrol
Lokalebrug og kloge kvadratmeter
Monitorér vandstand og vandløb
People Counter: Præcise og retningsbaserede tællinger
Registrer brug af kontorpladser og aktivitet med EMS Desk
1. Indeklima og energioptimering
Få bedre indsigt i, hvordan indlæringsforholdene kan forbedres, når du får oplysning om temperatur, CO2, luftfugtighed m.v. i lokalet, og se hvordan I kan spare energi i de kommunale bygninger.
Vær bedre forberedt på oversvømmelser og forhøjet vandstande i jeres vandløb ved hjælp af sensorer og indrapporterér til DMP. Data kan bruges til at varsle borgere og jordejere om oversvømmelser.
Se en business case fra Høje Taastrup Kommune med de forventede omkostninger og gevinster ved vandsensorer her.
5. People Counter: Præcise og retningsbaserede tællinger
Få præcise og retningsbaserede tællinger på brugen af indgange, passager og rum m.fl. People Counter er et sæt bestående af 2 enheder – en sender og en modtager.
6. Registrer brug af kontorpladser og aktivitet med EMS Desk
Opnå optimal anvendelse af bygningen med en EMS Desk. En sensor, der er lidt større end et AA batteri og ideel til montering under skriveborde og mindre indgangspartier.
Styregruppen for Fællesskabet for Dynamiske Data har i 2024 besluttet, at ydelser, der gavner alle medlemmer, skal være gratis, da de er indeholdt i medlemskabet.
Ydelser der kun gavner den enkelte kommune, skal betales af kommunen eller regionen som en fast timepris på 600 kroner.
Ved hjælp af servicekataloget kan du få et overblik over Fællesskabet for Dynamiske Datas services og bestille via formularen nedenfor. Når du har udfyldt formularen, skal den sendes til danny.morck@gate21.dk.
INSTALL er for medlemmerne af Fællesskabet for Dynamiske Data. Er din kommune endnu ikke medlem af Fællesskabet, kan du kontakte Fællesskabets sekretariat.
2. Skal man afhente lånekassen personligt?
Nej – lånekassen kan sendes for modtagerens regning. I skal dog forinden have underskrevet en låneseddel.
3. Hvor længe kan man afprøve en lånekasse?
Låneperioden er sat til tre måneder. Ønsker man at fortsætte med den pågældende løsning, skal man købe sensorerne.
4. Kan man ønske andre former for lånekasser?
Ja, vi modtager meget gerne forslag til andre lånekasser. Vi vil dog sikre, at der dels er et generelt behov for den pågældende lånekasse og dels, at der findes sensorer, der kvalitativt kan honorere behovet.
5. Kan man booke en lånekasse?
Ja, den funktion vil komme i løbet af 2024.
6. Kan jeg få hjælp, hvis noget med lånekassen driller?
Sammen med lånekassen vil der være en installationsvejledning samt hjælp til at forstå de data, sensoren genererer. Sensoren er derudover konfigureret, så den gerne skal være plug & play klar. Opstår der problemer, kan man altid få hjælp ved at kontakte vores supportteam.
7. Hvordan adskiller click & collect sig fra lånekasser?
Click & collect er ikke afgrænset til lånekassernes sensorer. Click & collect er for de kommuner, der vil anskaffe – og ikke kun låne i en tidsbegrænset periode.
Idéen med click & collect er, at kommunen kan bestille eller selv købe x-antal sensorer, som INSTALL da mod beregning konfigurerer, så de er plug & play klar, når kommunen skal sætte dem op.
En del af Fællesskabet for Dynamiske Data
INSTALL er udviklet af Fællesskabet for Dynamiske Data, som består af 20 kommuner, Region Hovedstaden, Region Sjælland samt DTU.
INSTALL-løsningerne er forbeholdt kommuner, der er medlemmer af Fællesskabet for Dynamiske Data.
I et nyt projekt vil Gate 21 anvende avancerede sensorer og dataanalyse til at forstå forureningens påvirkning på sundhed, særligt blandt sårbare grupper som gravide og socialt uds...
Vandspild kan være både svært at opdage og en stor økonomisk byrde for kommunerne, men med hjælp fra datadrevne indsigter kan problemerne opdages hurtigt og billigt. Dette er kerne...
Flere danske kommuner er godt i gang med at udnytte digitaliseringens potentiale i den grønne omstilling. Men hvordan sikrer man, at smarte IoT-løsninger kan skaleres hurtigt og ef...
Vi har testet et innovativt værktøj, udviklet af Mark og Denise Barnes-Ricketts fra Zealand Academy, som understøtter bedre beslutningstagning ved at samle og dele viden i fællessk...
Kunstig intelligens arbejder allerede hårdt for den grønne omstilling gennem forskellige løsninger, men en af de mere kreative løsninger undersøges nu af Høje Taastrup i samarbejde...
Tre taskforces bliver til én, når projektet InnoTech - TaskForce skal hjælpe kommuner og regioner med udvikling af teknologiske løsninger, som er både grønne og robuste.
Fællesskabet for Dynamiske Data
Fællesskabet for Dynamiske Data
Fællesskabet for Dynamiske Data er primus motor inden for kommunernes og regionernes anvendelse af data i den grønne omstilling og de store velfærdsudfordringer.
Netværket løfter i flok og styrker kommunernes og regionernes opgaveløsning ved at indsamle og anvende dynamiske data.
Fællesskabet for Dynamiske Data
Fællesskabet for Dynamiske Data’s netværk bidrager til den grønne dagsorden
Fællesskabet for Dynamiske Data sikrer, at data skaber værdi for kommuner og regioner i den grønne omstilling og i de store velfærdsudfordringer.
Netværket udvikler, afprøver og skalerer databaserede løsninger som svar på fælles kommunale og regionale grønne udfordringer – eksempelvis indenfor mobilitet, offentlige bygninger, vand og drift.
Sammen løfter netværket i flok og styrker hinandens viden om data, opgaveløsning, kompetencer og beslutningskraft.
Området er komplekst – og derfor er der fordele ved at gå sammen om arbejdet. Geografisk dækker Fællesskabet Region Sjælland og Region Hovedstaden.
Netværket blev skabt januar 2021 efter indstilling fra tre styregrupper i projekterne Den Regionale Datahub, Sikker og Anvendt Data (SAnD) og Smart City Cybersecurity Lab (SCL). Målet var, at de erfaringer og viden, der var skabt, blev videreført på en ny og projektuafhængig måde.
Fællesskabet sætter fokus på
Med afsæt i konkrete problemstillinger i kommuner og regioner arbejder netværket med at udvikle og afprøve løsninger ved brug af dynamiske data. Der er fokus på løsninger, der understøtter kommunernes og regionernes grønne omstilling i land- og bykommuner. Løsninger som med fordel kan skaleres, så flere kommuner får gavn af dem.
Der er i 2024 igangsat tre cases:
Der har tidligere været arbejdet med blandt andet følgende cases:
Fælles digital infrastruktur
Fællesskabet arbejder også med at modne kommunerne til arbejdet med IoT. Det understøttes blandt andet med en fælles digital infrastruktur (OS2iot). Her får medlemskommuner rådgivning og en fælles driftsaftale, når de implementerer OS2iot-platformen.
Herudover indgår Fællesskabet fælles indkøbsaftaler om anskaffelse af sensorer og lignende, hvor der kan opnås stordriftsfordele.
Temagrupper
Vi nedsætter også temagrupper om specifikke problemstillinger som blandt andet 3D og digital infrastruktur, samt hvordan man kan give kommunerne et kompetenceløft ved brug af nye teknologier.
Fællesskabet bestræber sig også på at deltage i og bidrage til udviklingen på området på regionalt og nationalt niveau.
Fællesskabets arbejdsopgaver
Vær med i Fællesskabet for Dynamiske Data
Kontakt
Chefkonsulent
Camilla Føns Mortensen
cfa@gate21.dk
Seniorprojektleder
Morten K. Rasmussen
morten.koed.rasmussen@gate21.dk
Vision
Fællesskabet for Dynamiske Data er primus motor inden for kommunernes og regionernes anvendelse af data i den grønne omstilling og de store velfærdsudfordringer.
Mission
Fællesskabet for Dynamiske Data løfter i flok og styrker kommunernes og regionernes opgaveløsning ved indsamling og anvendelse af dynamiske data.
Medlemmer
Hvem er med i Fællesskabet for Dynamiske Data?
I dag består netværket af 21 kommuner, Region Hovedstaden, Region Sjælland, DTU Compute og DTU Engineering Technology.
Kommunerne i fællesskabet er:
Vær med i Fællesskabet for Dynamiske Data
Styregruppe
Marie Gottlieb Danneskiold-Samsøe, styregruppeformand
IT & Digitaliseringschef, Vallensbæk Kommune
Kristine Klæbel
Direktør for By, Kultur, Miljø & Beskæftigelse, Albertslund Kommune
Lars Christensen
Centerchef Teknik- & Miljøcentret, Høje-Taastrup Kommune
Ole Dittmer Andersen
Leder af TM Data, Guldborgsund Kommune
Kim Weber
Chef for Sekretariatet, Digitalisering og Data, Teknik & Miljø, Frederiksberg Kommune
Sofus Rex
Direktør, Gate 21
Martin Kaufmann,
Projektleder, Albertslund Kommune
Suppleant:
Oskar Mule, Gladsaxe Kommune
Kontakt
Chefkonsulent
Camilla Føns Mortensen
cfa@gate21.dk
Seniorprojektleder
Morten K. Rasmussen
morten.koed.rasmussen@gate21.dk
Nyheder og viden
Find nyheder og viden fra Fællesskabet for Dynamiske Data
Brug de kommunale ejendomme som løftestang i klimaomstillingen
I et Synspunkt i Ingeniørens Building Tech medie skriver Gate 21s seniorprojektledere Bjørn Henrichsen og Lise Søderberg, om hvordan vi kan bruge data til at løfte klimamålsætninger for ejendomsområdet, april 2024.
Podcast: IoT til bæredygtighedsinitiativer
FORCE Technology har lavet en podcast-serie om Digitalisering og Grønne Teknologier i 2024.
I det 2. afsnit af 5 afsnit i alt interviewes Lise Søderberg fra Fællesskabet for Dynamiske Data om IoT i bæredygtighedsinitiativer, februar 2024.
Nyt ‘varehus’ skal gøre det nemt for kommuner at afprøve IOT
Artikel i magasinet Teknik og Miljø, oktober 2022.
Dynamiske data hjælper grøn omstilling i mål
Artikel i Magasinet KITA for Kommunernes IT- og digitaliseringsansvarlige, maj 2022
Bliv klogere på, hvad INSTALL kan tilbyde din kommune
Artikel på www.gate21.dk, oktober 2022
Fællesskab styrker innovationskraften
Artikel i magasinet Teknik og Miljø, oktober 2021
Nyt fællesskab vil styrke indsatsen med dynamiske data i kommunerne
Artikel i magasinet Teknik og Miljø, marts 2021
Vidensmail med cases juni 2023
Læs om:
Vidensmaill med cases marts 2023
Læs om:
Få nyhedsbrevet fra Fællesskabet for Dynamiske Data
Se tidligere nyhedsbreve
Juni 2024
Marts 2024
November 2023
September 2023
Juni 2023
Marts 2023
December 2022
September 2022
Juni 2022
Marts 2022
December 2021
Håndbog for Smart City sikkerhed
Smart City Cybersecurity Labs har udgivet en håndbog i smart city sikkerhed, som er et dialogværktøj til kommuner og virksomheder. Udgivelsen er finansieret af Region Hovedstaden.
Blog
Læs blogindlæg fra Fællesskabet for Dynamiske Data
Blogindlæg: Tre taskforces bliver til én
Af Morten Koed Rasmussen // Nyt samarbejde mellem Fællesskabet for Dynamiske Data, INSTALL og GovTech Midtjylland skal hjælpe hjælpe kommuner med at udrulle digital infrastruktur, ...
Blogindlæg: Dataens kraft – vejen til indsigt og forandring
Af Christian Helring Andersen Greisik, GIS- og dataspecialist, // I en verden, der er mere forbundet end nogensinde før, står vi over for udfordringer, der kræver samarbejde på tvæ...
Blogindlæg: Et åbent sensornetværk på tværs af hele kommunen
Af Jens Emil Syrach Brehmer og Bjørn Hallberg Nielsen // På toppen af Høje-Taastrups nye rådhus – højt oppe over 9. sal – gemmer sig to uanselige hvide plastik kasser på størrelse ...
Blogindlæg: Edge computing er en rigtig god idé
Af Birger Andersen, professor // Vi indsamler flere og flere data med IoT i vores stræben efter bæredygtige løsninger og effektivisering af drift. Hvor er det bedst at opbevare dis...
Blogindlæg: Vejen til god IoT-infrastruktur
Af Oskar Mule, GIS- og datakonsulent // Når nu man som kommune er klar til at tage skridtet videre, så skal man have styr på hele IoT-datainfrastrukturen. Så data kan bringes fra s...
Blogindlæg: Rejsen mod data-utopien går gennem standarder og fællesskaber
Af Ole Dittmer Andersen, leder af TM Data // Mange spændende initiativer er sat i gang under Fællesskabet for Dynamiske Data. Fælles for dem er, at de peger hen mod, at vi bliver m...
Blogindlæg: Utopien om det datadrevne samfund
Af Bjørn Hallberg Nielsen, mobilitetsplanlægger // Vi er mange der er stødt på data-evangelisterne, som priser det hellige data som guld for enden af regnbuen. En teknologi-optimis...
Blogindlæg: Drømmen om Chicago eller et månelandingsprojekt for danske kommuner
Af Morten Winge, kommunaldirektør // Den 6. september var der indvielse af INSTALL – kommunernes nye one-stop-shop for IoT. INSTALL – og nogle af de projekter, som kommer lige i hæ...
Blogindlæg: Data: Et vigtigt redskab for byudviklingen
Af Kristine Klæbel, Direktør for By, Kultur, Miljø & Beskæftigelse // Byudviklingen buldrer frem i de danske kommuner. I store dele af landet dukker der nye villakvarterer, børneha...
Blogindlæg: Kalder alle klima-ninjaer!
Af Marie Gottlieb Danneskiold-Samsøe, IT- og digitaliseringschef // Kalder alle klima-ninjaer! Vi er på jagt efter de gode klimaprojekter, som kan gennemføres i en kommune – altså ...
Blogindlæg: Kommunerne er ikke forberedte til IoT
Af Danny Morck Jensen, GIS, IoT og Data // IoT i kommunerne. Vi vil have det ind i biksen. Og det skal stå klar i morgen. Vi kræver også høj kvalitet fra sensor til endeligt dataou...
INSTALL
INSTALL – kommunernes genvej til IoT
INSTALL er et nyt fælleskommunalt IoT-varehus, der er sat i verdenen for at gøre IoT let for kommuner, uanset om kommunen har stor eller ingen erfaring med at arbejde med sensorer og værdien, de kan tilføre. INSTALL er altså kommunernes genvej til IoT.
Vores mål er, at det skal være lettere for kommuner at anvende, omsætte og formidle sensordata, så forvaltningerne hurtigt kan høste værdien af dataene. Derfor tilbyder vi i INSTALL rådgivning, udlån og opsætning af sensorer og IoT-lånekasser, der kan sættes til med det samme, så kommuner hurtigt og omkostningsfrit kan komme i gang med at prøve teknologien af.
INSTALL blev lanceret i september 2022 og tilbyder i første omgang:
Brugssituationerne vil i takt med efterspørgslen udvides, så INSTALL altid er det naturlige sted at starte, når en kommune skal i gang med et nyt IoT-projekt. For mere information kan du læse vores folder om lånepakker eller se vores præsentation nedenfor.
INSTALL er for kommuner, der er medlem af Fællesskabet for Dynamiske Data.
IoT-løsninger der tilbydes i INSTALL
1. Indeklima og energioptimering
Få bedre indsigt i, hvordan indlæringsforholdene kan forbedres, når du får oplysning om temperatur, CO2, luftfugtighed m.v. i lokalet, og se hvordan I kan spare energi i de kommunale bygninger.
2. Køleskabe og egenkontrol
Få overblik over temperaturen i kommunale køleskabe, spar tid på egenkontrollen og minimere spild af for eksempel medicin og fødevarer ved nedbrud.
Se en business case med de forventede omkostninger og gevinster ved køleskabssensorer her.
Se film om egenkontrol af temperatur i køleskabe med INSTALL her:
3. Lokalebrug og kloge kvadratmeter
Få bedre indblik i, hvor meget og hvornår jeres mødelokaler og andre bygninger anvendes. Brug data i dialogen med for eksempel de lokale foreninger.
4. Monitorér vandstand og vandløb
Vær bedre forberedt på oversvømmelser og forhøjet vandstande i jeres vandløb ved hjælp af sensorer og indrapporterér til DMP. Data kan bruges til at varsle borgere og jordejere om oversvømmelser.
Se en business case fra Høje Taastrup Kommune med de forventede omkostninger og gevinster ved vandsensorer her.
5. People Counter: Præcise og retningsbaserede tællinger
Få præcise og retningsbaserede tællinger på brugen af indgange, passager og rum m.fl. People Counter er et sæt bestående af 2 enheder – en sender og en modtager.
6. Registrer brug af kontorpladser og aktivitet med EMS Desk
Opnå optimal anvendelse af bygningen med en EMS Desk. En sensor, der er lidt større end et AA batteri og ideel til montering under skriveborde og mindre indgangspartier.
Fællesskabet for Dynamiske Datas Servicekatalog
Styregruppen for Fællesskabet for Dynamiske Data har i 2024 besluttet, at ydelser, der gavner alle medlemmer, skal være gratis, da de er indeholdt i medlemskabet.
Ydelser der kun gavner den enkelte kommune, skal betales af kommunen eller regionen som en fast timepris på 600 kroner.
Ved hjælp af servicekataloget kan du få et overblik over Fællesskabet for Dynamiske Datas services og bestille via formularen nedenfor. Når du har udfyldt formularen, skal den sendes til danny.morck@gate21.dk.
Ofte stillede spørgsmål om lånekasser
Find svar på de fleste spørgsmål her:
1. Kan alle kommuner benytte INSTALL?
INSTALL er for medlemmerne af Fællesskabet for Dynamiske Data. Er din kommune endnu ikke medlem af Fællesskabet, kan du kontakte Fællesskabets sekretariat.
2. Skal man afhente lånekassen personligt?
Nej – lånekassen kan sendes for modtagerens regning. I skal dog forinden have underskrevet en låneseddel.
3. Hvor længe kan man afprøve en lånekasse?
Låneperioden er sat til tre måneder. Ønsker man at fortsætte med den pågældende løsning, skal man købe sensorerne.
4. Kan man ønske andre former for lånekasser?
Ja, vi modtager meget gerne forslag til andre lånekasser. Vi vil dog sikre, at der dels er et generelt behov for den pågældende lånekasse og dels, at der findes sensorer, der kvalitativt kan honorere behovet.
5. Kan man booke en lånekasse?
Ja, den funktion vil komme i løbet af 2024.
6. Kan jeg få hjælp, hvis noget med lånekassen driller?
Sammen med lånekassen vil der være en installationsvejledning samt hjælp til at forstå de data, sensoren genererer. Sensoren er derudover konfigureret, så den gerne skal være plug & play klar. Opstår der problemer, kan man altid få hjælp ved at kontakte vores supportteam.
7. Hvordan adskiller click & collect sig fra lånekasser?
Click & collect er ikke afgrænset til lånekassernes sensorer. Click & collect er for de kommuner, der vil anskaffe – og ikke kun låne i en tidsbegrænset periode.
Idéen med click & collect er, at kommunen kan bestille eller selv købe x-antal sensorer, som INSTALL da mod beregning konfigurerer, så de er plug & play klar, når kommunen skal sætte dem op.
En del af Fællesskabet for Dynamiske Data
INSTALL er udviklet af Fællesskabet for Dynamiske Data, som består af 20 kommuner, Region Hovedstaden, Region Sjælland samt DTU.
INSTALL-løsningerne er forbeholdt kommuner, der er medlemmer af Fællesskabet for Dynamiske Data.
Læs mere om INSTALL
Vejledning
Vejledning til navigering og brug af dashboards i forbindelse med lånekasser
Kontakt
INSTALL Community Lead
Seniorprojektleder
Morten K. Rasmussen
morten.koed.rasmussen@gate21.dk
Teknisk support
Danny Morck
danny.morck@gate21.dk
Teknisk support
Morten Guldager
mogul@mogul.dk
Læs de seneste nyheder fra Data-området i Gate 21 her
Vær med til at indsamle sensordata for bedre miljø og sundhed
I et nyt projekt vil Gate 21 anvende avancerede sensorer og dataanalyse til at forstå forureningens påvirkning på sundhed, særligt blandt sårbare grupper som gravide og socialt uds...
Datadrevet indsigt stopper dyre vandspild i kommuner
Vandspild kan være både svært at opdage og en stor økonomisk byrde for kommunerne, men med hjælp fra datadrevne indsigter kan problemerne opdages hurtigt og billigt. Dette er kerne...
Fem kommuner driver på udviklingen, om at kunne indkøbe opskalering af digitale løsninger
Flere danske kommuner er godt i gang med at udnytte digitaliseringens potentiale i den grønne omstilling. Men hvordan sikrer man, at smarte IoT-løsninger kan skaleres hurtigt og ef...
Nyt værktøj: Kollektive indsigter som grundlag for beslutning i den grønne omstilling
Vi har testet et innovativt værktøj, udviklet af Mark og Denise Barnes-Ricketts fra Zealand Academy, som understøtter bedre beslutningstagning ved at samle og dele viden i fællessk...
AI skal hjælpe Høje Tastrup Kommune med at øge biodiversiteten
Kunstig intelligens arbejder allerede hårdt for den grønne omstilling gennem forskellige løsninger, men en af de mere kreative løsninger undersøges nu af Høje Taastrup i samarbejde...
Danske og svenske taskforces går sammen om digitale klimaløsninger
Tre taskforces bliver til én, når projektet InnoTech - TaskForce skal hjælpe kommuner og regioner med udvikling af teknologiske løsninger, som er både grønne og robuste.